כל מה שרציתם לדעת על תפקיד ממונה בטיחות בעבודה

בעסקים שונים ישנה חובה למנות ממונה בטיחות. הממונה צריך להיות מקצועי, לעבור השתלמויות ולהיות בקיא בתקנות הבטיחות השונות בהתאם לכל מקצוע. תפקידו של ממונה הבטיחות הוא חשוב והכרחי לעמידה בתקנות הבטיחות וכן לשמירה על העובדים. במדריך זה נפרט מה עושה ממונה בטיחות ומדוע תפקידו קריטי לקיומו של עסק משגשג ומצליח.

 

תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה קיים מכוח חוקי המדינה. לממונה בטיחות יש חובות רבות בחוק, וגם למעסיק יש חובות כלפיו. אילו עסקים צריכים ליווי של יועץ בטיחות או ממונה בטיחות ובאיזה היקף? במדריך זה נענה על כל השאלות בנושא תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה, וכן נתאר אילו בתי עסק צריכים שירותי ממונה בטיחות מעובד פנימי או מחברה חיצונית.

 

תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה קיים מכוח חוקי המדינה. לממונה בטיחות יש חובות רבות בחוק, וגם למעסיק יש חובות כלפיו. אילו עסקים צריכים ליווי של ממונה בטיחות ובאיזה היקף? במדריך זה נענה על כל השאלות בנושא תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה, וכן נתאר אילו בתי עסק צריכים שירותי ממונה בטיחות מעובד פנימי או מחברה חיצונית. ממונה בטיחות בעבודה, כשמו כן הוא, ממונה על בטיחות במקום העבודה.

תפקידו לייצג את העובדים למול המעסיק בענייני בטיחות, להתריע על ליקויים, לוודא שהעובדים מגנים על עצמם בצורה הטובה ביותר, ובמקרים חריגים הוא אף רשאי להורות על הפסקת העבודה עד לתיקון ליקויי בטיחות חמורים במיוחד.

 

יועץ בטיחות בעבודה

אילו בתי עסק נדרשים להעסיק ממונה בטיחות?

לא כל בתי העסק חייבים להעסיק ממונה בטיחות, ובנוסף עבור כל עסק צריך מספר שונה של שעות ליווי חודשיות של הממונה. בכל מקרה הגורם המוסמך לקביעת מידת פעולתו של ממונה הבטיחות הוא משרד הכלכלה.

 

לפי החוק, העסקים הבאים נדרשים להעסיק ממונה בטיחות בעבודה:

  1. מקומות עבודה המחזיקים מעל ל-50 עובדים וכפופים לפקודות הבטיחות כפי שהן מופיעות בחוק.

  2. עסקים חקלאיים שמעסיקים יותר מ-50 עובדים.

  3. מעסיק בתחום הבניה המעסיק בעצמו או דרך קבלני משנה יותר מ-100 עובדים באתרי בניה שונים בו זמנית. (כלומר, המדד הוא כמה גדולה החברה ולא בהכרח מה הגודל של כל אתר בניה).

  4. כל מקום עבודה שמעסיק לפחות 50 עובדים והוחרג בחוק: כמו בתי חולים, רשויות מסוימות או חברות גדולות מסוימות. 

בנוסף, למפקח האזורי על בטיחות בעבודה יש סמכות לחייב כל בית עסק למנות ממונה בטיחות בהתאם לסיכונים השונים שיש בו. 

מה ההבדל בין ממונה בטיחות לנאמן בטיחות?

ממונה בטיחות אינו אחראי בטיחות או נאמן בטיחות וחשוב להסביר את ההבדל ביניהם. ממונה בטיחות מחויב לפעול במפעל או בעסק מספר שעות מסוים בכל חודש בהתאם לחוק. נאמן בטיחות, לעומת זאת, הוא עובד המפעל ותפקידו להדריך את העובדים בענייני בטיחות ולהתריע על ליקויים בכתב. 

 

תפקיד ממונה בטיחות הוא בכיר יותר מזה של נאמן בטיחות. ממונה בטיחות רשאי להורות על הפסקת העבודה במפעל בשכל סכנה לעובדים. הוא גם רשאי לבצע הדרכת עבודה בגובה ולהתלוות למפקחים אחרים בעת סיוריהם במפעל.

 

לעומת זאת, נאמן בטיחות יכול להתריע בכתב על ליקויים ולהדריך את העובדים בנושאי בטיחות. הבדל נוסף בין המקצועות הוא בהכשרה. ממונה בטיחות בעבודה חייב להציג אישור כשירות תקף ולחדש אותו בכל 3 שנים. כדי לקבל את האישור הראשוני יש לעבור קורס ממוני בטיחות במוסד שמוכר לכך על ידי משרד הכלכלה. לעומת זאת, כדי להיות נאמן בטיחות מספיק לעבור קורס נאמני בטיחות מאושר, וגם זאת רק במקרים מסוימים. יש מקרים אחרים בהם נאמני הבטיחות ממונים מתוך הארגון.

לסיכום

תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה הוא חשוב ביותר. הוא אחראי לשמירה על חייהם של העובדים, התרעה על ליקויי בטיחות במקום העבודה, וכן מעקב אחר תיקון ליקויים קיימים. ממונה בטיחות בעבודה הוא איש מקצוע שעבר הכשרה בנושא בטיחות וכן אחראי להציג אישור כשירות תקף לצורך מילוי תפקידו. 

 

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר