בדרך כלל, כאשר אנו עומדים בפני השאלה איזו חיית מחמד לגדל בבית, אנו מתלבטים בין כלב לחתול. אך יש אנשים אשר אוהבים ללכת על אופציה אקזוטית יותר ולגדל נחשים. אמת, לנחשים נוצרה תדמית שלילית לאורך השנים, והיריבות הראשונה בין האדם לנחש מוזכרת עוד בתנ"ך. אך אנשים המגדלים נחשים, נחשפים ליתרונות שיכולה להעניק להם החיה המסתורית הזו.
מגדלי הזוחלים, ובכללם מגדלי הנחשים, יכולים להעיד על כך שהגידול זול יותר. בעוד בעלי חיים כמו כלבים, חתולים או תוכים זקוקים לאספקת מזון תמידית ולתשומת לב לא מעטה, זוחלים כמו נחשים אוכלים רק אחת לשבוע בערך. נוסף על כך, הזוחלים נחשבים בדרך כלל לבעלי חיים שאינם מחזירים אהבה, ועל כן יוצרים פחות מחויבות. כי בעוד בעלי הכלבים אשר נמצאים במשך 9 שעות בעבודה, מוטרדים מכך שהחיה האהובה עליהם צריכה להישאר זמן רב בבית, הרי שמגדלי הנחשים יכולים להישאר שעות נוספות בעבודה ללא מצפון. הנחשים אינם זקוקים לבייביסיטר או למישהו שיתייחס אליהם, הם מסתדרים יפה בכוחות עצמם.
בדומה לגידול כל חיה אחרת, גם בעת גידול נחש יש הוראות מפורטות. וזה מתחיל מבחירת הנחש הראשון שלכם. מומלץ לבחור בנחש פעלתן ולא תוקפני כמו כרכן תירס שקל מאוד לגידול כנחש ראשון, כלומר נחש שמרבה לזחול ולהתעניין בסביבתו שלא ימהר לנשוך אתכם. חשוב לשים לב לכך שהנחש אינו מפגין סימני פחדנות וינסה לברוח.
מבנה הכלוב
הנחש זקוק לכלוב טרריום מרווח בגודל של כ-35 על 50 סנטימטרים לפחות (כלומר, טרריום אשר מתאים לגידול הנחש - מתאים לנחש בינוני/קטן - ככל שהנחש בבגרות יהיה גדול יותר כך תצטרכו טרריום ארוך יותר). יש להקפיד על הנחת מצע מתאים בתוך הטרריום העשוי נייר סופג, מדשא סינטטי או נסורת מיוחדת (הנסורת הרגילה של הנגרייה עשויה להתגלות כקטלנית).
נוסף על כך, אלה הדברים שצריך להקפיד שיהיו בתוך המבנה:
נכנסים לתרדמת
בתקופת החורף נכנסים הנחשים לתרדמת. כשבועיים לפני התרדמת יש צורך להפסיק להאכיל אותם, על מנת לאפשר להם לנקות את מערכת העיכול. לפני תחילת התרדמת יש צורך להנמיך את החימום, כך שהטמפרטורה בכלוב תצנח ל-10 או 15 מעלות. חשוב לספק לנחש מקום מסתור שבו הוא ירגיש בנוח לישון. בתקופה זו הנחש נכנס לתרדמת של כ-3 חודשים. בתקופה זו אין להאכיל אותו או להפריע לו, אך יש לספק לו מים בכל 10 ימים.
מה הם אוכלים?
אם אתם מגדלים נחש קטן, ניתן להאכיל אותו בוולדות של עכברים. קיימת אפשרות גם להרגיל את הנחש לאכול ולדות מוקפאים שהופשרו מראש. יש צורך להאכיל את הנחש בכל שלושה-ארבעה ימים. אם אתם מגדלים נחש בוגר, יש צורך להאכיל אותו אחת לשבוע בין 1 ל-2 חולדות או עכברים צעירים.
נשל הנחש
בדומה לזוחלים רבים, גם לנחשים יש נשל. התדירות של תופעת ההתנשלות תלויה בקצב הגדילה של הנחש ובכמות המזון שהוא אוכל. על פי רוב, הנחשים הצעירים מתנשלים אחת למספר שבועות, בעוד נחשים בוגרים מתנשלים פעם בכמה חודשים.
רבייה
עונת הרבייה של הנחשים מתרחשת כמה שבועות לאחר תקופת התרדמת. הנחשים מזדווגים מספר פעמים, וכאשר הנקבה נכנסת להיריון היא מסרבת להזדווג. זהו סימן בשבילכם להעביר את הזכר לכלוב אחר כדי שלא יטריד אותה. לאחר מכן, מאכילים את הנקבה בין שלוש לארבע פעמים במהלך השבוע, תוך הוספת קלציום למזון. כאשר הנקבה תהיה באמצע ההיריון היא תפסיק לאכול. משך ההיריון הוא בין שלושה לשישה שבועות. לפני שהנקבה מטילה את הביצים, היא משילה את "הנשל שלפני ההטלה". אם אתם מבחינים בנשל זה, חשוב לספק לנקבה את המצע להטלת הביצים: אדמה לחה. ההטלה עצמה מתרחשת בטווח ימים של בן 4 ל-12 ימים, והביצים בוקעים לאחר כחודשיים.
דברים אחרונים שכדאי לדעת על הנחשים
ראשית, כל הנחשים נולדים חרשים, ואין להם פתחי אוזניים. שנית, הנחש הוא חיה הפעילה ביום, ולכן חשוב להוציא אותו מהטרריום אל השמש לפחות פעמיים בשבוע. ולבסוף, ניתן לגדל מספר נחשים בתוך כלוב אחד, למעט נחשים מלכותיים שאותם מגדלים בכלובים נפרדים.