הגנים הבהאים בחיפה

הגנים הבאהייםמול הנמל היפהפה של חיפה, על מדרונות הכרמל, ניצב גן הבהאים המצודד. הגן, שנוסד בתחילת המאה שעברה, משמש מוקד עלייה לרגל לחברי הדת הבהאית ולתיירים המגיעים להתפעם מיופיו הבלתי-שגרתי של הגן.

 

בלב המושבה הגרמנית בחיפה, הוקם לאחרונה מלון בוטיק מיוחד ואינטימי. חדריו יוקרתיים ובעלי עיצוב אותנטי המעביר את אווירת הטמפלרים מלפני 150 שנים. האווירה במלון זה, עם הגנים המרהיבים ברקע, היא ייחודית ויוצאת דופן. המבנה שוחזר ושופץ בדמיון רב למקור, כאשר החדרים עוצבו בסגנון ניאו-קלאסי ובגוונים נעימים ובהירים. נראה שהיזמים עשו הכל לטובת רמת אבזור גבוהה ואיכות בלתי מתפשרת.

 

הגנים הבהאיים – מעט היסטוריה

גן הבהאים הוקם על-ידי חברית הדת הבהאית. זוהי דת מונותאיסטית שעיקריה היא האמונה באל אחד ובשליח המתחלף. שליחו האחרון, באב – יצר את הדת הבאבית הפרסית. לאחר שהוצא להורג, הוחלף באב על-ידי בהאא אואללה ("תהילת האל" בפרסית), שבתורו ייסד דת חדשה – ספציפית יותר ומודרנית. הדת החדשה דוגלת בעקרונות אוניברסאליים, כשלום עולמי, חינוך חובה, מוסר, קידמה ושוויון בין נשים לגברים. הדת דוגלת ביופי ואסתטיקה – באופן המתבטא משמעותית בעיצוב המרשים והמוקפד של גן הבהאים. מתנדבים בהאים מרחבי העולם, או גננים שכירים, דואגים לעצב ולשמר את הגן. על-פי הסכם של מנהיגי הדת בישראל עם עיריית חיפה, השפעה דתית ומיסיון הן לחלוטין מחוץ לתמונה. הדבר מתבטא בעיצוב הגן, שחף מכל סמל דתי, אך עשיר בעיצובים ארכיטקטוניים מרהיבים וסמלים אחרים עוצרי נשימה. הדת הבהאית כקבוצה מחזיקה מקרקעות בלמעלה ממאה ערים ברחבי העולם ובהם בעכו ובחיפה. הגן בחיפה נחשב למרכז העולמי של הדת, כאשר במרכזו יושב המקדש המפואר, המשמש כמקום מדיטציה ותפילה. יצוין כי המקדש הוא למעשה מאוזוליאום, המשמש קבר לבאב, מייסד הדת, שעצמותיו נשמרו והועברו לחיפה.

 

גן הבהאים בעכו ובחיפה

מקדמת דנא, נחשבת חיפה למרכזה הרוחני של המאמינים הבהאים. המקדש בחיפה אינו המרכז הבהאי היחיד. קיים מלבדו "משכן הצדק העולמי", שנציגיו נבחרים על-ידי בהאים מרחבי העולם. כיוון שהמשכן משמש מקום עבודה משמעותי עבור חיפאים רבים, מקפידה העירייה לשמור על קשרים טובים עם הבהאים. מלבד המשכן שממוקם בתוך הגן, ישנו מבנה ארכיוני המרכז את כתבי הקודש של הדת. באופן מפתיע למדי, ישנם מעט תושבים בהאים קבועים בחיפה, שכן מרביתם אורחים, מתנדבים, תיירים או עולי רגל. חברי הדת מתגוררים בסמוך לגן, בהתפרשות על פני מספר רחובות ושכונות מרשימים ביופיים. בדומה לחיפה, גם בעכו קיימים מקומות קדושים לחברי הדת: ביתו וקברו של בהאא אואללה, הממוקמים גם הם בגנים מעוצבים מרהיבים.

 

עיצוב הגנים הבהאיים

גן הבהאיים בחיפה הוקם בעזרת כספי תרומות. בנייתו הושלמה בסוף המאה שעברה, מה שהגדיל ניכרות את מספר התיירים המבקרים במקום. הגן נכלל ברשימת פלאי תבל ונחשב אתר מורשת עולמית. הוא עוצב בידי אדריכלי נוף, מהנדסים ובוטניקאים מרחבי הפלנטה. המספרים המקודשים על-פי הדת, 9 ו-19, מתבטאים הן בשנה הבהאית, אשר מחולקת ל-19 חודשים שבכל אחד מהם 19 ימים וכן בעיצוב הגן, שחולק ל-19 טראסות, הן מעל המקדש והן מתחתיו. בין הטראסות עוצבו שיחים, ערוגות פרחים ושבילי חצץ עדינים.

 

מה חשוב לדעת לפני שמגיעים

יש להיכנס לגן בלבוש צנוע. רצוי להגיע בנעלי הליכה ועם בקבוק מים. אין להכניס משקאות או מזון מלבד מים. לא יוכנסו לגן כלי נשק או בעלי חיים. הצילום מותר (ואף רצוי). ניתן לבקר בגנים בין 9:00 ל-17:00, כאשר הביקור במקדש מותר עד 12:00. מדי ארבעים דקות מתחיל סיור מודרך בגן.

 

המלצות על הגנים הבהאים בחיפה >>>

 

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ