הנגשת אתרים- מה זה אומר

הנגשת אתרי אינטרנטנושא הנגישות נכנס למודעות החברתית הישראלית בכל התחומים, והוא בא לידי ביטוי במגוון מקומות: החל ממוסדות שעברו שיפוצים במיוחד כדי לאפשר כניסה לנכים בכיסאות גלגלים, דרך הקמת מוקד טלפוני בו עובדים אנשים עם מוגבלויות מסוגים שונים, ועוד. ההנגשה משמעותה הפיכת המוצר או המקום אליו רוצה אדם להגיע - לאפשרי עבורו לשימוש, ממש באותה רמה שבה יוכל להשתמש בו אדם ללא מגבלה, ועל אף המודעות הגבוהה- הדרך עד לאופטימיזציה של הנושא עוד ארוכה. כחלק מההתקדמות בתהליך חשוב לדעת כי מלבד אתרים פיזיים, גם אתרי אינטרנט ניתן להנגיש, אם זה מבחינת סאונד כשהמגבלה היא בשמיעה, או ויזואליות כשמדובר בלקות ראייה- כך שכלל הגולשים יקבלו מענה מתאים ואפשרות לצרוך את התכנים המוצעים באתר, בצורה המיטבית שלהם.

מהו אתר נגיש?

הרעיון העומד מאחורי נגישות בכלל והנגשת אתרים בפרט, היא הסרה של כל אותם החסמים שמונעים מאנשים עם מוגבלויות להתנהל בעולם, כפי שאנשים ללא מוגבלויות עושים. כשמדובר באינטרנט, שתי לקויות עיקריות עשויות להוות חסם שכזה, והן כאמור לקות שמיעה וראייה. אתר נגיש יציע חלופות לאופן צריכת התכנים הקוליים או הכתובים, זאת על ידי הקלטת תכני הטקסט  בתור קבצי שמע למען המוגבלים בראיה, ולחילופין אופציה של הצגת תכני טקסט שימחישו קבצי שמע שכבר מצויים באתר, עבור קהילת החירשים.

 

הנגשה של אתר אינטרנט מאפשרת הגדלה משמעותית של התנועתיות בתוכו, כיוון שקהל חדש לגמרי מקבל  "כרטיס כניסה" לתכנים שלו ויכול ליהנות מהם, מכאן שהפוטנציאל הרווחי של אתרים עסקיים שעברו הנגשה, עשוי גם הוא לצמוח באופן ניכר. נוסף על כך, אתר נגיש ייחשב לחברתי יותר ויש להניח כי הדבר יסייע לו באופן טבעי להפוך לפופולרי במיוחד בתחומו, לא רק בקרב הגולשים אשר בפועל ישתמשו באפשרויות ההנגשה השונות שהוא מציע.

איך אפשר להנגיש אתר אינטרנט לאנשים עם מוגבלויות?

בכדי להפוך את האתר לנגיש לכמה שיותר אנשים, ניתן לבצע פעולות שונות, למשל:

  1. ישנן מגוון תוכנות סיוע ללקויי ראייה או שמיעה, כגון תוכנת ברייל למסכים, או תוכנה המקריאה טקסטים והופכת אותם למעשה לקטעי אודיו. על מנת לאפשר לגולש באתר להשתמש בתוכנות שעוזרות לו להתגבר על החסם שיוצרת המוגבלות שלו, צריך לתכנת את האתר כך שיתמוך בתוכנות המסייעות.
  2. ללקויי ראייה - עיצוב האתר באופן דינמי ואינטראקטיבי, המאפשר לגולש לשנות את הצבעים בו לנוחיותו, וגם להגדיל את התצוגה באופן שלא יפגום ביכולת להשתמש באתר ובכפתורי הפעולה שבתוכו.
  3. ללקויי שמיעה - כתוביות ותיאורים בטקסט, של כל קובץ אודיו או וידאו.

ישנן עוד שלל אפשרויות להקלת השימוש באתר עבור מי שזקוק לכך, לכן כדאי לשים דגש ולשלב באתר הסבר מפורט על אופציות ההנגשה שבו ועל אופן ההסתייעות בהן, בכדי שהגולשים יוכלו לעשות שימוש מלא בכל הפונקציות הייחודיות שהוכנסו לתוכו.

 

 האם ישנה חקיקה הנוגעת להנגשת אתרי אינטרנט?

בישראל אין חוק המחייב את כלל אתרי האינטרנט להיות נגישים, אך ישנן תקנות המחייבות אתרי אינטרנט של מוסדות ציבוריים, או אתרים של מקומות הנותנים שירות ציבורי - להיות מונגשים עבור אנשים עם מוגבלויות. בעלי אתרים המעוניינים להנגיש את האתר שלהם יכולים לעשות זאת הן אם האתר נמצא בבנייה, והן אם מדובר בחידוש אתר קיים והפיכתו לנגיש.

 

אחת מהאופציות הרלוונטיות ביותר לבדיקה האם האתר אכן הפך לנוח עבור אנשים עם מוגבלויות, היא לאפשר לקבוצת מבחן- שתהיה מורכבת מאנשים הסובלים מלקויות ראיה או שמיעה- לבצע גלישה באתר ולבחון האם הוא אכן מותאם לצרכיהם ומאפשר חווית גלישה אופטימלית עבורם.

 

* מומלץ תמיד להתעדכן בחוק ולבדוק אם ישנם שינויים המחייבים תוספות/עדכונים לאתר אינטרנט

רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר