אנו חיים במדינה בה מסלול החיים מוכתב מראש, כבר מהילדות. כבר במהלך שנות ילדותנו אנחנו מכינים עצמנו לחיינו הבוגרים תוך למידה והוצאת תעודות שתסייענה לנו להתקבל ללימודים גבוהים (אקדמיים) בעתיד. בסיום מסלול הלימודים האינסופי, אנו מגויסים להעניק את חלקנו בביטחון המדינה ולמספר שנים אנו חלק ממסגרת בה נאמר לנו מה לעשות, מתי ללכת לישון, מה לאכול ומתי לבקר בבית את אהובינו.
בתום השירות הצבאי מצפה לנו שלב נוסף, מלא ומתיש: לימודים אקדמיים או לימודי מקצוע. עם זאת, לאחר שירות צבאי מפרך, קשה ונצחי כמעט, לא ראוי שאדם ייגש ישר ללימודים תובעניים מהסוג האקדמי; מדובר במסגרת מחייבת וקשה המעמידה צעירים רבים בשנות העשרים לחייהם בהתלבטות רבה: האם לעשות טיול אחרי צבא או לא? למרבית הצעירים התשובה ברורה: כן.
עשרות אלפים של צעירים יוצאים מדי שנה את הארץ על מנת לתור ארצות רחוקות מאוד, מרתקות ומלאות סכנות וריגושים מסוגים שונים, כאשר היעדים המועדפים על ישראלים באופן בולט הן מדינות דרום אמריקה ומחוזות המזרח הרחוק, אשר הפכו לאתרי עלייה לרגל על-ידי צעירים ישראלים רבים. שם מחפשים הישראלים את החופש שאבד להם במשך למעלה מ-20 שנות שהייה בישראל.
טיול אחרי צבא לדרום אמריקה מתאפיין בטרקים מפורסמים ונופים מעוררי השתאות. גם הודו היא יעד מועדף מאוד על ישראלים וישנם כאלו הממשיכים לבקר בחבל ארץ עצום זה בעקביות, גם בבגרותם.
מטרתו של טיול אחרי צבא היא להתרענן ולצבור כוחות לקראת השלב הבא בחייהם של הצעירים – מעין לקיחת פסק זמן לאחר שנים אינטנסיביות של שירותי לימודי ושירות צבאי. מי שלא עשה טיול אחרי צבא סביר שהתחרט על שלא עשה זאת ויחפש דרכים לפצות את עצמו על כך, בין אם על-ידי יציאות לטיולים קצרים של סופי שבוע במדינות מזרח אירופה ואחת למספר שנים טיול של 4-2 שבועות במדינה כלשהי, ובין אם על-ידי יציאה ל"טיול אחרי צבא מאוחר" (כי מי רוצה לפספס את ההזדמנות לצאת לטיול של שחרור וחופש ומוחלטים?)
עם תום שירותם הצבאי, נוהגים ישראלים רבים לטוס ליעדים מרוחקים לתקופות ארוכות. מדובר במסורת ישראלית נפוצה ונראה שאין עמים רבים שצעיריהם נוהגים לערוך טיול ממושך ו... מובנה כל-כך.
האפשרויות העומדות בפני צעירים ישראלים אחרי צבא הן רבות וכל שנותר לעשות הוא לוודא שיש מספיק כסף בחשבון הבנק ואז לרכוש את כרטיס הטיסה. אם אין מספיק כסף, ובכן – צריך לעשות מעשה ולעבוד בשביל להרוויח אותו. אפשר לעבוד במה שנקרא "עבודה מועדפת" ולקבל מענק עם תום חודשי העבודה (תוכלו ללמוד יותר על התנאים העכשוויים של תכניות "עבודה מועדפת", אשר עשויים להשתנות מעת לעת, בהתאם לגחמותיהם של גורמים רשמיים שונים).
אנו חיים בעולם גדול, שהוא גם קטן, הווה אומר – הוא אמנם גדול מאוד ומכיל מספר עצום של אפשרויות טיול וחוויה ועם זאת, עקב הנגישות התחבורתית ההולכת ומשתפרת, הוא בעצם "קטן" ומאפשר לרבים מאזרחי העולם שהפרוטה מצויה בכיסם לנוע מקצה אחד של העולם לקצהו השני בקלות ובמהירות יחסית.
על מנת להשיב על השאלה "לאן לנסוע בטיול אחרי צבא?" יש להבין תחילה מה אופי הטיול שהמשוחרר הטרי מבקש לחוות. אם טבע, נופים, טרקים וטיולים רגליים מעניינים אותו, ייתכן שארצות דרום אמריקה תשבנה את ליבו; לעומת זאת, אם הוא מעדיף "טיול" שרובו ככולו בעל אופי של "בטן-גב" ייתכן שדווקא תת היבשת ההודית הענקית או תאילנד תתאמנה.