אפשר למנוע שריפה בדירה אם שומרים על כללי בטיחות מתאימים באש. מרבית השריפות בדירו ובבתים מתרחשות עקב תקלה בחיווט חשמלי או משימוש לא אחראי במכשירי חשמל.
לפניכם המלצות עיקריות שעשויות למנוע שריפות ולהציל חיים יקרים.
ישנה שורה ארוכה למדי של סימני אזהרה המשמשים אינדיקציה לכך ששריפה עומדת לפרוץ, את סימני האזהרה האלו ניתן לזהות ואף לטפל בהם באמצעות איש מקצוע. עקצוץ קל או דקירה קלה בעת מגע עם מכשיר חשמלי, ריחות לא נעימים או ניצוצות ממכשיר חשמלי, כמו גם שינוי בצבע השקע החשמלי, כמו גם תאורה מהבהבת לסירוגין אלו הם חלק מהסימנים המדוברים.
כדאי מאוד להקפיד על בדיקה חזותית שגרתית של מכשירי חשמל בבית. רצוי להסביר לילדים שבבית על החשיבות שבשמירות מרחק ממכשירי חשמל, כמו גם לתת התרעה במקרים בהם ישנם סימני אזהרה בולטים.
ברכישת מכשירי חשמל, העניקו עדיפות רק לאלו העומדים בסטנדרטים נדרשים. בדקו האם יש למכשיר תו תקן ישראלי. מלבד זאת, דאגו תמיד שמכשירים דולקים לא יישארו בלא השגחה, קל וחומר בחדרים סגורים.
מערך התראה ביתי
מערכות גילוי וכיבוי אש הן דבר מומלץ ביותר עבור כל בית, דירה ומשרד. מדובר במערכות מתקדמות שמיועדות להעניק התראה מוקדמת ככל הניתן בדבר שריפה, דליקה ואש הפורצות להן באופן בלתי צפוי, כמובן. ניתן בימינו להתקין מערכות אלו בבית על-מנת לשפר משמעותית את רמת הבטיחות הביתית.
להשאיר את העישון מחוץ למיטה
עישון במיטה הוא מהגורמים הנפוצים לפריצת שריפת ביתית לרוב, עישון במיטה מביא להירדמות (שכן זוהי מטרתה המקורית של פעולת העישון), כאשר סיגריה דולקת עלולה ליפול על המיטה ולהצית את הסדין. רובנו עשויים לחשוב שאצלנו זה לא יקרה, אולם המציאות מראה אחרת – כל אחד יכול לעשן ולהפיל בטעות בדל בוער של סיגריה על המיטה ולגרום להצתה מצערת שכולם יצטערו עליה לאחר מכן. ראוי שלא לקחת את הסיכון.
להחזיק מטף במטבח
היכן עוד עשויות לפרוץ שריפות בבית? במטבח, כמובן. מטף (או, בעברית תקינה וצחה: מטפה) זהו פיתרון מצוין לכל דליקה שעשויה לפרוץ במקום הזה. מטף – עלותו אינה גבוהה במיוחד ונעה בטווח שבין 60 ל-170 שקלים לערך; מדובר בפריט שיתרום לתחושת הביטחון במטבח בעשרות רבות של אחוזים. אש הפורצת באחת ממחבתות המטבח עקב היתקלות של שמן באש כיריים אינה דבר שיש לקבל בשוויון נפש. אפשר לכבות (לחנוק) את האש בעזרת מכסה סיר.
תיקון מפסקים ושקעי חשמל בלתי תקינים
במידה שמערכת החשמל הביתית ישנה, רצוי להביא מקצוען שיבדוק את הדברים. מפסקים ושקעים בלתי תקינים אינם פחות מסוכנים מפצצה מתקתקת של ממש ועשויים להביא לדליקה. ניתן לבדוק את תקינות השקעים ברחבי הבית בעזרת חיבור למכשיר חשמלי, אולם אם מדובר בשקע שנראה שרוף או שבור, לא רצוי לעשות זאת ויש להחליף אותו. ממסר הפחת שבארון החשמל (מפסק ראשי) הוא האחראי לניתוק החשמל בבית בעת תקלה ועל מנת למנוע שריפה – יש לבדוק את המפסק מדי מספר חודשים. במפסק חדש מהסוג הזה ישנו כפתור בדיקה שניתן לזהות באמצעות הסימון T או Test; לחיצה על הכפתור תקפיץ את מערכת החשמל הביתית וכאשר זה קורה, משמעות הדבר היא שפעולתו תקינה
בנוסף, רצוי להתקין גלאי עשן ללא חיבור למערכת החשמל הביתית (הפועל בעזרת בטרייה), מה שיגרום לו לפעול גם בעת תקלה במערכת החשמלי של הדירה. את תקינות הסוללה והגלאי יש לבדוק אחת לתקופה.
נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם: