מערת הנטיפים בהרי יהודה

סיור במערת הנטיפיםמערת שורק זו מערת נטיפים מרשימה למדי באזור הרי ירושלים. מערה זו, הנמצאת בליבה של שמורת טבע ע"ש אבשלום שוהם, מתקיימת מיליונים של שנים, אולם רק ב-1968, בזמן העבודות לאספקת חצץ לבניה, כאשר סלע הגיר פוצץ באמצעות חומר נפץ, נחשף פתחה של המערה. גם כיום ניתן להבחין במחצבות מהכניסה למנהרה.

 

זקיפים ונטיפים אלו תופעות קארסטיות, הווה אומר – תופעות המתרחשות בעקבות המסת סלע הגיר על-ידי מים, בתהליך הנמשך מיליוני שונים, תוך יצירת צורות מרשימות. הסיור במערה יציג את עוצמתו ויופיו של הטבע העצום והגדול. בין המפורסמים ניתן למצוא את "רומיאו ויוליה", נטיף וזקיף שכבר מיליוני שנים מתקרבים האחד לשני, אולם עדיין אינם נוגעים. מבט מקרוב יגלה לכם שמים עדיין מטפטפים להם מהנטיף כך שייתכן שבעוד מאה שנה המרווח ייסגר לכדי "נשיקה".

 

הסיור במערת הנטיפים מלווה במדריך מטעם רשות הטבע והגנים. הסיור מתחיל בסרט המסביר על היווצרותן של מערות נטיפים; לאחר מכן ממשיכים אל המערה בהליכה על שביל שהותקן בה במטרה למזער פגיעה.

 

מערה זו ידועה גם בשם "מערת אבשלום". היא אינה גדולה ביחס למערות נטיפים אחרות בעולם, אולם יש בה גוון עשיר של נטיפים וזקיפים. היא נחשבת ממערות הנטיפים היפות על הפלנטה.

 

פתח המערה נמצא בגובה של כ-385 מטרים מעל פני הים, אורכה 91 מטרים, רוחבה 80 מטרים וגובהה 15 מטרים. שטחה 4,800 מ"ר סה"כ ואילו נפחה 25,000 מ"ק.חלק מהנטיפים והזקיפים שבמערה מתוארכים ללמעלה מ-300,000 שנים והם בעלי משמעות בחקר הפליאו-אקלים האזורי. מחקר שבוצע במערה מלמד על קיומן של רעידות אדמה באזור, באמצעות תיארוך נטיפים והצלבת נתונים ממערת הר טוב.

 

מערת הנטיפים: היסטוריה

אוהבי הגיאוכימיה שבינינו יתעניינו לדעת שהנטיפים נצרים עקב מפגש מולקולות מים עם פחמן דו-חמצני, ויצירת חומצה כתגובה, הממיסה את הסלע בתהליך של הצטברות שאריות גיר על תקרת המערה, תוך טפטוף והתקשות. התמיסה מגיע לקרקע תוך הצטברות בערמה זקופה – ומכאן השם "זקיף". עם התחברות הנטיף והזקיף, נוצר עמוד.

 

המערה נתגלתה באופן אקראי על-ידי אהרון פניג'ל ואלכס שנברג ב-1968, עת נחשפה עקב פיצוצי סלע לאספקת חצץ לבנייה. בשל המצאות קטנה מהמצופה של חצץ לאחר אחד הפיצוצים, התגלה מתחת לערמה חור בגודל 60*60 ס"מ. בהמשך התגלתה המערה, אותה הוחלט לשמר.

 

עניין גילוי המערה נשמר בסוד משך זמן מה, מהחשש שמבקרים רבים יגיעו למערה ויסבו נזק ליצירת הפאר בת מיליוני השנים. אולם הסוד נתגלה במהירות, כאשר המוני אנשים מגיעים לבקר עם סקרנות בלתי נלאית. שמירה הוצבה במערה וצוות ארכיאולוגים מונו לחקר המערה. עם הכשרתה לביקור, נפתחה המערה לקהל הרחב ב-1977 ונחנכה רשמית לקראת סוף שנה זו.

 

בשלוש השנים הראשונות, בה היו הביקורים מתואמים מראש בלבד, ביקרו במערה מיליון מבקרים לערך.

 

ב-2012 בוצעו שיפוצים שונים במערה על-ידי רשות הטבע והגנים, לרבות התקנה של מערכת ניטור ממוחשבת ותאורת LED אקולוגית צבעונית.

 

בסוף 2017 התרחש דיון ציבורי סוער בעניין המערה, לאחר שנתגלה כי באמצעי ההדרכה במערה לא מצוין גילה המוערך והסתבר שהדבר נבע מלחץ של אוכלוסיה חרדית. תוך הדיון הסוער ברשת, הגיעו הדברים לערוץ 2, בוא שודרה כתבה בעניין, שלאחריה הגיעו לאמצעי תקשורת אחרים בארץ. הסתבר שאכן קיים מידע מדעי שצונזר מלחץ דתי. רשות הטבע והגנים הודיעה מצידה שהעניין יתוקן בהתאם ל"אמת המדעית".

 

להמלצות על מערת הנטיפים לחצו כאן >>>

 

המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול