יוקר המחיה במדינה גורם לישראלים רבים לנסות ליצור הכנסה נוספת. עסק עם רווחים צנועים דורש הנפקת תעודת עוסק פטור. לפניכם התהליך הנדרש להירשם כעוסק פטור וסוגיות אפשריות בדרך.
חוקי העבודה במדינת ישראל נוקשים למדי – מה שנוגע הן לשכירים והן לעצמאים. כל נושא הביטוחים והפרשות הפנסיה אינו מוכּר לרוב האנשים, שגם אינם טורחים להסתייע בגורמים מוסמכים, מה שעלול להוביל אותם לקשיים והתעסקות עם ההוצאה לפועל.
מעבר לענייני שכירים ועסקים עצמאיים, ישנו תחום ביניים המכונה "עוסק פטור", שגם בו כדאי לדעת להתעסק ולהסתדר כראוי. עוסק פטור הוא אדם שפתח עסק קטן וצדדי שאינו קשור להכנסתם העיקרית, כאשר הם מצהירים שהם מרוויחים סכום הנמוך מהרף בגובה 100 אלפי שקלים מדי שנה ולפיכך פטורים למעשה מתשלום מיסים מלא.
עקב הקשיים ויוקר המחיה בארץ ישראל האהובה שלנו, רבים מחליטים לבדוק את מזלם בעיסוקים שונים ולנסות ליצור הכנסה נוספת בעזרת עסקים צדדיים קטנים. על מנת לרשום עסק כעוסק פטור, יש לפנות למשרד מע"מ, להעניק שם לחברה הקטנה ולהצהיר על פתיחתה. אחר כך יש לגשת למשרד מס הכנסה ולבקש תעודה (אישור) פטור ממס. לבסוף, יש לסגור עניינים גם מול הביטוח הלאומי במטרה להבין כמה מס יש לשלם על-פי הכנסה שנתית או חודשית.
רישום כעוסק פטור - תהליך ממושך
מדובר בהליך מול גורמים בירוקראטיים שונים שעשוי להיות מתסכל למדי ולהימשך תקופה ארוכה מדי. ידוע שמשרדים ממשלתיים במדינה עמוסים בעבודה רבה ופתוחים מספר קטן של שעות ביום (חוץ מימי שישי ושבת, כמובן). תיתכנה תקלות הנוגעות במעבר חומרים בין משרדים שונים, הצהרות לקויות לביטוח לאומי וכד'.
על אף שמדובר בהליך בירוקראטי מבאס למדי, הוא בסופו של דבר נגמר, ואז מגלים איך להתנהל בתבונה מבחינת העסק; או-אז אפשר להתחיל ליצור הכנסה בדרכים שמתאימות לכם ונכונות לכם, בין אם מדובר בכתיבת תוכן, תרגום, ניהול דפי אינסטגרם ופייסבוק, מכירת בייגל'ה באפייה ביתית, יצירה של עבודות יד ומכירתן ודרכים נוספות ליצירת כסף במאמץ שאינו גדול במיוחד.
קבלת תעודת עוסק פטור זהו השלב הראשון בדרך רצופת האתגרים לקבלת תעודה של עוסק מורשה. במידה שהעסק עולה על דרך ההצלחה ומתחיל להזרים מצלצלין לחשבון הבנק שלכם, סביר שבשלב כלשהו יחצה הרף המבדיל בין עוסק פטור לעוסק מורשה ואז יש צורך לשלם מיסים כעסק רגיל לכל דבר ועניין. מעוסק מורשה נדרשת התנהלות שונה לחלוטין מזו של עוסק פטור; לפיכך חשוב להבין האם ברשותכם האנרגיות והכלים להתנהלות תקינה וצמודה יותר מול הרשויות.
לא כל אחד יכול להיות עוסק פטור (גם אם הוא ממש מעוניין בכך), שהרי יש רשימת מקצועות שלא יהיו עוסק פטור ויהי מה – מקצועות כגון רואה חשבון, מנהל חשבונות, יועץ מס, יועץ, רופא, עורך דין, אדריכל, סוחר רכב, וטרינר בעל מוסד ללימוד נהיגה ועוד. גם אם מחזור העסקאות השנתי של בעלי מקצוע אלו אינו חוצה את התקרה הקבועה בחוק, הם עדיין לא יכולים להיות עוסק פטור.
חיובי. גם כעוסק מורשה וגם כעוסק פטור – ניתן גם לעבודה בעבודה נוספת כשכיר, ללא כל בעיה עם החוק.
עקרונית הדבר אפשרי, אולם כדאי מאוד להבין לעומקן את שיטות העבודה, תזמוני דיווח, הימנעות מחובות ועוד. עבודה עם מייצג (רואה חשבון, יועץ מס) מאפשר תקשורת בהירה וברורה יותר מול רשויות המס.