עין גדי – חלום או מציאות

עין גדי – חלום או מציאותעין גדי, נווה המדבר הגדול ביותר בארצנו, תמיד שבה את דמיונם של משוררים. השילוב של מדבר, ים רגוע חסר חיים ולידו מעיינות, מפלים ופלגי מים מפכים הזורמים למרגלות הצוקים די בהם להלהיב את דמיונם של רבים.

עין גדי - מים באמצע המדבר

בעין גדי ניתן למצוא מפל דוד, זהו מפל איתן המהווה את שיברו של נחל דוד אשר קיבל את שמו מדוד המלך בשעה שברח מפני שאול המלך והסתתר במקום. בחלקו העליון של נחל דוד הופך הנחל לנחל אכזב, אולם בהמשכו הוא נשבר כאמור במפל ענק שגבהו 184 מטר, והוא המפל הזורם הגבוה ביותר בישראל מחוץ לרמת הגולן. זהו מפל דוד או מפל שולמית. הסיבה לשני השמות נעוצה בעובדה כי שני מעיינות איתנים זורמים בקרבת הנחל, מעיין שולמית ומעיין עין גדי, או מעיין דוד. זהו המעיין העיקרי המזין את הנחל ממימיו ומקורו ממי הגשמים היורדים בהרי יהודה ואשר מחלחלים ובוקעים בראשו של מפל שולמית, הראשון והגבוה ביותר מתוך כארבעה מפלים הזורמים כל ימות השנה בנחל.

 

בנוסף, בתוך השמורה ובכל ימות השנה, זורם גם נחל ערוגות. אם תלכו לאורכו של שביל הטיול שלו תגיעו אל מפל נסתר ובריכות הנמצאות במעלה הנחל. נחל ערוגות מרכז לתוכו נחלים רבים והוא משתרע לאורך 46 ק"מ. יובליו מתחילים בגוש עציון והר חברון, וכוללים אתרי טבע מרשימים שיחדיו מזמנים שפעת מים גדולה במדבר.

 

עין גדי - אתרים ארכיאולוגיים

מלבד שפעת המים המפתיעה של עין גדי, ניתן למצוא בתוך השמורה גם אתרים ארכיאולוגיים, כמקדש הכלקוליתי. בתוך המקדש התגלה אתר פולחני עגול, והוא יושב ברומה של עיר עתיקה בת 5000 שנה. בנוסף, התגלה כאן בתי כנסת עתיק מהמאה ה-3. בית כנסת זה התקיים במשך כ-400 שנה ונמצאה בו רצפת פסיפס וצלב קרס, שהיה סמל שכיח בבתי הכנסת בזמנו. מעל לפסיפס זה התגלה פסיפס נוסף מהמאה ה-5, הכולל כתובות בשפה הארמית. גילוי ארכיאולוגי נוסף הוא של תל-גורן, שרידיו של ישוב קדום עוד מתקופת הברזל, כלומר מימי המקרא, ומתקופות אחרות.

 

צמחייה טרופית ייחודית

בשמורה זו ניתן גם למצוא את הריכוז הגדול ביותר בארץ של עצים טרופיים, חלקם אף נדירים במיוחד, והמקום מהווה את גבול תפוצתם הצפוני ביותר של חלק מהם. כאן ניתן לחזות בשיזף המצוי שעל פי האמונה הנוצרית הוכן ממנו כתר הקוצים שהונח על ראשו של ישו, וגם סוגים שונים של שיטה. כמו-כן ניתן לאתר בעין גדי צמחיית נחלים שופעת, עצי אשל ארץ ישראלי ושיחי סחלב נדירים.

בין בעלי החיים בשמורה ניתן למצוא סוגים רבים של ציפורים, שפני סעל, יעלים ובעבר נצפו כאן גם נמרים ונמרות שככל הנראה נכחדו כלל ממדבר יהודה. בשמורה חיים מעך ל-200 יעלים וכ-300 שפני סלע. באופן קבוע גם חיים בה מינים רבים של עופות וציפורים, ולמעלה ממאתיים מינים של עופות נצפים בנווה עין גדי בעת נדידות הסתיו והאביב.

 

איך לטייל בשמורה

הגישה לשמורה מסודרת והכניסה מחוייבת בתשלום. כמו-כן ישנם זמני כניסה שמטרתם לאפשר לבעלי החיים הרבים בה להנות משלוותו של הטבע. לעין גדי שני שערי כניסה מרכזיים, נחל דוד ונחל ערוגות, ואת שניהם ניתן למצוא באותה פנייה על כביש 90, כשהקרובה יותר לכביש היא כניסת נחל דוד.

ניתן לבחור במספר מסלולי הליכה בתוך השמורה, בהתאם לדרגות קושי שונות. בכל מקרה מומלץ לצאת לתור את השמורה בשעה מוקדמת מאחר וחלק מהאתרים נסגרים כבר בשעה שתיים בצהריים.

 

 

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בחול
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר