אחד החששות הגדולים ביותר של הורים בימינו הוא, שהילדים שלהם יחוו קשיים נפשיים והם לא יהיו מסוגלים לשים לב לכך. זה נכון בימים רגילים, בפרט בגלל ההשפעה של הרשתות חברתיות והשיח סביבן על בני נוער. זה בוודאי נכון בתקופה בה אנחנו נמצאים, ימי מגיפת הקורונה, עם הסגרים, הבידודים וכל מה שמתלווה לכך. אך הורים יכולים למצוא סימני אזהרה בבני נוער אשר יעזרו להם לגלות האם הם חווים קשיים נפשיים או לא.
צריך לומר תחילה, כל נער ונערה חווים בגיל ההתבגרות סוגים שונים של קשיים. הם חווים שינוי משמעותי בחייהם, שינוי שמתבטא בהיבטים חברתיים, פיזיולוגיים, תודעתיים, נפשיים ואחרים. לכן זה לא מפתיע שהם מוצאים את עצמם בסיטואציות שונות, אשר ההורים לא תמיד מסוגלים לזהות או להכיל, למרות שהם עצמם עברו דברים דומים כשהם היו בגילם. עם זאת, ישנם סימני אזהרה בבני נוער שהם בולטים וקיצוניים, וכמובן יכולים לעזור להורים לזהות שהילדים שלהם נמצאים בקשיים.
לפני שאנחנו נציג דוגמאות לשורה של סימני אזהרה בבני נוער, חשוב לומר בשביל לזהות אותם, צריך להיות קשוב לילד, להכיר את ההתנהלות הרגילה שלו ולשים לב לכל שינוי. צריך לקחת בחשבון שבגיל ההתבגרות עוברים שינויים מסוימים ולא כולם בהכרח מהותיים, אך אם מדובר על משהו חריג אפשר להבין שמדובר בסימן שמבשר על משהו עמוק שיש צורך להתייחס אליו.
ברגע שאותם סימני אזהרה מופיעים, מומלץ מאוד לפעול ולא לחכות. ככל שמחכים אז סביר להניח שהבעיה תחמיר, ייתכן מאוד שהילד ימצא את עצמו לבד יותר, הוא יסתגר יותר ויהיה לו קשה לפתור את הבעיה בעצמו וכן לבטוח באחרים שיעזרו לו בכך. הורים רבים חוששים לדבר עם הילדים על אותם סימני אזהרה שמא הם ייראו "נוקשים" מדי. אך עליהם לזכור, להורים יש אחריות על הילדים שלהם והם לא אמורים להיות חברים שלהם, הם אמורים להיות הבוגרים האחראיים שדואגים להם.
סימני אזהרה בבני נוער שהם נחשבים שכיחים, פחות או יותר, ויכולים לעזור להורים לזהות שהילד שלהם מתמודד עם קושי נפשי או אחר הם:
העצה הטובה ביותר להורים היא לקרוא מאמרים בנושא. כך הם ידעו לזהות סימני אזהרה בבני נוער, כך הם ידעו האם הילדים שלהם אכן נוקטים בגישה קיצונית מהרגיל או בהתנהגות שכיחה ונורמלית לגילם. ישנם מצבים בהם טבעי שהילדים ישתנו וצריך לתת להם לבטא את עצמם, אך יש מצבים שדורשים התערבות של הורים ושל אנשי מקצוע.
חשוב מאוד שההורים לא יאשימו את עצמם בכך ולא ינסו להתמודד עם המצב לבד. אם הילד עובר שינוי מסוים שמחייב התערבות, אזי יש לפנות לאנשי מקצוע, יועצים, פסיכולוגים וגורמים אחרים שיכולים לעזור להבין טוב יותר מה הילד עובר ואיך להתמודד עם זה.
לסיום חשוב להדגיש, אסור להורים לוותר, אסור להם להגיד "זה הגיל וזה יעבור". אם הם לא יתערבו בזמן, זה עלול להיות מאוחר מדי בשביל הילד שלהם.
אז אם יש לכם ספק - חייגו והתייעצו עם אנשי מקצוע!
הם יוכלו לייעץ לכם לפי המקרה האם צריך להגיע או שיתנו לכם קודם טיפים לגבי מה ניתן לעשות
* מידע במאמר זה אינו מחליף ייעוץ מקצועי
מעוניינים לפרסם מאמר באתר המלצה?
חייגו 0722-400-400
או שלחו מייל ל info@hamlatza.co.il ונחזור אליכם בהקדם
נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם:
|
|