לא צריך להיות מומחה לעולם האינטרנט או בתחום אבטחת מידע, בשביל לדעת שהיום יותר מבעבר, וסביר להניח שבעתיד זה רק יגדל, העסק שלנו חשוף לאיומים שאינם בהכרח פיזיים, אלא וירטואליים, דיגיטליים. במילים אחרות, העסק שלנו חשוף היום למגוון איומים שנוצרים ברשת האינטרנט או דרך כלים ומכשירים ממוחשבים.
כמעט מדי יום אנחנו נחשפים לאיומים וסכנות, בין אם באופן ישיר ובין אם באופן עקיף. כמעט מדי יום אנחנו שומעים בתקשורת על עסקים, מוסדות וארגונים ואפילו מדינות, אשר מותקפים על ידי גורמים שונים דרך מערכות המחשב שלהם. מתקפות אלו נועדו לשבש את עבודתם, לגנוב מהם מידע ולייצר נזק כלכלי, נזק לתשתיות ואפילו נזק פיזי.
לכן, כל הנושא של אבטחת מידע לעסק הפך להיות מאוד משמעותי והשימוש באמצעים שמספקים אבטחה, הוא מאוד חשוב ורלוונטי. זה נכון לגבי עסקים קטנים וזה נכון בוודאי עבור עסקים גדולים ומשמעותיים. למעשה, ככל שהעסק גדול יותר, כך גדלה רמת הסיכון בה הוא נמצא. מצד שני, עסקים קטנים חשופים לסכנות, בגלל שרמת האבטחה שלהם היא בדרך כלל נמוכה.
התחום של אבטחת מידע לעסק הפך להיות מאוד משמעותי בעשרים השנה האחרונות משלוש סיבות עיקריות שקשורות זו בזו: סיבה ראשונה, מערכות המיחשוב התפתחו והפכו להיות מורכבות יותר ומבוססות על תקשורת חוץ. סיבה שנייה, מאחר והמערכות התפתחו, אז גם רוב תהליכי העבודה, בין אם מדובר במדינות, ארגונים, עסקים ואפילו אנשים פרטיים, נעשים דרך מערכות אלו ולא באמצעים אחרים (דפוס כפי שהיה נהוג בעבר). סיבה שלישית, באופן טבעי, כאשר זה המצב, אז יש יותר אנשים שרוצים לפגוע ולשבש, כל אחד מסיבותיו הוא.
אנחנו יכולים למצוא שורה ארוכה של סכנות ואיומים השייכים לתחום של אבטחת מידע, נציג כאן 4 סכנות עיקריות:
פריצה למחשבי העסק לצורך ריגול – הרעיון הוא פשוט, פריצה אל תוך המערכות מתוך כוונה לרגל אחריו ולמצוא מידע סודי שמוסתר במחשבים.
גניבת מידע – יש גורמים שירצו לגנוב את המידע מבית העסק, זה יכול להיות גם מצד גורמים חיצוניים וגם מצד גורמים בתוך העסק, שירצו לעשות בו שימוש לצרכים שונים.
כופרה – לצערנו, אנחנו מכירים היום סיטואציות בהן עסקים מוצאים את עצמם מתמודדים עם איום לשלם כופר תמורת שחרור המערכת הממוחשבת שלהם. בעיקר גורמים עבריינים נוקטים בגישה כזו.
נזקים – ישנם גורמים שירצו לפרוץ למערכות מחשוב בשביל לייצר נזק, לא רק למערכת אלא גם לתשתיות או אמצעים אחרים. זה קורה, למשל, במלחמות סייבר בין מדינות.
הפתרונות למצבים אלו, הוא להתאים מערכת אבטחת מידע לעסק, על פי הצרכים שלו, הגודל ותשתיות המחשב המותקנות בו. המערכות צריכות לעבוד באופן קבוע ולהתעדכן בכל עת שנדרש, בשביל שיוכלו להתאים לצרכי התשתיות והעסק.