היכולות הקולינריות של אנשים רבים בישראל עלו מדרגה בשנים האחרונות. מעבר ליכולות הבסיסיות במטבח, יש לאנשים גם הרבה יותר כלים לייצר אוכל איכותי וייחודי. אנשים רוכשים מכשירי סו ויד, ציוד מטבח מתקדם, סכיני שף יקרים ועוד. הנושא עוד יותר רלוונטי לאנשים שיש להם חצר, ובמקרה כזה עם יכולים לקנות גרילים, מעשנות ואפילו טאבונים יוקרתיים.
הטאבון, שהיה נחלתם של מסעדות ספציפיות מאוד בישראל עד לפני כמה שנים, עשה כניסה מרשימה להרבה מאוד חצרות בישראל, ומשתמשים בהם בעיקר כדי לייצר מאכלים מופלאים מבצק, אך לא רק. הטאבון יכול להיות שימושי גם עם בשר, גבינות ולמעשה, כל סוג של אוכל שצריך מכה גדולה של חום.
אחת לכמה חודשים
הטאבונים, שיכולים לפעול בכל מיני צורות, כולל על גז ועץ, יכולים להגיע לטמפרטורות של מעל 400 מעלות, כ-150 מעלות יותר מהתנור הביתי הממוצע. הטאבונים הם כלי עבודה לכל דבר, וצריכים להתייחס אליהם בהתאם. בניגוד לדעה הרווחת לפיה צריך לנקות את הטאבון לעיתים רחוקות מאוד, יש לנקות אותו בתדירות די גבוהה. אמנם לא אחרי כל שימוש, אך בהחלט אחת לכמה חודשים יש להשקיע כמה שעות בניקויו, כדי לקבל אוכל נקי ובריא, ולא שאריות שומנים ישנות. אז כיצד לנקות טאבון ביתי? תראו שזה ממש לא קשה.
יבש או רטוב
ראשית, חשוב להבדיל בין הסוגים השונים של הניקיון. עבור טאבון ביתי רגיל, יש לנקות ניקוי יבש וניקוי רטוב, בהתאם למצב ולצורך. הניקוי היבש הוא האידיאלי, כדי לא להרוס את המאפיינים החשובים של הטאבון, כולל אבן השמוט. הניקוי חייב להתבצע כאשר הטאבון קר, באמצעות צמר פלדה או מטלית יבשה. חשוב לשפשף את הלכלוך בצורה חזקה עם צמר פלדה איכותי, ולנסות להגיע לכל המקומות בתוך הטאבון בהם יש היווצרות של לכלוך. אפשר גם להשתמש במברשת חזקה, ובכל מקרה, העדיפות היא להימנע ממעורבות של מים עד כמה שניתן.
בצורה מבוקרת
אם בכל זאת הלכלוך הוא קשה וחזק מדי, אפשר להשתמש בניקוי רטוב, אך בצורה מבוקרת. העדיפות היא לעבוד עם מטליות לחות ולהשתמש במעט מאוד מים, ולא להציף את הטאבון, מה שלבטח יפגע באבן השמוט. לאחר הניקוי הרטוב, יש להדליק את החום בהדרגה, ולא לקפוץ ישר לחום הגבוה ביותר, וזאת על מנת שהאבן לא תיסדק. בכל מקרה, העדיפות היא להחליף את משטח האפייה אחת לכמה שנים, מפני שגם אם מדובר במשטח איכותי במיוחד, מעטים הם המשטחים שיכולים לעמוד בחום כל כך גבוה לאורך כל כך הרבה שנים, וההיווצרות של לכלוך קשה היא בלתי נמנעת.
מרשים ויפה
הטאבונים הביתיים הם לרוב גם מאוד מרשימים ויפים. הם גדולים, ומגיעים עם עיטורים שמשחקים תפקיד מרכזי גם בנראות של החצר. לכן, חשוב מאוד להקפיד ולנקות את הטאבון כאשר יש בכך צורך, ולבטח בחלק החיצוני שלו. יש לשים לב שהטאבון כבוי, כדי לא לגרום לאסון, כאשר הדבר החשוב ביותר הוא להשתמש בכמה שפחות מים, אלא אם כן זה נדרש. רכשו מברשות עם שיער חזק והרבה צמר פלדה, וצאו לעבודה פיזית מעייפת, אך מאוד מספקת.