הנושא של נהלי בטיחות בעבודה חשוב מאוד ויכול להציל חיים במקרים מסוימים. לכן, כל ארגון חייב להעסיק יועץ פנימי או חיצוני שיסייע בנושא של היערכות למצב חירום, יכין תכניות אסטרטגיות וגם יעביר הדרכות בטיחות לעובדים ולהנהלה.
על-פי הפורום הישראלי לבטיחות, היערכות לשעת חירום, צריכה לכלול את כל ההיבטים בהם משהו יכול להשתבש במקום העבודה או הארגון. למשל, התפקיד של יועץ בטיחות אש, הוא לאתר את כל הסיכונים האפשריים ולהעריך את מידת חומרתם, לדווח על אודות פתרונות אפשריים ולגבש תכנית התמודדות במקרה של מצב חירום.
נהלי בטיחות בעבודה נוגעים גם לנושא זה וגם לכל היבט אחר הדורש היכרות עם מושגי יסוד בבטיחות, כולל חקיקה רלוונטית, דרכי התנהגות, האחריות המוטלת על המעסיקים, המנהלים והעובדים וכיצד אפשר לפעול יחד כדי למזער סיכונים. התמודדות עם הצפה, דליפת חומרים מסוכנים, רעידת אדמה חזקה ואפילו מתקפת טילים (מצב ייחודי לישראל), היא חלק בלתי נפרד מכל היערכות לשעת חירום.
מנהלי בטיחות טובים פועלים לפי חוק מרפי לטוב ולרע: "כל דבר שיכול להשתבש ישתבש."
חברות צריכות לקבוע נוהלי עבודה בטוחים/נהלי עבודה בטוחים לטיפול בסיכונים משמעותיים או להתמודדות עם נסיבות שעלולות להוות סיכונים/התחייבויות משמעותיות אחרות עבור החברה. הם צריכים לשקף את הגישה של החברה שלך לשליטה בסיכונים.
חלק מהתקנות מחייבות את המעסיקים להחזיק בכתב נהלים/הנחיות לפעילויות/תנאים ספציפיים. מספר הפרקטיקות/הליכים ומידת הפירוט יהיו תלויים במגוון פעילויות העבודה שהחברה שלך מבצעת. חשוב שההנהלה והפיקוח יהיו מעורבים בפיתוח נהלי עבודה בטוחים ושהם יספקו הכשרה מספקת לעובדים שעשויים לפעול לפי נהלים אלה.
כדי להעביר לעובדים הדרכות בטיחות, יש צורך בגורם מוסמך. מי שרשאי להעביר את ההדרכות האלו, יכול למצוא את עצמו עובד במשרה מרתקת ומתגמלת, הכוללת התייחסות גם לגורם האנושי במקומות עבודה וגם להיכרות עם היבטים טכניים ולוגיסטיים. הרבה ארגונים מעדיפים לקחת יועץ בטיחות אש או יועץ בטיחות כללי כקבלן חיצוני וכך, מי שעוסק בתחום יכול לתת שירות לכמה עסקים במקביל ולמקסם את הרווחים והמוניטין שלו.
יועצי בטיחות יכולים להגיע גם בשלב מוקדם של פתיחת העסק ולסייע בהטמעת נהלים הדרושים לקבלת רישוי, בסוגים מסוימים של עסקים. בארגונים גדולים, הם אלו הממונים על הכשרת צוותי חירום בתוך הארגון, שיהיו ממונים על התמודדות עם מצבי חירום בזמן אמת, תוך שהם מתבססים על הידע שאותו רכשו בהדרכות.
הנדסאים, מהנדסים או טכנאים, בעלי כמה שנות ניסיון בעבודה, יכולים להתקבל לקורס נהלי בטיחות בעבודה, בהתאם לדרישות נוספות של משרד העבודה. חשוב לבחור בקורס מקיף ויסודי, המכסה את כל החומר העיוני שיש לדעת בנושא, כולל התנסות בשטח ומועבר על-ידי צוות מנחים ומרצים מקצועי ובעל ניסיון עשיר בתחום.