תודות לתחבורה הציבורית המגוונת מאד בישראל, אנו, האזרחים, יכולים להגיע כמעט מכל מקום לכל מקום בארץ בקלות וליהנות מנוחות רבה באוטובוסים וגם ברכבות. אם בעבר הרחוק נדרשנו לשלם בעת הכניסה לאוטובוס עצמו על הנסיעה או לרכוש כרטיס בתחנה מבעוד מועד, הרי שכיום הסיפור הוא אחר ובעזרת כרטיס נסיעות נטען אנו יכולים להשתמש בתחבורה הציבורית שכאן מבלי שנצטרך לקחת אתנו כסף מזומן.
מה זה רב קו ואיך זה עובד?
סביר שכולכם מכירים אותו, ובכל זאת. נעים להכיר – רב קו. הרב קו הוא כרטיס נסיעות נטען, שמאפשר לנו לנסוע בתחבורה הציבורית ברחבי הארץ ולהטעין אותו בכל פעם כשצריך באמצעות אפליקציה ייעודית של רב קו או דרך המחשב. כרטיס זה משמש את כל חברות התחבורה הציבורית בישראל, כמו אגד, קווים, סופרבוס, מטרופולין, נתיב אקספרס, אפיקים, מועצה אזורית גולן ואגד תעבורה. את הכרטיס ניתן לרכוש כיום בתחנות ייעודיות, הפזורות בכל הארץ, ולהטעין אותו בקלות. לאחר הטענתו אפשר להשתמש בו באמצעי התחבורה השונים על ידי הצמדתו אל מתקן מיוחד, הנמצא בתוך האוטובוסים או בכניסה לרכבות.
הדרך היחידה לתשלום באוטובוס – רב קו הוא הפתרון
לאחרונה הוחלט בישראל כי הדרך היחידה לתשלום באוטובוסים היא באמצעות הרב קו ולא בכסף מזומן. מעתה, כשאנו עולים לאוטובוס עלינו לדאוג כי ברשותנו כרטיס רב קו טעון, על מנת שנוכל להשתמש בו בנסיעה ולשלם בעזרתו עליה. אם לא דאגנו לעשות זאת, לא נוכל לשלם באמצעים אחרים ונצטרך לבחור בדרכי נסיעה אחרות.
האפשרויות השונות להטענת הכרטיס
טעינת רב קו אפשרית בכמה דרכים. הנה העיקריות שבהן:
- קיוסקים, מכולות, סניפי דואר וסניפי סופר פארם אותם נמצא כמעט בכל עיר כיום.
- אפליקציות ייעודיות – מעבר לאלפליקצית רב קו עצמה, ישנן אפליקציות נוספות המתאימות להטענת הכרטיס. אחת מהן היאו זו של פייבוקס, ההופכת את טעינת הכרטיס למשימה פשוטה ומהירה. רבים מאתנו משתמשים בפייבוקס לתשלום, ומה פשוט ונוח יותר מאשר לנצל את האפליקציה עצמה גם לצורך טעינת הכרטיס.
- מכונות טעינה – פזורות במקומות שונים ובייחוד בתחנות אוטובוס פעילות ודרכן ניתן להטעין את הרב קו, בין אם על ידי תשלום בכרטיס אשראי עבור ההטענה ובין אם במזומן.
- טעינת הכרטיס באינטרנט – אפשר להטעין את הכרטיס באתר האינטרנט של רב קו על ידי תשלום בכרטיס האשראי שלנו.
על סוגי הרב קו השונים
ישנם סוגים שונים של רב קו ("חוזים") הנבדלים אלה מאלה בקהל היעד שאליו הם פונים. ברשימה זו נמצא את הסוגים הבאים:
- כרטיס רב קו אישי – את הכרטיס הזה אנו יכולים להנפיק ללא תשלום (הנפקתו חינמית) ואפשר להטעין אותו כמה פעמים שרוצים וצריכים. שימושי מאד לאנשים הנוהגים להיעזר בתחבורה הציבורית באופן תכוף וגם לעיתים רחוקות. כרטיס זה יכיל את פרטינו האישיים, לרבות התמונה שלנו ורק אנו נוכל להשתמש בו (אסור להעביר אותו למשתמשים אחרים).
- כרטיס רב קו אנונימי – כרטיס זה, וכפי שניתן לנחש, איננו כולל את פרטינו ולרוב יתאים למי שרוצה להשתמש בתחבורה הציבורית באופן חד פעמי או לחלוק אותו עם אחרים. הנפקת הכרטיס כרוכה בעלות של 5 ₪ ואפשרויות הטעינה בו הן "ערך צבור", חוזה תקופתי יומי או שבועי וגם נסיעות בודדות. ניתן להטעין את הכרטיס טעינות חוזרות ללא הגבלה אך אין אפשרות ליהנות מהנחות שונות.
- כרטיס רב קו חצי אנונימי – שלא כמו הכרטיס האישי, כרטיס זה לא ניתן לשחזור ולא ניתן גם לקבל עליו החזר או זיכוי במידה ואבד. הוא מקנה בכל סוגי הכרטיסים והחוזים המוצעים ברב קו ועלות הנפקתו היא 5 ₪.