אדריכלות ירוקה היא תהליך העוסק בקיימות ואחריות סביבתית. מטרתה היא ליצור מבנים שבנייתם, בעלת השפעה סביבתית מינימלית. כך, על אנשי המקצוע לעשות הכל כדי לחשוב על חומרי הבניין, ההשפעות שלהם על הסביבה וכמה זמן הם מחזיקים מעמד, כמו גם כיצד ניתן למחזר חומרים אלה או לעשות בהם שימוש חוזר בבוא הרגע להחליף אותם. אדריכלים ירוקים מתחשבים גם בצרכים של הדורות הבאים שעשויים לאכלס את המבנה ומה הם יצטרכו מבחינת משאבים, תחבורה וכו'.
זהו אחד התחומים המרתקים והמעניינים ביותר שהתפתחו בשנים האחרונות, לצד המהפכה הירוקה שכל כך הרבה אנשים מצטרפים אליה בכל יום ויום.
עקרונות האדריכלות הירוקה
- מבנים שנבנו בשיטות בנייה ירוקות משפיעים פחות על הסביבה; שכן כמות פסולת הבנייה באתר מופחתת משמעותית, וחומרי הבנייה שמשתמשים בהם בדרך כלל ניתנים למחזור או ממוחזרים בעצמם.
- מבנים אלו צורכים הרבה פחות אנרגיה ממבנים רגילים; הם מבודדים יותר מפני קור וחום בזכות קירות עבים יותר המכילים חומרים מבודדים מיוחדים. המשמעות היא צריכה מופחתת משמעותית (לעתים עד 30% פחות) של חשמל בחורף ובקיץ. טוב לסביבה, וטוב גם לחשבון הבנק!
- מבנה שקל לתחזק – שיטת הבנייה הירוקה דוגלת גם בלהוריד את כאב הראש הקשור בנושאי תחזוקה בבית. כך, בתים שנבנו בשיטות הירוקות מצריכים הרבה פחות תחזוקה, כך שעלויות נוספות הקשורות בכך נחסכות גם הן.
- בבתים ירוקים משלבים מערכות חכמות כגון מחזור מים אפורים, חשמל חכם לחסכון אנרגטי, יצירת חשמל בדרכים חלופיות וירוקות יותר, מערכות אוורור ותאורה ייחודיות.
- אדריכלים ירוקים לא רק בונים אחרת, אלא גם מתכננים אחרת. עליהם לקבוע את המיקום הטוב ביותר של המבנה בקרקע מבחינת כיווני אוויר ותאורה, גובה וטיפוגרפיה, בכדי להצליח להשיג כמה שיותר תועלות באופן טבעי. למשל, בית המשלב חלונות באופן כזה שכמעט ולא יהיה צורך להשתמש במערכת התאורה בבית במהלך היום.
- ומה לגבי חומרי הבנייה? גם אלו כמובן, ירוקים ככל האפשר! למשל, בשלד המבנה נעשה שימוש בפרופילים שעשויים מפלדה. ובכן, גם כאן לא מדובר בסתם פלדה! מקורה בדרך כלל בתעשיית הרכב, כך ששוב מדובר באלמנט ירוק של מחזור. בנוסף, נעשה שימוש בלבני חרס בחלק מהמבנים לחיפוי המעטפת של הבית – זהו חומר טבעי שניתן למחזר שוב ושוב, והוא גם נראה מעולה!
לבחור ירוק – לבחור נכון
אם הגעת אלינו, כנראה שהחלטת לעשות את השינוי. בין אם מדובר בשכירות או קניית נכס, המהפכה הירוקה הצליחה לגעת גם בך. למרבה המזל, הרבה יותר קל כיום למצוא מבנים שנבנו בשיטת אדריכלות ירוקה וליהנות מהיתרונות שלהם, לצד ההרגשה הטובה (והחיסכון, כמובן). כדי למצוא את הפרויקט הבא שיהפוך לבית, מנוע החיפוש יניב תוצאות במהירות, לצד סקר שוק בין חברות וקבלנים שידועים בעבודתם למען הסביבה.