קרדיט תמונה FREEPIK
אחד האתגרים המשמעותיים ביותר של ההורים הוא לדאוג לתזונה נכונה של הילדים, בהתאם להנחיות של משרד הבריאות. משימה לא פחות חשובה היא להקנות להם הרגלים בריאים שישמשו אותם גם לכשיתבגרו ויצאו לחיים עצמאיים. כשהילד או הילדה מתאפיינים באכילה סלקטיבית, האתגר הופך למורכב במיוחד - אבל חשוב להדגיש שישנם פתרונות שכבר סייעו למשפחות רבות.
ארוחות משותפות שמתנהלות על סמך מספר עקרונות שנמצאו מועילים ליצירת השינוי. הסיבה לכך היא שילדים מושפעים מאוד מההורים, ובעיקר מהמעשים שלהם. בהתאם ארוחה משפחתית משותפת מספקת להורים הזדמנות מצוינת להציג הרגלי אכילה רצויים – שילוב של מספר מזונות, גיוון, מוכנות לטעום מאכלים חדשים ועוד. בעמוד זה תמצאו המלצות של ד"ר רוני אנטן ויסוקר PHD, מטפלת בבעיות אכילה בקרב ילדים עם אוטיזם, בעלת רישיון משרד הבריאות.
חשוב לזכור כי אכילה סלקטיבית עלולה להוביל לא רק להימנעות ממזונות רבים (על בסיס טעם, ריח, מראה או מרקם), אלא גם למתח נפשי ניכר. תופעה זו מאפיינת ילדים רבים עם ASD - אבל לא רק. הלחץ עלול לגרום לחוסר העניין באוכל ולפחד מפני מזונות שונים להתעצם, והבעיה עלולה להחמיר.
בהתאם העיקרון המרכזי בכל ארוחה משפחתית הוא יצירת אווירה חיובית. ראשית, כדאי לשוחח על נושאים אחרים במקום על תזונה, רצוי כאלה שהילד הבררן מרגיש בנוח לגביהם. שנית, מומלץ להגיש את המנות השונות באופן יצירתי ומשמח - למשל לסדר את הירקות על הצלחת בצורת פנים או כל צורה אחרת שעולה בדמיון שלכם.
אופציה נוספת שעליה ממליצה ד"ר רוני אנטן היא לתאר מאכלים שונים בדרך ציורית ומקורית - לדוגמה, להגדיר את פרחי הברוקולי כמזון של הדינוזאורים). אפשר גם לפתח משחקים משפחתיים מהנים בארוחות, ובאופן כללי למצוא דרכים שמייצרות עבור המשפחה הספציפית זמן איכות אמיתי, ובהתאם סיטואציה שמעודדת התנסויות חדשות.
דגש חשוב נוסף בדרך למינוף הארוחות המשפחתיות להרגלי אכילה בריאים גם בקרב ילדים בררנים הוא להתמקד בעידוד בלבד. הדאגה מכך שהילדים לא מקבלים את כל אבות המזון החיוניים המומלצים ע"י משרד הבריאות גורמת להורים רבים ללחוץ עליהם לאכול מאכלים מסוימים - אולם מדיניות שכזו רק מגבירה את הקושי ואת הסלקטיביות. גם הערות ביקורתיות עלולות לגרום לנזק.
לעומת זאת הגשת מגוון רחב של מאכלים למרכז השולחן, כך שכל אחד מבני המשפחה יבחר את אלה המתאימים לו באותה נקודת זמן, מעודדת את הרחבת הרפרטואר גם אצל הילדים. עוד המלצה של ד"ר רוני אנטן היא לתאר מנות חדשות על סמך דמיון לכאלה שהילד כבר מכיר ואוהב (למשל צבע זהה, מרקם דומה, טעם קרוב וכו').
בסופו של דבר חשוב לזכור את חלוקת האחריות בין ההורים לילד, כאשר ההורה אחראי לקבוע את זמני הארוחות, מיקומן ומה יוגש ואילו הילד יכול לקבל החלטה לגבי הכמות.
דר' רוני אנטן ויסוקר - ליווי מקצועי לטיפול בבעיות אכילה
יישום העצות הנ"ל משפר את הרגלי האכילה של ילדים, ובפרט אלה הבררנים. בנוסף, ניתן להיעזר בידע המקצועי של מומחים בתחום - ד"ר רוני אנטן ויסוקר היא תזונאית מוסמכת, בעלת רישיון דיאטן-תזונאי מטעם משרד הבריאות.
לרוני אנטן ניסיון בליווי משפחות עם ילדים עם ASD מזה למעלה מ-20 שנים, וגם הדוקטורט שלה עסק בבעיות אכילה בקרב ילדים עם ASD (ובביו מרקרים תזונתיים). העקרונות שמנחים את הטיפול של ד"ר רוני אנטן הם התאמה מדויקת של תוכנית הטיפול למאפיינים הספציפיים של הילד או הילדה ושל המשפחה כולה, התמקדות באיכויות החיוביות של הילדים, והדרכה מפורטת להורים על-מנת שיוכלו לתמוך בילדיהם – עד ליצירת הרגלי אכילה בריאים.