מרבית הדברים הטובים שקורים בחיינו דורשים הכנה, בין אם בקבלה לעבודה חדשה או למקום לימודים נדרש לא פעם לבצע הכנות קפדניות בכדי להשיג את מבוקשנו. בכל הקשור להריון הרי הכנות לפני כניסה להריון הפכו לדבר הרבה יותר פופולרי מבעבר, הרצון לייצב את הגוף רגע לפני שינויים הורמונליים גדולים הוא מבורך ואף רצוי ולעיתים כולל תוספים שונים.
משך הזמן הממוצע והאופטימלי להכנה להריון הוא שלושה חודשים, במשך תקופה זו מומלץ לוותר על כמה הרגלים לא בריאים. לצד גמילה מהרגלים שונים, תקופה זו תאפשר גם הכנה נפשית כחלק מהכנות לקראת ההיריון ועל כן היא חשובה לא רק ברמה ההורמונלית, אלא גם ברמה הבינאישית שתעזור להגיע מוכנה ככל הניתן להבאת חיים חדשים.
תוספים וויטמינים מומלצים לפני הריון
- ברזל
מינרל ברזל אחראי על תפקוד אינזימים ושמירה על המערכת החיסונית, אך גם על הולכה של חמצן בדם, נפח הדם בגוף ועל כמות המוגלובין. כחלק מההכנות לפני כניסה להריון, מומלץ ליטול ברזל על מנת להכין את הגוף למצב בו כמות הדם תכפיל עצמה, וגם על מנת לשמור על נשיאת חמצן תקינה אל הועבר.
- חומצה פולית
חומצה זו נמנית מקבוצת הוויטמינים B והיא אחראית על זירוז של חילוף החומרים והתפתחות תקינה של מערכת העצבים. על מנת למנוע מומים בזמן התפתחות התינוק ובמיוחד בשלבים הראשונים, מומלץ ליטול חומצה פולית מידי כיום כחלק מהכנות לקראת ההיריון.
- ויטמין C
הוויטמין מצוי במקורות טבעיים, אחראי בצורה כמעט ישירה למעל 400 פעולות ביולוגיות אותן מבצע הגוף שלנו. אך מבין הפעולות הרבות הוויטמין משמש גם כמקור לייצור חלבון הקולגן, שתפקידו הוא בניית רקמות חיבור חשובות כמו סחוס, רצועות, גידים ואפילו שיניים וציפורניים. על כן שימוש בו כחלק מתזונה לפני כניסת היריון יכול להיות מעולה גם בזמן ההיריון.
- אומגה 3
חומצת השומן אומגה 3 נחשבת לרכיב די חשוב בהתפתחות מוחית ופיזית של העובר החל מהתפתחות תקינה של המוח ועד למערכת הראייה והעצבים. נטילה של אומגה 3 כחלק מתכנון היריון יכול להיות מצוין, גם כחלק מחיזוק רקמות האם במהלך ההיריון ולפני וגם לתינוק.
- סידן
מבין המינרלים הדי נפוצים בעולם, ככל הנראה סידן הוא הנפוץ ביותר ולא בכדי. המינרל שאחראי על בניית עצמות ותחזוקה שלהן לאורך כל חיינו, נחשב לקריטי וחשוב לא פחות בזמן ההיריון וכחלק מתזונה נכונה לפני כניסה להיריון. המינרל אחראי בין היתר על בנייה תקינה של מערכת העצבים בתינוק, תפקוד בריא של קרישת דם לאם ופיתוח קצב לב תקין לתינוק ועוד.
פגישה עם רופא נשים
כחלק מההכנות לתכנון היריון בצורה נכונה ומתאימה, חשוב גם להגיע אל רופא או רופאת הנשים כשלושה חודשים לפני המועד המיוחל. הליך זה חשוב גם עבור תחושת ההיכרות למשך החודשים הבאים וגם בכדי להכיר את התיק הרפואי של היולדת העתידית בצורה קפדנית ומדויקת. כל זאת על מנת להבין אילו מחלות רקע קיימות אם בכלל, לבצע בדיקות שונות החל מבדיקת ''פאפ'', ועוד מספר בדיקות מקובלות לפני הריון.
טיפים להכנה מוקדמת
- משקל תקין
הגוף שלנו לא אוהב מצבים קיצוניים, על אחת וכמה בתכנון היריון כאשר הגוף מתבקש להיות במצב מאוזן. על כן משקל הגוף במקרים כאלו חשוב גם כן, בין אם במשקל עודף או תת משקל עלולות להתגלות הפרעות בביוץ ואיתו גם הקושי בכניסה להיריון. על כן ממליצים לא מעט מומחים על שמירת משקל תקין כחלק מהכנות לקראת ההיריון.
- הפסקת עישון
הרגל העישון הוא כמובן הרגל לא בריא לא לגברים וגם לא לנשים, אבל כחלק מההכנות לקראת הריון מומלץ גם להפסיק לעשן, גם כי העישון הלכה למעשה פוגע בבריאות ובאיברים שונים וגם כי הוא עלול לייצר בעיות שונות בפוריות שכבר הוכחו כי יש ביניהם קשר ובנוסף כי עד גילוי ההיריון עלול העובר להיפגע.
- הפסקת אלכוהול
לא מעט מחקרים הראו כי צריכת אלכוהול מופרזת משפיעה על הסיכוי להיכנס להריון בעשרות אחוזים, עם זאת היא גם עלולה לפגוע בעובר בזמן ההיריון ועל כן מומלץ להימנע מכך לפני.
- המעטה בקפה
קופאין יכול להיות בריא במינונים שונים, אך מחקרים רבים מראים כי צריכה מוגברת של קפה אצל שני בני הזוג, עלולה להוביל לכדי הפלה ולסיכונים נוספים.
- בדיקות למיניהן וחיסונים
כחלק מההכנות לפני כניסה להיריון, מומלץ לבדוק אילו חיסונים חסרים לגוף שלנו שכן חלק מהם לא נוכל לקבל לאחר מכן. חיסונים כמו אדמת, חזרת ואבעבועות רוח חשובים מאוד. עם זאת גם בדיקות גנטיות המאששות כי העובר לא עתיד להיפגע ממחלות מתורשתיות כאלו ואחרות, חשובות גם כן.
- טיפולי שינים
בזמן ההיריון החניכיים הופכות לרגישות יותר, לצד זאת חל איסור על נשים לבצע צילומי רנטגן.
לכן כחלק מההכנות מומלץ גם לבצע טיפולי שיניים מורכבים ולוודא כי לא יתגלה צורך לטיפולים כאלו בזמן ההיריון.