קרנות סל ותעודות סל הן שני מוצרי השקעה פסיביים, הפועלים בשיטה עוקבת מדד וחותרים להשגת תשואה דומה ככל הניתן לתשואת נכס הבסיס. שני המוצרים נהנים מדמי ניהול נמוכים ביחס לאלטרנטיבות אחרות בשוק, ונסחרים בבורסה. למרות שיש להם מכנים משותפים לא מעטים, יש גם הבדלים בהיבט הסחירות, המבנה, הנזילות וגם המיסוי, הבדלים שמשפיעים על ההחלטה באיזו אופציה לבחור. לפניכם ההבדלים הבולטים בין תעודות סל לקרנות סל.
בקרנות סל בעל היחידות בקרן מחזיק סל של ניירות ערך. לדוגמה, קרן סל המנוהלת על מדד ת"א 100, היא למעשה תיק מניות ובו 100 מניות המרכיבות את מדד ת"א 100, לפי השיעור היחסי שלהן. לכן, מנהלי הקרן שואפים שהשואה בקרן תהיה קרובה ככל הניתן לתשואה אותה משיג מדד ת"א 100. בניגוד לקרנות סל שהן ניירות ערך, תעודות סל הן מכשיר פיננסי מבוסס חוב, כלומר אגרות חוב. ברכישה של תעודת סל אנו רוכשים התחייבות מהחברה המנפיקה שהיא תעקוב באופן מדויק אחר מחירו של נכס בסיס ותשלם לנו תמורתו בעתיד.
סעיף זה נוגע למידת הסיכון שלכם כמשקיעים, במקרה שהמנהל פושט רגל. אם מנהל קרן הסל שלכם פושט רגל או מסיבה אחרת מחליט לסגור את הקרן, בעלי המניות יקבלו את הנכסים בהם החזיקה הקרן, שכן כפי שפורט בהתחלה – קרן סל משמעותה תיק מניות. לעומת זאת, במקרה פשיטת רגל של מנפיק תעודת הסל שלכם – אין כל ערובה לתמורה כלשהי בעד אגרות החוב שרכשתם ממנו. כיוון שהחוב של מחזיק התעודה הוא מול קרן ההשקעות – אם היא מגיעה למצב של חדלות פירעון היא פטורה מתשלום ללקוחות, ספקים וכדומה. עם זאת, כדאי לדעת שחברות המנפיקות תעודות סל מחזיקות בנאמן שבוחן את המאזנים ואת האיתנות הפיננסית, וגם שומרות לעצמן כסף בצד למקרי חירום. אלא שגם חברות שהקפידו על לייצר מנגנוני ביטחון – נפלו. ההחלטה שלכם כרוכה בבדיקות האיתנות הפיננסית של החברה ובבקשה לראות כיצד היא מנהלת תיקי לקוחות, אך גם תלויה לא מעט במזל.
קרנות סל מטבען מתנהלות ללא תאריך תפוגה, כלומר אין תאריך יעד למשיכת הכסף, ובמובן מסוים הן יכולות לשרוד עשרות רבות של שנים – עד שאתם כבעלי הקרן תמשכו את הכסף או במקרה שמנהל הקרן פושט את הרגל, ואז הנכסים שלכם מובטחים. לפיכך, פירעון קרנות סל ניתן בכל שלב, אך מקובל לעשות זאת כשמצטברים סכומים גבוהים של מאות אלפים. תעודות סל, לעומת זאת, מונפקות עם תאריך פירעון של בדרך כלל 30 שנה מיום ההנפקה. ביום הפירעון החברה המנפיקה תעביר למחזיקי התעודה תשלום חד פעמי בגובה נכס הבסיס.
האם יתכן פער בין מחיר התעודה אחרי דמי ניהול למחיר נכס הבסיס בפועל? כאמור, תעודות סל מהוות כתב התחייבות ולכן נהנות מגמישות רבה יותר לאורך זמן, גמישות המאפשרת לעקוב אחר מדד נכס הבסיס מבלי להחזיק בנכסים שמרכיבים אותו. בזכות הגמישות, הטווח של שגיאת העקיבה הוא אפסי. בקרנות סל, לעומת זאת, לא ניתן להגיע להתאמה של 100% בין מחיר התעודה למחיר נכס הבסיס, כיוון שהמטרה היא לחקות את תשואת הנכס באמצעות קנייה ומכירת ניירות ערך. הבעיה מחמירה אף יותר כשקרנות סל מחזיקות מאות ואף אפי ניירות ערך שונים ומגדילה את פער המחירים.
תעודות סל הן אגרות חוב, במסגרתן החברה מתחייבת לעקוב אחר מדד נכס הבסיס ולשלם לכם את השווי בתום פרק הזמן, שלרוב אורך כ-30 שנים. קרנות סל הן קרנות עוקבות מדד – כך שהכול מתרחש בתוך פרק זמן ההשקעה, ומקרנות אלה ניתן לצאת בכל רגע נתון. קרנות אלה גם מגינות עליכם במקרה של פשיטת רגל, בעוד במקרה של השקעה בתעודת סל – הכסף שלכם ככל הנראה ירד לטמיון. עם זאת, כאמור, אירועי פשיטת רגל של חברות פיננסיות גדולות הם אירועים חריגים ולא שכיחים. למרות ההבדלים ולצד היתרונות והחסרונות של כל אחד ממכשירי ההשקעה, דבר אחד בטוח – ברכישה של מוצר פיננסי, חשוב לדעת היטב במה משקיעים ולעשות את הצעדים בצורה מושכלת, גם אם בשלב הראשון זה מצריך מכם להסתייע באיש מקצוע חיצוני שעושה ביחד אתכם את הבחירה.