פתיחת עסק חדש מאפשרת לכם להגשים חלום ולהפוך לעצמאים. כדי לפתוח עסק חדש במדינת ישראל יש להתחשב ולהתייחס נכון למספר גורמים חשובים כגון צורת ההתאגדות (עוסק פטור, עוסק מורשה או חברה בע"מ), הגדרת סוג העסק ברשויות המס, אפיון נכון של העסק, בדיקת היתכנות כלכלית וחשוב להכין תוכנית עסקית, עדיף בעזרת גורמים מקצועיים.
ישראלים רבים מעוניינים להפוך לעצמאים, אך בדרך להגשמת החלום עליהם לבצע מספר צעדים מקדימים, עוד לפני התחלת הפעילות העסקית. כמו כן, יש לגייס כסף לפתיחת העסק לכן מומלץ לבחון פתרונות משתלמים לגיוס אשראי, ביניהם נטילת הלוואת בערבות מדינה במסלול להקמת עסקים. כדי לפתוח עסק עליכם להתחשב בגורמים הבאים:
אפיון העסק החדש – לפני הקמת העסק החדש יש לאפיין אותו ולגבש רעיון מרכזי וכיוון מקצועי. יש יזמים היודעים מראש מהו הכיוון המקצועי של העסק בעוד אחרים משתעשעים ברעיון להפוך לעצמאים, ובשלב זה עליהם להחליט על מטרת העסק והכיוון המקצועי המתאים להם.
הכנת תוכנית עסקית – תוכנית עסקית תסייע לכם להקים את העסק ולעקוב אחר ביצועיו. את התוכנית העסקית מומלץ להכין בעזרת יועצים מנוסים, התוכנית כוללת פרקים שונים כגון סקירה כללית על השוק, בדיקת מתחרים, הגדרת מטרות ויעדים לתקופות שונות, מימון, שיווק, ציוד, תזרים מזומנים וצפי הכנסות ועוד.
הגדרת סוג העסק – כאשר פותחים תיק במס ערך מוסף יש להצהיר על מחזור העסקאות השנתי הצפוי וסוג העיסוק, בהתאם לכך יש לבחור את צורת ההתאגדות המתאימה. ניתן לפתוח עוסק פטור אם מחזור העסקאות קטן ובהתאם לסוג העיסוק מאחר ויש בעלי מקצועות החייבים לפתוח עוסק מורשה בלבד כמו עורכי דין ואדריכלים, עוסק מורשה הרשאי לקזז מס תשומות או חברה בע"מ, לכל צורת התאגדות יש יתרונות וחסרונות.
בדיקת היתכנות כלכלית – שלב קריטי לפני פתיחת העסק. חשוב לבדוק מהו פוטנציאל הרווח של העסק אותו מעוניינים להקים.
פתיחת תיק ברשויות המס – יש לפתוח תיק במס ערך מוסף, מס הכנסה וביטוח לאומי. כיום ניתן לבצע את פתיחת התיקים בעזרת רואה חשבון מייצג וללא צורך להגיע פיזית לרשויות המס השונות.
הקרן בערבות המדינה הוקמה לפני למעלה מעשור, זו יוזמה של המדינה עקב מצוקת האשראי הקשה איתה מתמודדים עסקים קטנים ובינוניים. הקרן לעסקים קטנים ובינוניים בערבות המדינה מציעה כמה מסלולי הלוואה, ובהם מסלול הקמת עסק חדש.
גובה ההלוואה במסלול הקמת עסק חדש הוא עד 500,000 ₪, לתקופה של עד 5 שנים, עם אפשרות לגרייס לחצי שנה. יש להעמיד בטחונות של 10% עד לסכום הלוואה של 300,000 ₪ ו-25% מכל סכום נוסף.
כדי להגיש את הבקשה לקבלת ההלוואה יש למלא טופס הכולל בין היתר תוכנית עסקית מפורטת ולהגיש את הטופס והמסמכים הנדרשים לגוף המתאם של הקרן בערבות המדינה (BDSK). לאחר אישור הבקשה על ידי כלכלן מהגוף המתאם יש לבחור בנק, וניתן להמשיך את הטיפול בבקשה באחד מהבנקים הבאים: מרכנתיל, מזרחי טפחות, לאומי והבנק הבינלאומי/אוצר החייל.
חשוב לציין כי תזמון נכון בהגשת הבקשה משפר את הסיכוי לקבלת ההלוואה הנוחה. לכן, כדאי להגיש בקשה לקבלת הלוואה בערבות מדינה כאשר העסק נמצא בשלבי ההקמה הראשוניים וטרם תחילת הפעילות העסקית ודיווח על הכנסות בעסק.
לאחר מציאת מקורות מימון להקמת העסק והשלמת הצעדים הביורוקרטים הנדרשים להתחלת הפעילות העסקית בעסק, מגיע השלב בו חשוב לגייס לקוחות. כל עסק חדש זקוק לתקופת הרצה לכן יש למקד את מאמצי השיווק והמכירות וחשוב לגייס לקוחות ראשונים מיד לאחר פתיחת העסק החדש.
מומלץ להתחיל בחשיפת העסק החדש בקרב המשפחה הקרובה והחברים הטובים, כדאי להיעזר בחברים שיפיצו את הבשורה על העסק החדש גם במעגלים שלהם. בנוסף, יש לגבש תוכנית שיווקית ולהגדיר תקציב, כך ניתן לבחור ערוצי שיווק שונים המתאימים לעסק, וכיום ניתן לפרסם ולשווק את העסק החדש בקלות באמצעות הרשתות החברתיות, פרסום ממומן בגוגל ועוד.
לאחר בחירת דרכי השיווק יש להשקיע זמן ומחשבה גם בתכנון תהליכי מכירה יעילים. במציאות של היום כדאי להקים אתר מכירות או חנות וירטואלית באינטרנט וכך נהנים מנכס דיגיטלי משמעותי, ואפשר למכור מוצרים או שירותים באמצעות האתר, גם ללקוחות הנמצאים במיקומים רחוקים מהעסק הפיסי ואפילו ללקוחות בחו"ל.
לאחר פתיחת העסק החדש יש להקפיד על ניהול ספרים תקני, לדווח לרשויות המס, להתייעץ עם רואה חשבון ויועץ מס, לבצע הנהלת חשבונות כנדרש בתקנות ולעקוב אחר תזרים המוזמנים וביצועי העסק. יש לנטר את הפעילות העסקית על מנת להסיק תובנות ולזהות חולשות, כך ניתן להשתפר ולהתייעל, לחדור לשווקים חדשים ולהצליח כלכלית.