קרדיט תמונה FREEPIK
כאזרחים החיים בישראל אנו רוצים לדעת יותר על ההיסטוריה שלנו, לדעת מאיפה באנו ומי היו אותם אנשים אמיצים, הוגים ופעילים שבזכותם יש לנו מדינה משגשגת מאז ועד היום. אחד הבולטים שבהם היה תיאודור הרצל. הרצל ידוע בתור הוגה מדינת היהודים, אבל הוא היה הרבה יותר מזה. במובן מסוים, היה הרצל אחראי לכלכלתו של היישוב היהודי, וזה אולי צד שפחות מכירים אצלו. ההוגה המפורסם יזם בזמנו בנק שישמש במיוחד את היהודים, ואכן ב-1901 הוקם הבנק הציוני הראשון הנקרא "אוצר התיישבות היהודים". ספר דיגיטלי חדש הזמין עכשיו ברשת נותן לנו מעט יותר רקע על הרצל והקשר שלו אל הבנקים.
את הרצל לא באמת צריך להציג. כל ילד בגן או בבית הספר לומד על פועלו של הרצל ועל כך שהוא הפך לדמות בולטת מאוד בהיסטוריה היהודים. ובכל זאת, נתחיל עם מעט רקע על הרצל. בנימין זאב תיאודור הרצל נולד בשנת 1860 בפשט (בודפשט כיום) למשפחה יהודית ליברלית משכילה. הרצל למד משפטים בווינה ולאחר שסיים את לימודיו ב- 1884 החל להתמחות בבית משפט מחוזי. הוא עסק בהתמחותו במשך שנה עד שהבין שלא בכך הוא רוצה לעסוק, והקדיש את מירב זמנו לעשייה עיתונאית ולכתיבה. הרצל הוציא לאור יצירות מפורסמות וביניהן "חדשות מוונוס" ו"ספר הסכלות". ב-1891 ביקשו ממנו להיות כתב העיתון "נויה פריה פרסה" בפריז, ושם הוא נתקל באנטישמיות בהתגלמותה. אחד האירועים המשמעותיים ביותר שהשפיעו על הרצל היה פרשת דרייפוס, הלוא היא הפרשה המפורסמת של הקצין היהודי אשר הואשם בריגול ללא כל בסיס. בעקבות הפרשה החל הרצל לעסוק יותר בשאלה היהודית. הוא הבין כי השנאה כלפי היהודים אינה בת חלוף, וכי יש לעשות משהו בנידון. בהתחלה חשב שהפתרון הוא להתבולל או למצוא ליהודים מקום אחר לגור בו. בסופו של דבר פרסם הרצל את הספר "מדינת היהודים" שבו הוא הגה את חזונו בדבר מדינה מיוחדת שעתידה לקום עבור היהודים. הספר התקבל בחשש מה בקרב רבים, אבל הרצל לא אמר נואש והוא החל לפעול למען הרעיון להקים מדינה שתהיה בית לכל יהודי. הוא נסע ברחבי העולם, דיבר עם מנהיגים וגם ייסד את השבועון "די וועלט" ("העולם") שמטרתו הייתה להפיץ את הגותו בקרב היהודים. וכמובן, הרצל פעל גם להקמת "אוצר התיישבות היהודים".
בנוסף לפעילות הדיפלומטית שבה לקח הרצל חלק משמעותי ביותר, הוא היה זה שהגה את הרעיון להקים בנק שייתן מענה ליהודים. ואכן, ב- 1901 הוקם הבנק הציוני "אוצר התיישבות היהודים". ב-1902 נוסדה ל"אוצר התיישבות היהודים" חברת בת שנקראה בנק אנגלו פלשתינה. בנק זה פעל בארץ ישראל ונתן מענה ליהודים וערבים כאחד, הוא פעל במקצועיות ובאיכותיות תחת חסותו של "אוצר התיישבות היהודים" ונעזר בו לצורך אישור דוחות כספיים וביצוע פעילויות שונות. כך שהרצל, בנוסף לכול, דאג גם לעניין הכלכלי. לימים הפך בנק אנגלו פלשתינה לבנק המרכזי במדינת ישראל ובהמשך גם שינה את שמו ל"בנק לאומי לישראל" שכולנו מכירים.
מעוניינים לדעת יותר על הרצל ועל "אוצר התיישבות היהודים"? רוצים להכיר את ההיסטוריה הבנקאית של ישראל לעומק? היכנסו לאתר הספר באינטרנט וגלו עולם ומלואו בלחיצת כפתור אחת.