החוק בישראל מאפשר להתחיל ללמוד נהיגה בגיל 16 וחצי, וניתן להוציא רישיון נהיגה בגיל 16 ותשעה חודשים. כלומר, רוב הנהגים החדשים הם גם נהגים צעירים מאוד שטרם חגגו גיל 18. חברות הביטוח מבדילות בין נהג חדש לנהג צעיר, לכן חשוב לדעת כיצד הן מתייחסות להבדל ואיך זה בא לידי ביטוי בביטוחי הרכב השונים.
בחברות הביטוח מגדירים נהג חדש כנהג הנמצא בתקופה של שנתיים ממועד הוצאת וקבלת רישיון הנהיגה, לכן אם הנהג קיבל את הרישיון בגיל 25, עד גיל 27 הוא מוגדר כנהג חדש. נהג צעיר, על פי הגדרת חברות הביטוח, הוא נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, ומוטלת עליו חובה לנהוג עם מלווה במשך חצי שנה ובנוסף הוא מוגבל במספר הנוסעים שמותר לו להסיע ברכב. מטבע הדברים, ביטוח רכב לנהגים חדשים או לנהגים צעירים יקר יותר מעלות הביטוח לנהג ותיק, בין היתר מפאת חוסר עבר ביטוחי וכתוצאה מהסטטיסטיקה שמוכיחה כי נהגים צעירים מעורבים באופן משמעותי ביותר תאונות דרכים בהשוואה לנהגים בעלי ותק וניסיון.
החוק בישראל מחייב לרכוש ביטוח חובה לרכב, הביטוח נועד לכסות נזקי גוף בלבד, הוא אינו מכסה נזקי רכוש. ביטוח חובה לרכב מכסה נזקי גוף ונפש לנהג, לנוסעים ברכב ולהולכי רגל שנפגעו מהרכב המבוטח.
כדאי לדעת כי החוק בישראל מחייב את הנהגים לנהוג ברכב רק אם קיים ביטוח חובה. נהיגה ברכב ללא ביטוח חובה מהווה עבירה חמורה. לכן, אם נהג צעיר או חדש רוצה לנהוג ברכב, עליו לרכוש ביטוח מתאים.
ראוי לציין כי על הנהג החדש מוטלות מספר מגבלות במשך שנתיים, כגון:
כאמור, לנהג החדש, ללא קשר לגילו, אין עדיין עבר ביטוחי רכב, לכן הפוליסה יקרה יותר מעלות הביטוח לנהג ותיק, וזאת לאור המעורבות של הנהגים החדשים בתאונות ובגלל חוסר ניסיונם וגילם הצעיר יחסית.
מחיר ביטוח רכב מושפע מנתוני הנהג, עבר ביטוחי, מאפייני הרכב (דגם, שנת ייצור וכו'), עלות חלפים, מערכות התראה הקיימות ברכב, היסטוריית תביעות ביטוח וגורמים נוספים. לאור שיעור מעורבותם של הנהגים החדשים בתאונות דרכים, בעיקר בחודשי הנהיגה הראשונים לאחר קבלת הרישיון, חברות הביטוח מייקרות את הפוליסה. חשוב לזכור כי נהג חדש הוא לרוב גם נהג צעיר, לכן הוא עלול לנסות להרשים נוסעים ברכבו, ולרוב הוא ירגיש ביטחון עצמי מופרז על הכביש.
לא מעט חיילים הם נהגים חדשים וצעירים, הם מגיעים לבית ההורים לסופי שבוע, יוצאים לבילוי עם הרכב, נוהגים כאשר הם עייפים, ואין להם עדיין ניסיון של נהיגה בתנאים קשים.
מאחר ומחיר הפוליסה לנהג חדש וצעיר יקר בהשוואה לעלות הביטוח לנהג ותיק, רבים מחפשים ביטוח רכב זול כדי לאפשר לנהג החדש והצעיר לנהוג ברכב. אחת האפשרויות היא לרכוש ביטוח לפי קילומטרים. רוב חברות הביטוח מציעות פוליסה זו, בהן ליברה, כלל, AIG והפניקס. ביטוח לפי קילומטרים מתאים גם לנהגים חדשים, יש חברות ביטוח המחייבות התקנת רכיב OBD למדידת המרחק.
יש פערי מחיר עצומים בין חברות הביטוח בבואן לבטח נהג צעיר או חדש. לכן, מומלץ לערוך סקר שוק מעמיק ויסודי. בעידן האינטרנט קל להשוות מחירי ביטוח לנהג חדש וצעיר, וניתן לפנות ישירות לחברות הביטוח או לברר את עלות הפוליסה באמצעות סוכן ביטוח. כמו כן, אפשר להיעזר באתר הייעודי לביטוח רכב של משרד האוצר.
אגב, הפתרון היעיל והמהיר ביותר לרכישת ביטוח רכב לנהג חדש או צעיר הוא ביטוח דיגיטלי, התהליך ידידותי ונוח למשתמש, יש לענות על מספר שאלות ותוך זמן קמר מקבלים הצעה מסודרת לתיבת הדואר האלקטרוני. בנוסף, הצטרפות לביטוח דיגיטלי מאפשרת למבוטח לנהל ולעקוב אחר הפוליסה באזור האישי באתר של חברת הביטוח.