כדי לקבל היתר בניה צריך לעבור בירוקרטיה ארוכה שרק לאחר קבלתו של היתר הבניה ניתן יהיה להתחיל בבניה עצמה. בשנים האחרונות רשויות מקומיות רבות ועיריות מקשות יותר ויותר בדרישותיהן וזאת על מנת לאפשר לנו בסופו של דבר איכות חיים טובה יותר. כך, בשנים האחרונות ישנה חובת הגשת דו"ח המפרט מהם העצים הקיימים על המגרש, מהו התכנון המוצע על המגרש, היכן העצים מפריעים לתהליך הבנייה ומהם הפתרונות שניתן להציע על מנת לאפשר הן את הבניה והן את קיומם של העצים במגרש. סקר עצים הוא המסמך שהרשויות המקומיות דורשות להציג ובאישורו של אגרונום מוסמך הן מקבלות את כל הידע על העצים במגרש, מה ניתן לעשות במידה וישנו עץ שמפריע לעבודות הבניה שמגרש, אילו פתרונות ניתן לממש מול פקיד היערות ועוד.
אם הגעתם לדף זה אתם בוודאי לקראת תהליך בניה ונתבקשתם על ידי הרשות המקומית או העירייה להגיש דו"ח המפרט על העצים הקיימים במגרש. את הדו"ח מנפיק רק אגרונום מוסמך ורצוי לפנות לאגרונום בעל ניסיון רב בתחום. מה עליו לעשות בשטח? ראשית האגרונום צריך לקבל את תכנית המדידה שיש ברשותכם והיא עדיין בתוקף, 6 חודשים ולא יותר. לאחר מכן, האגרונום מגיע למגרש פיסית, בוחן את העצים ומתעד את העצים בתמונות מזוויות שונות כדי לאפשר בדיקה ופרשנות מהימנה. לאחר מכן הוא בוחן את שוויו של כל עץ ועץ מול המחירון של פקיד היערות ובמידת הצורך מציע פתרונות לפינוי עצים נטיעתם במקומות אחרים שמאושרים על ידי הרשות וכן הלאה.
לפני אתם רצים להזמין סקר לעצים במגרש, חשוב לדעת כי לא בכל מקרה נדרש להגיש את הסקר. ישנם מקרים בהם ניתן לקבל פטור לסקר. איך יודעים אם מגיע לכם פטור? מגיש הבקשה, קרי האדריכל לא תמיד יודע את החוקים הקשורים בנושא ולכן מומלץ לפנות לאגרונום כבר בשלבים הראשונים של הגשת הבקשה להיתר הבניה. לאחר הזמנת מדידה ממודד מוסמך ועם הנתונים שאתם תספקו לאגרונום הוא יוכל להנחות אתכם באם ישנו צורך בסקירת העצים או שניתן לקבל פטור לסקר. במידה ואין מנוס ועליכם להוציא סקר עצים פנו לאגרונום שעובד בשטח, בעל ניסיון רב כדי שילווה אתכם לאורך התהליך כולו.
דבר נוסף שחשוב לדעת לפני שמתחילים את התכנון על המגרש במידה ויש בו עצים עתיקים. לא בכל המקרים פקיד היערות מאשר כריתה והעתקת עצים מהמגרש. ישנם מקרים בהם העצים עתיקים מאוד ולכן לא יאושר כריתתם. במרבית המקרים ניתן למצוא לדבר פתרון כמו שינוי תכניות הבניה למשל, אך במקרים קיצוניים הדבר עלול אף לגרום לבעלי הנכס לביטול הפרויקט כולו ולהפסד כלכלי גבוה מאוד. לכן מומלץ לפנות לאגרונום בהקדם האפשרי על מנת שהוא יבחן את הנתונים עוד בטרם הגשת סקר עצים לרשויות ולהציע לכם תכנון שמתאים לתנאי השטח.