לא מעט אנשים מתבלבלים בין המונחים יזם נדל"ן ומשקיע נדל"ן. כדי לשים את האצבע על ההבדלים בין שניהם, נפגשתי עם הרצל גבעתי, העוסק ביזמות נדל"ן ובעל חברה משכנת משנת 2005.
לזכותו של גבעתי נזקפת בנייה של מאות יחידות דיור ברחבי הארץ מאשקלון ועד חדרה. כמו כן, הוא שותף בבניית בית מלון בבטומי שבגיאורגיה, ומעסיק צוותי עובדים בניהול תמ"א 38, פינוי ובינוי.
הרצל, בוא נבהיר אחת ולתמיד, מה ההבדל בין משקיע לבין יזם נדל"ן?
הרצל: "יזם נדל"ן הוא אדם שרוכש נכס כדי לבנות עושר. בהתבסס על המטרות המקצועיות והאישיות של המשקיע, הם יכולים להשקיע בנדל"ן באופן פסיבי או אקטיבי. משקיע נדל"ן פעיל משתתף באסטרטגיית ההשקעה, כגון קנייה והיפוך נכס כדי להרוויח. משקיעי נדל"ן פסיביים מלווים כסף לאחרים שמשתמשים בהם למימון פרויקטי נדל"ן משלהם, ובסופו של דבר רואים תשואה על הכסף שהם משקיעים".
אז במה שונה יזם נדל"ן ממשקיע רגיל?
"יזם נדל"ן ומשקיע הם בעצם אותו דבר. שניהם משתמשים בנדל"ן ככלי השקעה כדי לייצר הכנסה, שבח והטבות מס. עם זאת, יש לקחת בחשבון כמה אזהרות ראויות לציון.
יזם נדל"ן מוגדר בדרך כלל כשאפתן, סובלני לסיכונים ובעל מוטיבציה עצמית. יש לו את היכולת ליצור יש מאין, ולא רק לזהות הזדמנויות, אלא לנצל אותן. זה הלך רוח יותר מהכל, מכיוון שהוא משלב חזון עם תשוקה וחוזק. היזם הוא בעל החזון, החולם, המנוע שמאחורי כל פעילות אנושית, הדמיון שמצית את אש העתיד והזרז לשינוי" אומר מייקל אי. גרבר בספרו, המיתוס האלקטרוני.
המשקיע, לעומת זאת, נמצא בדרך כלל בשלבי ההתחלה של הפרויקט. יש לו את הרצון להצליח, אבל הוא מתמקד בעיקר במשימות היומיומיות של הפעלת העסק שלו. בעוד היזם רואה בעיני רוחו את התמונה הגדולה יותר, המשקיע מתרכז בחלקים בודדים כאשר הוא מתחיל, וזאת בשל העובדה שהוא רוצה להרוויח תשואה הגונה על ההון שלו, אז הם מנסה לגוון את היקף ההשקעות עם סוגים שונים של עסקאות. יזמי נדל"ן בוחרים בהזדמנות הנכונה ומתכננים את המסע שלהם בהתאם".
הרצל גבעתי: "המעבר ממשקיע ליזם אפשרי, אבל הוא לא קורה בן לילה. זה תהליך מתמשך, שדורש תשומת לב יומיומית ומצריך פיתוח של חשיבה יזמית, רכישת השכלה וידע בתחום הנדל"ן, בניית שותפויות וצוותים וטיפוח הרגלים יומיומיים חיוביים".
חשיבה של יזם
לדברי הרצל, הלך הרוח הנכון הוא הדבר החשוב ביותר שיזם נדרש לסגל. איכות בלתי מוחשית זו היא אבן בניין בסיסית להצלחה, בין אם בנדל"ן ובין אם בעסקים, שכן הרצון ללמוד או לדחוף קדימה חיוני להתגברות על אתגרים ומכשולים. "למעשה", הוא מדגיש, "חשיבה נדל"נית היא גורם ה-x המבדיל בין יזמים למשקיעים."
הרצל מוסיף: "עם הלך הרוח הנכון, כולל הרצון ללמידה מתמשכת ושיפורים, משקיעים יכולים לפתח חשיבה יזמית, שהיא לא מאפיין מולד - זו התנהגות שנלמדת באופן אינדיבידואלי שמתעצמת עם השימוש. כמשקיע, הגישה שלך ומערך האמונות שתאמץ יהיו חיוניים לקידום העסק שלך".
הרצל: "יחד עם הלך הרוח, השלב הבא להפוך ליזם נדל"ן הוא למידה ורכישת השכלה בתחום. השכלה נכונה בתחום הנדל"ן יכולה לספק בסיס מוצק למשקיעים להתבסס עליו, כולל הכרת התעשייה כמו גם התובנה לראות אם הם בכיוון הנכון. בנוסף, חינוך לנדל"ן יכול לעזור למשקיעים להפחית סיכונים, לייצר יותר הזדמנויות, להרוויח החזר טוב יותר על ההשקעה, ואפילו ליצור רשת קשרים יעילה יותר".
הרצל מסביר, "גם מציאת מנטור טוב בתעשיית הנדל"ן קריטית להצלחה. למרות שאפשר ללמוד כמה מפודקאסטים, ספרים ובלוגים, אין כמו החינוך שאפשר לקבל ממי שוותיק בתעשייה, במסגרתו אפשר לקבל תובנות לגבי מידע ואסטרטגיות ספציפיות לשוק וליצור קשרים חשובים, כמו גם מיומנויות רכות".
הרצל: "אני לא יכול להדגיש כמה חשוב שיזם נדל"ן יהיה מודע לעצמו. יזמים צריכים לזהות את החוזקות והחולשות שלהם ולהתחיל להרכיב את החלקים החסרים כדי ליצור משהו באמת שווה, וזאת ניתן לעשות רק באמצעות שותפויות או הקמת צוותים שישלימו את החסר וייקחו את העסק לשלב הבא. יחד עם מאגר רחב יותר של ידע, מיומנויות ואנשי קשר, שותפות יכולה להיות מועילה מסיבות רבות, כולל גישה ליותר הון חוזר. בניית צוות נדל"ן, לעומת זאת, יכולה לספק למשקיעים הטבות מורחבות בהשוואה לשותפות. זה כולל את היכולת לרתום כוחות שיתופיים, חיבור חלקים משלימים כדי להשיג מטרה ספציפית ושמירה על פעילות העסק בצורה חלקה ויעילה ככל האפשר".
טיפוח הרגלים יומיומיים
הרצל: "המפתח להצליח בכל דבר מסתכם בתרגול. הרגלים יומיומיים חיוניים כדי להפוך ליזם נדל"ן, שכן השגרה והמשמעת העצמית הללו מסייעים לשנות את הגוף, הנפש והרוח".
יש לך דוגמה להרגל יומיומי שסיגלת לעצמך לאורך השנים?
הרצל גבעתי: "אני אמנה 3. הראשון הוא יקיצה מוקדמת. הרי אף פעם אין מספיק שעות ביממה, וניצול האנרגיה של הבוקר מספק ליזמים יתרונות משמעותיים, כולל קביעת הטון והגישה להמשך היום. ההרגל השני הוא לדמיין את ההצלחה ולדבר לעצמי. זה עוזר לי לראות את התמונה הגדולה ולהגדיר יעדים. חוץ מזה, זה משמש לבניית ביטחון עצמי ולהגברת כוח הרצון. לבסוף, ההרגל השלישי הוא להרחיב את רשת הקשרים שלי כל הזמן".
לסיום, הרצל מדגיש את ההבדלים שחשוב לזכור: "למרות שלמשקיע נדל"ן ויזם נדל"ן יש קווי דמיון רבים, אני חוזר ומדגיש שיש כמה אזהרות מרכזיות שמבדילות בין השניים. יזם נדל"ן הוא בעצם משקיע שלקח את קריירת ההשקעות שלו לשלב הבא על ידי פיתוח חשיבה יזמית, תרגול הרגלים יומיומיים חיוביים, המשך השכלתו ופיתוח קשרי מפתח".