תהליך גירושין בישראל הוא לא הליך פשוט, ולמרבה הצער, זוגות רבים נאלצים לעבור אותו. קצת לפני ההגעה להליך זה, ניתן להגיש תביעה לשלום בית, שתכליתה היא למנוע את הגירושין – לפחות לזמן קצוב. המטרה של ההליך היא לאפשר לזוגות המתכוונים להתגרש מעין הזדמנות אחרונה לגרום לדברים לעבוד ביניהם, ולהישאר לחיות יחד לתקופה לפני ההחלטה הסופית להתגרש. מדובר בתביעה שמגיש צד אחד בנישואין כנגד הצד השני בבית הדין הרבני, אבל יש להגיש אותה דרך עורך דין לענייני משפחה.
חשוב לציין, שקיימים מספר צעדים שאפשר לנסות לפני הגשת תביעה לשלום בית, כמו למשל טיפול זוגי כדי לשקם את היחסים, או אפילו בילוי מעט זמן בנפרד כדי להתאוורר ולתת לריבים ולכעס לשכוך. למרות שמטרת התביעה לשלום בית היא לתת סיכוי אחרון ליחסים, ישנם הרבה צעדים שאפשר לנקוט כדי לא להגיע למצב שכזה – והראשון בהם הוא פתיחות וכנות בין בני הזוג. הקשבה ותקשורת בריאות הן מרכיבים חיוניים להצלחה של כל מערכת יחסים, והן אלו שיאפשרו לכם לשרוד גם את המשברים הקשים ביותר – על ידי מניעתם לפני שהם מתרחשים.
אם בכל זאת החלטתם שאין באפשרותכם להישאר נשואים, תביעה לשלום בית תוכל לאפשר לכם לא רק "גלגל הצלה" אחרון, אלא גם תוכל להעניק לכם זמן להיערך כראוי לקראת מימוש הליך הגירושין (כאמור, גירושין בישראל הם אינם פשוטים ויכולים לקחת זמן, ולכן יש אנשים הצריכים להיערך לכך כלכלית ומשפטית). לעיתים קרובות, נעשה שימוש לרעה בתביעה זו, כדי לעכב הליכים משפטיים ולתת לצד מסוים עדיפות על פני האחר, ולכן חשוב להכיר את תהליך הגשת התביעה כדי לוודא שלא נעשה לכם עוול מהצד השני.
כמו בכל תביעה, יש להגיש כתב תביעה לשלום בית ולשלם את האגרה הנדרשת, ולאחר מכן להתייצב עם עורכי דין בבית דין רבני. הצד התובע יצטרך להוכיח שקיימת דרך לשקם את הנישואין כדי שהתביעה תאושר – אך גם במקרה של אישור, לא מדובר בצו מחייב! חשוב שתדעו זאת, שכן אף אחד לא יכול לכפות עליכם לעשות משהו שאינכם רוצים לעשות, גם אם מדובר בלינה משותפת באותו בית. הסנקציה היחידה שניתן להטיל עליכם במקרה של סירוב היא להורות עליכם להתגרש – ולכן לא מדובר ב"עונש" של ממש. לאחר השלמת תהליך זה – או כאמור, אי השלמתו, שכן אי אפשר לחייב אתכם לשתף פעולה עם הדרישה – תוכלו להגיש בקשה לגירושין בבית הדין הרבני, ובתום הליך הגירושין תהיו גרושים באופן רשמי.
אז האם כדאי בכלל להגיש תביעה לשלום בית? למרות שמדובר בתביעה שהיא סמלית בעיקר, הנותנת "מרווח נשימה" לפני ההחלטה הסופית להתגרש, לעיתים מדובר בהליך שיכול לאפשר לשני הצדדים ליישב את ההדורים – גם אם לא על מנת לחזור להיות יחד, אז לפחות כדי להסכים מראש על ניהול הליך הגירושין בצורה מכבדת, שוויונית והוגנת עבור שני הצדדים. במיוחד אם מדובר בזוג הורים עם ילדים, תביעת שלום בית יכולה לעשות את ההבדל בין גירושין "מכוערים" לבין פרידה מושכלת, שקולה ונעימה ככל האפשר, שתשמור על טובתם של הילדים בסיטואציה הקשה והלא פשוטה שהם עומדים לחוות.
למרות יתרונותיה של תביעה זו, לא תמיד יש לה בסיס, ולעיתים נעשה בה שימוש לרעה במקום לטובה. כדי לוודא שאתם מתנהלים בצורה הנכונה ביותר סביב תביעה זו, כדאי להצטייד בעורך דין לענייני משפחה, שמנוסה בנושא גירושין בישראל ומכיר היטב הליכים כגון אלו.