מבחני קבלה לתואר שני הם מסוכה חשובה שיש לצלוח בדרך אל התואר הנכסף. במקצועות רבים, התואר הראשון הוא אך תחנה ראשונה בהכשרה. כך לדוגמה, במקצועות כמו פסיכולוגיה קלינית חייבים ללמוד לתואר שני המתמקד במסלול הקליני כי להיות כשירים לטפל לבסוף כפסיכולוגיים קליניים. בנוסף, ניתן ללמוד תואר שני במנהל עסקים כדי להעמיק את הידע וההתמקצעות בתחום העסקי פיננסי או כדי לפתוח שער להסבת מקצוע כמעט מכל תחום. ריכזנו עבורכם את הפרטים החשובים על חלק ממבחני הקבלה לתואר השני.
מבחן מתא"ם הוא מבחן הממיין מועמדים לתארי מוסמך (תואר שני) בפסיכולוגיה. המבחן מהווה חלק משמעותי, אך לא בלעדי, מתהליך המיון המתחשב גם בציוני התואר הראשון, המלצות ראיות ובפרמטרים נוספים לשיקול דעת מוסד הלימודים.
המבחן מחולק לשני חלקים כאשר החלק הראשון עוסק בשיטות מחקר מתחום הפסיכולוגיה ואילו החלק השני עוסק בניתוח מאמרים פסיכולוגיים מקצועיים שפורסמו בכתבי עת מדעיים ופסיכולוגיים שונים. משקל כל חלק הוא 30% עבור החלק הראשון ו-70% עבור החלק השני.
החל משנת 2022 סימון התשובות נעשה בגיליון תשובות נפרד.
ציון המבחן הוא ציון יחסי (בדומה למבנה הציון של הבחינה הפסיכומטרית) כך שכל מועמד נמדד ביחס לשאר המועמדים מאותו מועד. הבחינה נערכת בכל שנה בחודש אוקטובר וניתן לגשת בכל שנה מחדש. כמו כן, ציון הבחינה נשאר בתוקף 5 שנים לאחר עריכתה.
כאמור, בחינת המתא"ם היא רק מרכיב אחד מתוך מספר מרכיבים המשפיעים על קבלת המועמד לתואר מוסמך וככזה, כל מוסד לימודים משקלל את הבחינה וציונייה באופן שונה. הדבר המשותף לכלל המוסדות הוא ייחוס המשקל הגבוה של הבחינה עבור המועמדים.
כלל המוסדות מחייבים מעבר של הבחינה עבור תואר מוסמך בפסיכולוגיה – ייתכן שלמגמות מחקריות במוסדות מסויימים לא תדרשו במעבר הבחינה.
המבחן הוא אחד ממבחני הקבלה הבינלאומיים המשמש מוסדות בארה"ב וקנדה למיין מועמדים לתואר שני בפסיכולוגיה. חלק מהמוסדות בישראל גם דורשים מעבר של המחן על מנת להירשם ללימודי תואר שני אצלם.
המבחן בנוי משלטשה חלקים: קוגניטיבי, מתודולוגי וחברתי כאשר בסך הכול ישנן 205 שאלות רב-ברירה (אמריקאיות). הציון נע בין 220 ל-990 ומשקף שכלול (שנוסחתו חסויה) של שלושת חלקי המבחן.
תנאי הקבלה של המבחן משתנים ממוסד למוסד אולם כמות האנשים שניגשים אליו בכל שנה גדולה שכן מדובר במבחן בינלאומי.
מבחני קבלה ייעודיים אינם מנת חלקם של מקצועות הפסיכולוגיה בלבד. מבחן ה-GMAT יכול לשמש אתכם למגוון מקצועות לימוד לתואר שני ביניהם תואר שני במנהל עסקים (MBA).
למבחן 4 חלקים אשר בודקים מיומנות חשיבה כמותית ומילולית וכן חשיבה אינטגרטיבית. משך המבחן הוא כ- 3 שעות (תלוי אם נלקחו הפסקות).
במהלך המבחן תידרשו לעשות מטלת כתיבה בכ-30 דקות, לענות על 31 שאלות כמותיות, 36 שאלות מילוליות וכן 12 שאלות אינטגרטיביות. ככל מבחני קבלה בינלאומיים המבחן נערך בשפה האנגלית.
מייד בתום המבחן, הנבחנים יכולים לקבל ציון לחלק הכמותי והמילולי בנפרד, וכן באופן משוקלל כאשר הציון של מטלת הכתיבה והחלק האינטגרטיבי מגיע לאחר מספר שבועות. הציון הסופי של החלק הכמותי והמילולי הוא הציון הסופי של המבחן ואילו שני החלקים האחרים מחושבים בנפרד.
תואר שני במנהל עסקים הינו תואר נחשב מאוד שיכול להזניק את הקריירה שלכם. בהתאמה, באוניברסיטאות הגדולות בארה"ב ובאירופה ציון הקבלה גבוה מאוד ואינו תלוי במבחן בלבד אלא שיש לצרף המלצות ממעסיקים, קולגות, מרצים וכדומה.
ציון המבחן נע בין 200 ל-800 בקפיצות של 10 נקודות. ממוצע הציונים העולמי הוא כ-550.
תנאי הקבלה ל-MBA משתנים ממוסד למוסד. בישראל לעיתים תידרשו למלא רק אחר החלק הכמותי של המבחן.