אין זה סוד שהרבה מאוד אנשים אוהבים לבלות שעות ארוכות בשינה. הם ישנים שעות ארוכות בלילה, מקפידים על שנת צהריים בכל הזדמנות שיש להם, ואילו יכלו היו מוותרים על פעולות אחרות ביום יום לטובת שינה. הם עושים זאת מתוך הנאה, רצון לתת לגוף לנוח, לעיתים מתוך רצון לשכוח ולהדחיק דברים ומסיבות אחרות. קיימת סיבה נוספת למה זה טוב לישון הרבה ורצוף. שינה ובריאות הולכים ביחד.
כשאנחנו חושבים על בריאות הגוף, אז בדרך כלל ההתייחסות שלנו היא לצריכת תזונה בריאה, פעילות גופנית, בדיקות וטיפולים רפואיים כשנדרש ועוד. אך קיימת התייחסות שלמה ומשמעותית לקשר שבין שינה ובריאות, לחשיבות לזמן שאנחנו מקצים לכך וכן לאופן בו אנחנו ישנים על מצבנו הבריאותי לאורך זמן.
במאמר זה נסביר מה החשיבות של שינה לבריאות שלנו בהיבטים שונים, פיזיולוגיים ונפשיים ונספק המלצות שיכולות לעזור לכם. לפני שנעשה זאת חשוב להדגיש 3 נקודות עיקריות:
נקודה ראשונה, חשוב להבהיר שאצל כל אדם שונה. ישנם אנשים שיכולים לישון 6 שעות בלילה וזה ישרת אותם, אחרים צריכים לישון שינה ארוכה יותר בשביל להרגיש את ההשפעות שלה. אין כאן המלצה חד משמעית לכל האנשים.
נקודה שנייה, בכל מאמר על שינה, הכוונה היא לשינה סדירה, רציפה. זה נכון שאפשר לייצר שינה בשעות שונות במהלך היום, אך אם אנחנו רוצים ליהנות מהשפעות חיוביות שלה על בריאותינו, אזי שאנחנו צריכים לייצר שינה רציפה, כשהעדיפות היא לשינה במהלך הלילה.
נקודה שלישית, עם הגיל זה משתנה. כפי שאנחנו יודעים, תינוקות צריכים לישון יותר שעות מאשר ילדים ומבוגרים.כפי שסביר להניח שאדם מבוגר ישן פחות מילד. זה משתנה על פי גיל וכאמור גם על פי מאפיינים אחרים.
מעבר לחוויה ולהנאה שבשינה, יש לה תפקיד משמעותי בהיבטים בריאותיים, הן נפשיים והן פסיכולוגיים.
בראש ובראשונה, השינה עוזרת לנו לשקם דברים שונים בגוף. נניח ואנחנו מבצעים פעילות גופנית ברמות שונות, אזי שהגוף צריך להתאושש, לשקם את עצמו בשביל שנוכל לחזור לפעילות למחרת. אם אנחנו לא נישן כמו שצריך, הרקמות והשרירים בגוף לא יוכלו להשתקם ויהיה לנו קשה מאוד עד בלתי אפשרי לחזור לפעילות גופנית.
שנית, אנחנו צריכים את השינה בשביל להתמודד עם עייפות. הגוף שלנו הוא כמו מכונה שמתעייפת אחרי זמן פעילות מסוים, אז אנחנו צריכים לנוח. שינה טובה, רציפה ועקבית, תאפשר לנו להתגבר על העייפות ולחזור לתפקוד מלא כשנתעורר. ישנם אנשים, כידוע, שנוטים לחשוב שהם יכולים להתגבר על העייפות באמצעות חומרים חיצוניים. זה לא באמת אפשרי. אותם חומרים גורמים נזק לגוף. שינה לעומת זאת, היא "חומר טבעי" שאנחנו תמיד יכולים ליהנות ולהשתמש בו, מבלי לפגוע בעצמנו בשום צורה שהיא.
שלישית, הרבה פעמים השפעות של טיפולים שונים באים לידי ביטוי רק אחרי זמן שינה. למשל, אם עכשיו אנחנו מרגישים כאב ונחליט לקחת כדור בשביל להתמודד איתו, ההשפעה שלו במהלך השינה תהיה הרבה יותר משמעותית מאשר במצב של ערות. לכן אנחנו צריכים להקפיד על שינה בכל עת שאנחנו נמצאים בהליך של טיפול רפואי, אפילו אם מדובר בטיפול פשוט, ושגרתי.
ארבע, שינה טובה לא רק לבריאות הפיזית אלא גם לבריאות הנפשית. היא עוזרת לנו לחשוב בצורה חדה יותר, עוזרת לנו להסתכל על הדברים בצורה הרבה יותר פרופסיונאלית, וכפי שאוהבים לכנות זאת, היא עוזרת לנו "לכבות את מכונת המחשבות" ולהתחיל מחדש.
בחלק זה של המאמר, נציג מספר המלצות שיכולות לעזור לכם. כמובן שזה אינדיבידואלי, ולא כל ההמלצות בהכרח מתאימות ורלוונטיות לכולם.
המלצה ראשונה, הקפידו ללכת לישון בשעה קבועה. בצורה כזו הגוף יתרגל לישון בשעות מסוימות. אפשר שהוא גם יתרגל לקום בשעה מסוימת, וכך הערות תהיה טבעית.
המלצה שנייה, מומלץ לכבות את האור, לכבות מסכים, לדאוג שלא יהיה שום דבר שיסיח את הדעת מהשינה. לכן גם מומלץ לא להתעסק עם הפלאפון לפני השינה ולהשאיר אותו בצד לפחות רבע שנה לפני שנכנסים למיטה.
המלצה שלישית, מוטב להקפיד שלא יהיו רעשים ודברים אחרים שיכולים להפריע במהלך השינה.
המלצה רביעית, לפני שנכנסים למיטה רצוי לעשות כל מה שאפשר בשביל לנקות את הראש ממחשבות, על מנת שלא יטרידו אותנו וימנעו מאיתנו לישון בשלווה.
מעוניינים לפרסם מאמר באתר המלצה?
חייגו 0722-400-400
או שלחו מייל ל info@hamlatza.co.il ונחזור אליכם בהקדם
נושאים נוספים באתר "המלצה" שאולי יעניינו אתכם:
|
|