מדינת ישראל מתירה העסקת עובדים זרים בעיקר בתחומי החקלאות, בנייה, מלונאות והסעדה וסיעוד. על מנת להעסיק עובד זר יש להוציא היתר העסקה ממשרד האוכלוסין וההגירה, לשמור על זכויותיו העובד על פי חוק ולאפשר לו תנאי מגורים הולמים. במאמר זה נסקור את הדברים החשובים ביותר שכדאי לדעת לפני שמעסיקים עובד זר.
עוד בטרם התחלתם לחפש עובד זר או עובדת זרה יש להוציא היתר העסקה ממשרד האוכלוסין וההגירה. במקרים שבהם אתם נזקקים לעובד זר או עובדת זרה לצורכי סיעוד תוכלו להעזר בביטוח הלאומי לצורך מימון מלא או חלקי של ההעסקה.
שימו לב כי העסקת מסתננים או נתינים זרים איננה מותרת על אף היתר ההעסקה שקיבלתם ועלולה אף להביא לביטולו. על מנת למצוא עובד זר ניתן לפנות לסוכנויות המתמחות באיתור עובדים זרים המתאימים לתחומים שונים כגון חקלאות, בנייה, מלונאות והסעדה וסיעוד. בדרך כלל סוכנויות אלו מחזיקות מאגר כוח אדם אשר כבר נפגש בעבר עם התרבות הישראלית ואף מבין מעט את השפה, ובדרך כלל יהיה בעל נסיון בתחום המבוקש.
לאחר שנמצא העובד או העובדת העונים לדרישותיכם תתבקשו לרשום אותם על שמכם ברשות האוכלוסין וההגירה. הרישום כרוך בתשלום אגרה. לאחר מכן יחלו העובד או העובדת את עבודתם. משכורתם כוללת תשלום זכויות כחוק:
זכויות עובדים זרים שכדאי להכיר: לכל עובד ועובדת מגיעים תשעה ימי חופש עבור החגים הנחגגים במדינתם. מומלץ מאוד להסדיר מראש ובכתב את ימי המנוחה השבועיים לו הם זכאים ואת מועד החופשה השנתית. קבעו מראש תאריכים, שעות התחלה ושעות סיום כדי למנוע אי הבנות. חשוב לזכור כי במידה והעסקתם אותם בזמן החופשה או יום המנוחה הם יהיו זכאים לתשלום מוגדל. העובד או העובדת יהיו זכאים גם לימי מחלה בתשלום עד למקסימום של 90 ימי מחלה הכוללים גם מחלת ילד, בדיקות הקשורות להריון או טיפול בהורים מבוגרים (של העובד). זכרו כי באחריותכם לספק לעובד או לעובדת תנאי מחיה ולינה הולמים, לבוש בטיחותי, מזון מספק ופרטיות.
פיטורי עובד זר
לעיתים מתברר כי יש חוסר התאמה בין הציפיות שלכם ובין כישוריהם של העובד הזר או העובדת הזרה. במקרה זה ניתן לפטרם אולם יש לשלם להם פיצויים בגובה חודש עבודה על כל שנת עבודה.
מדינת ישראל מאפשרת העסקה של עובדים זרים (לא מסתננים ולא נתינים זרים) על מנת לתמוך בענפי החקלאות, הבנייה, מלונאות והסעדה וסיעוד. העסקת עובד זר מתבצעת בכפוף להיתר ואישור משרד האוכלוסין וההגירה.