המונח סייבר מתייחס למרחב הדיגיטלי או למאגרי המידע, והינו קיצור של המילה "קיברנטיקה" (Cybernetics). כאשר אנו משתמשים במושגים כמו לוחמת סייבר, משבר סייבר או פריצת סייבר אנו מתכוונים למלחמה המצויה בתחום הדיגיטלי – פריצה למערכות המידע של אתר או חברה אחרת למשל. עם התקדמות הטכנולוגיה והפיכתה לחלק משמעותי יותר ויותר בחיינו, נעשו פריצות ואיומי הסייבר לדברים חמורים יותר, אשר חשוב להכיר אותם ולדעת כיצד להתגונן מפניהם.
פריצות סייבר יכולות להיעשות ממניעים שונים – יש המבקשים לחבל בפעילות החברה באמצעות מתקפת הסייבר, יש המבקשים לעשות זאת במחאה על מדיניות או פעולה שהחברה ביצעה, ויש העושים זאת לשם האתגר בלבד. בהתאם למניעים השונים גם תוצאות המתקפה עשויה להיות שונות – לעיתים התוקף משבית את שרתי החברה, לעיתים הוא אוסף מידע חסוי ומפרסם אותו ולעיתים הוא משאיר הודעת ניצחון בלבד.
ככל שהארגון או החברה עוסקת במידע רגיש יותר, או מספקת שירות חיוני יותר, כך יהיה לה חשוב יותר להימנע מפריצת סייבר. משרדים ממשלתיים נתונים להתקפות רבות מצד גורמים עוינים – הן אנשים פרטיים והן גופים בינלאומיים ואף מדינות אויב. כמובן שהארגונים והחברות מודעים לאיום זה, ומתגוננים מפניו באמצעים שונים – כל חברה גדולה מחזיקה במערך אבטחת מידע מקצועי האמון על הדיפת מתקפות הסייבר. בנוסף, צוותי ניהול משברי סייבר בארגונים אינו דבר נדיר, במיוחד בחברות הגדולות, ועוד נרחיב על כך בהמשך.
באמצעות מספר פעולות פשוטות ניתן להתגונן ולמנוע חלק ניכר ממתקפות הסייבר. בין הפעולות הללו ניתן למנות למשל:
הפעולות שמנינו לעיל הינן פעולות פשוטות אשר כל מנהל יכול לבצע ללא צורך בתקציבים מיוחדים או בשינוי אירגוני כלשהו. עם זאת, כאשר מדובר במידע רגיש, או בשירותים חיוניים יש צורך בפעולות משמעותיות יותר ובשינויים אירגוניים ומבניים.
יש חברות המחזיקות מחלקה של הגנת סייבר משל עצמם, ויש המעדיפים להשתמש בשירותיהם של חברות חיצוניות. השיקול המרכזי הינו כמובן תקציבי, ועל פי רוב חברות קטנות יפנו לקבל את שירותיהם של חברות אבטחת מידע חיצוניות. עם זאת ישנם עוד מספר שיקולים כמו התאמת השירות לצרכי החברה בצורה מדויקת ועוד.
קורס ניהול משברי סייבר בארגונים עשוי לשפר מאד את מערך אבטחת המידע בחברה ולמנוע מתקפות עתידיות. קורס זה מעלה את המודעות לנושא, ובנוסף הוא מעניק למנהלים כלים לניהול משברי סייבר בארגון.
שדרוג זה יכול להיעשות על ידי רכישת תוכנות אבטחה מתקדמות, בניית מאגרי מידע בענן או בשרתים מאובטחים, סריקה תקופתית לאיתור וירוסים וכדו'. חברות רבות מציעות חבילות אבטחה דיגיטליות בהיקפים משתנים על פי צרכי הלקוח.