בישראל קיימת אוכלוסייה רחבה של אנשים הסובלים מבעיות שאינן נראות כלפי חוץ ולכן רמת המודעות לבעיותיהם היא נמוכה. אלו הם אנשים הסובלים מבעיות פנימיות המשפיעות על עולמם ותפקודם בחיי היומיום. מאמר זה בא לשקף את אותם אנשים הסובלים בנפשם, וכיצד ניתן לטפל בהם באמצעות הליך שיקום פורמלי.
מתמודדי נפש האם אנשים הסובלים מבעיות נפשיות לעיתים חמורות יותר ולעיתים חמורות פחות. לכל גבר או אישה אלה יש את המאפיינים שלו הגורמים לבעיותיהם שיכולות להתבטא בצורה של דיכאון, חרדה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית המפריעים לתפקודם היומיומי בחיי החברה ובתפקודם בבית ומחוצה לו.
אם מסתכלים על המספרים, מסתובבים במדינת ישראל קרוב לרבע מיליון אנשים המוגדרים מתמודדי נפש. חלק מהבעיה נגרם בעקבות חשיפה לאירוע קשה או טראומתי. המוכרים ביותר הם טראומות הנגרמות כתוצאה מחשיפה לשדה קרב (הלם קרב) או נפגעי ונפגעות תקיפה מינית.
לכל אחד ואחת ישנו טריגר- גורם משלהב אשר גורם להם להיכנס והתכנס בתוך עצמם וגורם להם לקיפאון, פחד וחרדות, המשפיעים על תפקודם במרחב האישי והציבורי. לעיתים דרגת החומרה היא כה גדולה, עד כי הם זקוקים לעזרה ואף שיקום, על מנת שיוכלו לשוב בחזרה לחיק החברה והקהילה בה הם מתגוררים- עניין שאינו פשוט כלל וכלל.
כאשר אדם חווה טראומה המשפיעה על איכות חייו, ההמלצה היא לנסות ולעזור. השלב הראשון הוא לאבחן את הבעיה על מנת שניתן יהיה לטפל בה. כיום משרד הבריאות מעניק למתמודדים מאובחנים, מסגרת סל שיקום, שמטרתו לסייע להם בכל היבטי החיים, לעזור להם ולשקם אותם כך שיכולו לחזור לתפקוד בריא (עד כמה שניתן) ולחזור לפעילות יומית כגון: חיי חברה ומשפחה, חזרה והשתלבות במעגל העבודה, והיכולת להיות עצמאיים ולא תלויים בזולת או בקרובים אליהם.
במסגרת סל שיקום זוכים מתמודדי הנפש לסיוע בארבעה תחומים מרכזיים:
כל אחד מהתחומים הללו כולל הטבות וסיוע של המדינה בשיקומו של המתמודד, תוך הענקת מגוון הכלים האפשריים על מנת לשקמו.
המדינה מציעה מסגרות תומכות כגון דיור מוגן, כניסה להוסטל ואף מציעה פתרון של דיור בבית המשפחה. כל אלה מעניקים למתמודדים תחושת ביטחון, ומחזקים אותם.
במסגרת סל שיקום יכולים המתמודדים לרכוש השכלה. הדבר בא לידי ביטוי במספר פתרונות כגון הרחבת השכלה, השלמת השכלה ל12 שנות לימוד, מכינה לקראת לימודים אקדמאים, חונכות אקדמאית וסיוע של חונך במהלך הלימודים, ותוכנית לימודים.
המדינה מקצה למתמודד נפש מספר אופציות המתאימות ביותר למצבם ותפקודם, על מנת להשיבם למעגל העבודה שיסייע להם להשתקם ולחזור לחיק החברה. בין התוכניות ניתן למנות תעסוקה מוגנת, תעסוקה נתמכת הכוללת תמיכה במתמודדים גם במקום התעסוקה, תעסוקה מעברית שהיא השילוב בין השתים הראשונות, שיקום מקצועי אשר יכול אף להוביל ללימודים בסיוע וסבסוד המדינה.
סומכות שיקומית היא למעשה כלי העבודה הפרקטיים ביותר אשר מטרתם לסייע למתמודדים עם מטלות החיים שהם מרגישים שהן "גדולות עליהם", לחזק את ביטחונם האישי, ולסייע להם בהתמודדויות היומיומיות.
לדוגמה: חיזוק המיומנויות הבין אישיות שלהם, לימוד כיצד לנהל בצורה תקינה את משק הבית ותחזוקתו, ניהול תקציב של הבית והתנהלות כלכלים נכונה וכן דגשים לגבי היגיינה אישית ואורח חיים בריא, התנהלות בנטילת תרופות ועוד.
גם לאנשים נפגעי הנפש מגיע מענה, והם זוכים לו רק לאחר אבחון וקבלת אישור של ועדת סל שיקום של משרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי. מיצוי זכויותיהם של המתמודדים, הנו הכרחי לקבלת התמיכה והעזרה שמעניקה המדינה לאנשים הסובלים מבעיות נפשיות וכל מה שהם זקוקים לו זו יד מושטת לעזרה.
קרדיט תמונה FREEPIK