אנחנו חיים בעידן של אפשרויות רבות מאוד, כמעט בלתי מוגבלות. סיבה אחת לכך היא הטכנולוגיות המתקדמות שעוזרות למין האנושי לייצר מוצרים איכותיים במחירים נוחים, וסיבה חשובה אפילו יותר היא הצטברות הידע העצום בשורה ארוכה מאוד של תחומים. אלה הם גם המרכיבים העיקריים ביכולת שלנו ליצור אולפן הקלטות ביתי יחסית בקלות, ובוודאי שבהוצאה נמוכה בהרבה מכפי שהייתה בעבר. עם תוכנות מתאימות שהיום זמינות לכולם ועם תכנון נכון של האקוסטיקה, גם אצלכם בבית אפשר להקים אולפן איכותי – ולהתחיל להקליט כל מוזיקה שתרצו.
הבסיס לכל אולפן הקלטות ביתי הוא כמובן ציוד מתאים. הבשורה הטובה היא שהיום גם מכשירים מקצועיים ניתן להשיג בעלות סבירה לחלוטין, כאמור בזכות טכנולוגיות משוכללות שמבטיחות עלויות ייצור נמוכות. הציוד הדרוש הוא מוניטורים (שמאפשרים לבחון את הסאונד באופן מדויק), מיקרופונים, אוזניות איכותיות ומחשב חזק. דגש מרכזי לגבי המחשב הוא שטח אחסון גדול כדי לשמור את כל קבצי הקול, וכמובן שכרטיס אודיו איכותי הוא חלק בלתי נפרד מהמערכת. כמו כן כדאי להצטייד במקלדת שליטה, ומבחינת התוכנות האופציות מומלצות ביותר הן קיובייס, לוג'יק פרו ואבלטון לייב.
חדר מתאים עבור אולפן הקלטות ביתי הוא חדר שהאורך והרוחב שלו שונים כמה שיותר זה מזה ובנוסף שונים גם מהגובה – למשל חדר באורך 5 מ', רוחב 2 מ' וגובה 3 מ' יהיה אידיאלי. הקירות צריכים להיות מבלוקים או בטון ולא גבס שיכולות הבידוד שלו נמוכות, וכמו כן מומלץ, אם אפשר, להעדיף חדר שיש בו כמה שפחות חלונות (ובנוסף שיהיו קטנים).
האתגר העיקרי בתכנון אולפן הקלטות ביתי הוא נטרול תופעת גלי הקול החוזרים (תופעה פיזיקלית שהתעלמות ממנה תוביל להדהוד מעצבן בכל הקלטה בגלל שגלי הקול ייתקלו בקירות או בתקרה ואז יגיעו אל עמדת ההאזנה בדיליי מסוים ביחס לצלילים המקוריים).
בהתאם נדרש טיפול גם בקירות, גם בתקרה וגם ברצפה. לגבי הרצפה ההמלצה היא שטיח מקיר לקיר. רצפת עץ עשויה גם היא לייצר אקוסטיקה טובה. לגבי התקרה – יש לכסות לפחות 70% ממנה בספוגים, וחשוב גם שהספוגים יהיו עבים (לפחות 50 מ"מ).
על הקירות תולים פלטות ייעודיות ברוחב 30-60 ס"מ ובגובה של כ-120 ס"מ. בין כל פלטה לפלטה יהיה מרווח, והמיקום המדויק שלהן הוא בהתאם למבנה האולפן הביתי (כלומר יש לאתר את הנקודות שבהן צלילים נתקלים בקירות). בפינות החדר יש להציב לוכדי בסים כדי לנטרל את הצלילים בתדר הנמוך שנחשבים לבעייתיים ביותר.
המלצה נוספת לגבי אולפנים ביתיים היא למקם את עמדת ההאזנה והרמקולים כך שהם ייצרו משולש שווה צלעות. אורך כל צלע מושפע בעיקר מגודל החדר, ובדרך כלל מרחק של מטר בין רמקול לרמקול ובין שניהם לבין עמדת ההאזנה הוא אופציה אופטימלית.