המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) הוא גוף מנהלי של משרד הבריאות והוא מוסמך לערוך בדיקות רפואיות עבור רשות הרישוי. תפקידי המכון כוללים איתור מוקדם של ליקויי בריאות אצל נהגים, וביניהם ליקויים פסיכולוגיים של נהגים בעלי פוטנציאל לנהיגה מסוכנת. המטרה היא למנוע מראש עלייתם של נהגים מסוכנים או בעלי לקות רפואית על הכביש.
אל המרב"ד מוזמנים בד"כ בעקבות דיווח של גורמים כגון הצבא, המשטרה, ביטוח לאומי, דיווח רפואי ועוד. הסיבות להזמנת נהג למכון עשויות להיות:
בכל אחד מהמקרים הנ"ל מומלץ מאד להעזר בליווי וייעוץ של עו"ד המכון הרפואי וזאת על מנת להגיע מוכן ועם הידע המתאים בכל מקרה של הזמנה למבדקים אישיותיים או במידה ותדרש להגיש מסמכים המאשרים את כשירותך הרפואית לנהיגה.
נהגים רבים כלל לא מבינים מדוע קיבלו זימון למרב"ד, ועלולים להחמיר את מצבם בשל התבטאות לא מתאימה אשר בעקבותיה עלול המרב"ד לסרב למתן הכשירות לנהיגה. עורך דין המכון הרפואי מכין את הנבדק למבדקי המרב"ד באופן מקיף. לאחר הבנת הסיבה שבעטיה נשלח הנבחן למבדקים, תיערך סימולציה של המבדקים השונים ביניהם המבדקים הממוחשבים וכן המבדקים מול הפסיכולוג, הפסיכיאטר והנרקולוג. הסימולציה הזו מאפשרת לנהג להגיע מוכן לכל המבדקים, ומעלה את סיכוייו לקבל את הכשירות לנהיגה.
ההכנה לא רק מפחיתה נזקים אפשריים במבדקים, אלא מפחיתה את הנזק גם במידה והנהג לא עבר את הבדיקות, ובכך הוא ייכנס במצב טוב יותר לשלב הבא שהוא ועדת הערר.
פעמים רבות אנשים פונים אלינו לאחר הבדיקה במרב"ד כשמשרד הרישוי מצא כי אינם כשירים לנהיגה מסיבה רפואית או בשל "אי התאמה אישיותית". במידה והנהג לא קיבל את הכשירות לנהיגה השלב הבא הוא הגשת ערעור על המכון הרפואי עם עורך דין לועדת הערר. ועדת ערר מהווה גוף מבקר על המלצות המרב"ד ובסמכותה לשנותן או לבטלן. במקרה של שלילת רישיון ממשרד הרישוי, עורך הדין ימשוך את התיק הרפואי שלך מהמכון, יכין אותך לדיון בפני ועדת הערר ויכין את כתב הערר. בשלב זה קשה יותר לצמצם את הנזק שנעשה במבדקים הראשוניים, ולכן מומלץ מאד להיוועץ בעורך דין המכון הרפואי, אשר רשאי לקבל את תוצאות המבדקים שנערכו לך ומשם ינסה לתקן ולשפר את המצב.
על הנהג להגיש את הערר בתוך 30 ימים מיום שהתקבלה החלטת המרב"ד. יש לצרף לכתב הערר עליו אסמכתא על תשלום אגרה בסך 1,061 ₪ (או 1,074 ₪) אשר ניתן לשלמה בדואר או באינטרנט.