הרבה גננים מתחילים מוצאים את עצמם מתקשים בצעדים הראשונים של תכנון הגינה, ואכן תכנון גינה קטנה עשוי להיות מאד מאתגר. איך מחלקים לאיזורים? איזה צמחים לשתול? איך לנצל את השטח באופן מיטבי? ריכזנו לכם מספר טיפים לתכנון גינה מעוצבת עבור מתחילים. כדאי לשים לב לעקרונות הבאים:
העדיפו לקווים עגולים על פני ישרים: על מנת לייצר תחושת מרחב בעת עיצוב גינה קטנה כדאי להעדיף את העגול וההוליסטי על פני המרובע והחד. ניתן לעשות זאת ע"י שתילת הצמחים סביב קווים מעוגלים, או בעזרת חלוקי נחל או הצבת אבנים ואפילו באמצעות גיזום השיחים בצורה עגולה. עיצוב כזה יטשטש את הגבולות של שטח הגינה, וייצור אשליה שהיא גדולה יותר.
חלוקה לאזורים: הפרדה בין אזורים בגינה עשויה ליצור רושם אסתטי נעים לעין. ההפרדה יכולה להיות מיוצרת ע"י מרבדים של דשא בחלקים מסויימים או חיפוי קרקע בעזרת אבנים או אבני טוף, כמו גם דק מעץ. באשר להתקנת דק בגינה ההמלצה היא לבחור בדק איפאה, דק במבוק או דק סינטטי.
דשא: דשא בגינה קטנה נותן תחושה של מרחב גדול יותר. דשא סינטטי כמובן לא יכול להתחרות ביופי ויוחדיות של דשא אמיתי וחי אבל יש לו יתרונות רבים ויש שיעדיפו שימוש בו בגינה שלהם, קודם כל הוא זול בהרבה מהדשא הרגיל וגם עלויות התחזוקה של הדשא הרגיל הרבה יותר גבוהות (כיסוח, השקייה, ריסוס..)
במידה ואתם בוחרים בדשא סינטטי שימו לב שאתם בוחרים בכזה איכותי, בעל סיבים צפופים וארוכים ולא מוצר שייתן תחושה מלאכותית.
אל תעמיסו ייתר על המידה: הרבה פעמים מעצבי גינות ביתיות רוצים לנצל שטח קטן באופן מיטבי, ולכן עושים מאמץ להכניס כמה שיותר מרכיבים בתוך שטח מצומצם. לכן במקרים רבים הגינה הופכת לעמוסה מאד ומאבדת מקסמה. ממש כמו במשפט המוכר "מרוב עצים לא רואים את היער" עדיף לצמצם מרכיבים ולאפשר נראות ומקום לאלמנטים הקיימים כדי שהגינה עצמה תיראה במלוא הדרה.
משחק של גבהים: אחד הדברים שיוכלו לעזור לכם לייצר יותר שטח ולהוסיף מרכיבים נוספים לגינה הוא משחק עם גבהים אשר עוזר לנצל את השטח בצורה מיטבית. הדרך הכי טובה היא ניצול של הבדלי גובה הקיימים בשטח באופן טבעי, אך ניתן כמובן ליצור אותם באמצעות הגבהות או חפירה. אפשרויות כגון שימוש בצמחים מטפסים, או הוספת אדניות התלויות בגובה יכול לסייע לכם "להגדיל" את השטח. בנוסף, היום משתמשים בפיתוח כחול לבן המאפשר לגדל מגוון ירקות בעזרת שימוש בנרתיקים מיוחדים מלאים באדמה שנצמדים לקיר. בנוסף ניתן לבנות טרסות או לתכנן משטח ישיבה מוגבה מעל הקרקע.
בחירת הצמחים: אמנם אתם חולמים להכניס לגינה הקטנה שלכם סוגים רבים של צמחים שנחשפתם אליהם בגינות שונות שביקרתם בהם, אבל כנראה שתצטרכו לבחור היטב את הצמחים שאתם מכניסים היות שהשטח שלכם קטן יחסית. כדאי לתכנן היטב את גודל הצמחים שתכניסו ובעיקר לשים לב שלא מכניסים צמחים גדולים מידי כגון צמח מטפס או עץ ענקי שיגרמו למראה מחניק ויכסו על הצמחים האחרים. שימו לב שלא להכניס לגינה עצים רחבים אשר חוסמים את אור השמש עבור הצמחים הנמוכים יותר.
מגוון של צבעים: כדאי מאד לשים לב לשילוב הצבעים הנוצר כאשר מעצבים את הגינה. החל משילוב הצבעים של האיזורים השונים ועד לצבעי הצמחיה עצמה. אז אמנם ירוק הוא הצבע השולט בצמחיה, אבל ניתן לגוון אותו עם צמחים פורחים או עצי פרי. מבחינת ריהוט והאלמנטים נוספים המוצבים בשטח הגינה, מומלץ לבחור בצבעים כהים בחלק הפנימי של הגינה ואילו בצבעים בהירים לחזית שלה. הדבר יוצר אשליה אופטית של עומק וגורם ל"הגדלת" השטח.
פינת ישיבה: רוב האנשים רוצים בסופו של דבר לשבת בגינה שלהם ולהנות מתחושת הטבע המלבלב קרוב לביתם. בגינה קטנה פינת הישיבה צריכה להבחר בקפידה שכן היא עלולה להעמיס על השטח ועל המראה. העדיפו ריהוט מתכת דק המיועד לגינה והימנעו ממערכות ישיבה גדולות וכבדות. גם שולחן נמוך ושרפרפים מעץ יכולים לעשות את העבודה עבור אנשים מסוימים.