חושבים למשוך את הכסף שנצבר בקרן ההשתלמות שלכם בטרם חלפו 6 שנים מפתיחתה? יש מקרים שבהם תוכלו לעשות זאת ללא תשלום מס, אך האם זה כדאי?
חיסכון בקרן השתלמות מציע תנאים מצוינים ופתיחת קרן השתלמות לעובד כמוה כהעלאה בשכר או שיפור בתנאי ההעסקה. מה עושה את קרנות ההשתלמות לכל כך אטרקטיביות? ישנם כמה מאפיינים ייחודיים, אך אחד הבולטים בהם הוא הפטור ממס בעת משיכת הכספים במועד הנקוב בחוק. כלומר, רווחים שהצטברו בקרן בגין כספים שהופקדו בה עד לתקרה הקבועה בחוק– יכולים להימשך ללא תשלום מס רווחי הון, כל עוד המשיכה נעשית בחלונות הזמן הנקובים בתנאי הקרן.
אולם, ישנם מצבים שנרצה או נצטרך למשוך את הכסף לפני המועד שנקבע בחוק. בכתבה הבאה נסקור מהו המס/קנס שמוטל על מי שמושך את הכסף לפני שחלפו שש שנים ואילו מקרים חריגים מאפשרים משיכה של ההון לפני המועד הנקוב, תוך שימור של הפטור ממס.
קרנות השתלמות הן מכשיר חיסכון והשקעה לטווח בינוני-ארוך, המבוסס על השקעת כספי החוסכים בשוק ההון ולפי מדיניות השקעה מוגדרת. עצמאים יכולים לפתוח קרן השתלמות על שמם בכל עת ולהפקיד אליה באופן עצמאי, ואילו עבור שכירים המעסיק הוא זה שפותח את קרן ההשתלמות (כהטבה בתנאי העסקה או על פי צו הרחבה ו/או הסכם קיבוצי) ומפקיד אליה יחד איתם.
העובד מפקיד מדי חודש 2.5% משכרו והמעסיק מפקיד 7.5% מהשכר, כאשר עד לתקרת שכר של 15,712 בחודש הרווחים יהיו פטורים ממס וכן על חלק המעסיק, העובד לא משלם מס. על הפקדות מעבר לתקרה יחול מס על הרווחים בשיעור של 25% כאשר על חלק המעסיק, העובד ישלם מס בתלוש (זקיפת הכנסה).
עצמאי יכול ליהנות מהוצאה מוכרת על ההפקדות עד 4.5% מהכנסתו החייבת השנתית ועד לתקרה הקבועה בחוק. בשנת 2022 מדובר בתקרת הפקדה שנתית של 12,150 ₪. עצמאים יכולים להפקיד 18,960 ₪ בשנה וליהנות מפטור ממס על הרווחים – כשניתן להפקיד יותר, אך כספים עודפים לא ייהנו מפטור ממס ויהיו חייבים במס של 25% על הרווחים (הריאליים).
הכספים בקרן כאמור מושקעים בשוק ההון לפי מדיניות הקרן, לטובת הנבת רווחים וניתן למשוך אותם לאחר 6 שנים של חיסכון, בפטור ממס. ניתן למשוך כסף מקרן ההשתלמות גם לפני תום 6 השנים, אך כל משיכה כזאת תיחשב "משיכה שלא כדין" ועשויה לגרור קנס לא קטן שיכול להגיע עד לשיעור מס מירבי של 47%.
הן עבור שכירים והן עבור עצמאיים, כל סכום שהופקד עד לתקרה השנתית שמקנה הטבת מס, כמו הוצאה מוכרת לעצמאי, וכן על הרווחים שהצטברו בגין הפקדות אלה, ברירת המחדל של הקרן תהיה לנכות מס בשיעור המירבי של 47%. יש לציין כי פקיד השומה יכול לקבוע אחרת. על כספים שהופקדו מעבר לתקרה המקנה הטבה כלשהיא, כמו חלק העובד או המעסיק מעל לתקרה השנתית או הפקדת עצמאי מעל לתקרה, לא ינוכה מס בעת משיכה.
מסיבה זו יש לשקול היטב האם למשוך כסף מקרן השתלמות לפני הזמן, ועדיף להתייעץ עם גורם מקצועי בנוגע לאלטרנטיבות להמצאת הכסף בעת הצורך. במילים אחרות – משיכה שלא כדין מקרן השתלמות צריכה להיות האופציה האחרונה ברשימה. ובכל מקרה, שמירת הכסף בקרן עד לגיל הפרישה תהיה צעד חכם, שיגדיל את קצבת הפנסיה.
מתי אפשרי למשוך כדין את הכספים מקרן השתלמות לפני תום 6 השנים?
ישנם מקרים שבהם ניתן יהיה למשוך חלק מהקרן או את כולה לפני תום התקופה ועדיין ליהנות מהפטור.
יציאה להשתלמות – קרנות ההשתלמות נולדו במקור ככלי למימון השתלמויות מקצועיות עבור בעלי מקצועות מסוימים. בעבר, אלו היו המקרים היחידים עבורם ניתן היה למשוך את הכסף. מהנוהל הזה נותר זכר אחרון: היכולת למשוך כסף בפטור ממס לפני תום 6 השנים עבור מימון יציאה להשתלמות מקצועית בישראל או בחו"ל (קורסים, ועידות, סמינרים שאינם אקדמיים וכדומה). האפשרות הזאת נפתחת לאחר חיסכון של 3 שנים, והיא חלה על שליש מהצבירה בקרן.
הגעה לגיל פרישה – מי שפתח קרן השתלמות בשלב מאוחר בחיים, יוכל למשוך כספים ממנה גם אם לא תמו 6 השנים (וכן תמו 3 שנים) עם הגיעו לגיל הפרישה (67 לגברים ו-62-65 לנשים).
החלת ותק – מי שברשותו שתי קרנות השתלמות – כשאחת מהן כבר חצתה את הוותק של 6 השנים ולא נמשכו ממנה כספים ואחת לא – יוכל "להחיל" את הוותק של הקרן הנזילה על זאת שעדיין לא. כך הוא יוכל למשוך כספים בפטור ממס משני החסכונות. ישנם כמה תנאים למשיכה כזאת – הראשי שבהם הוא שאחת הקרנות צריכה להיות במעמד "שכיר" ולא עצמאי. כדאי מאוד להתייעץ עם איש מקצוע בעל רישיון פנסיוני לפני ביצוע צעד כזה.
מה ההשלכות של משיכה מוקדמת מקרן ההשתלמות?
בין אם נעשית משיכה כדין או שלא כדין מקרן ההשתלמות, שמשפיעה כאמור על סוגיית הפטור ממס, יש לתת את הדעת גם להשלכות נוספות של משיכה מוקדמת מקרן ההשתלמות. בהיבט הטכני, כל משיכה מהקרן תביא לסגירת ההפקדות אליה ולצורך בפתיחת קרן חדשה, על כל המשתמע מכך (ותק חדש וכדומה) ואילו בהיבט הכלכלי, חלק מקרנות ההשתלמות מאפשרות גם קבלת הלוואה בתנאים אטרקטיביים במיוחד ובגובה של עד 80% מהסכום הצבור בקרן. משיכה מהקרן תביא לפגיעה בהטבה זו.
בטווח הרחוק יש לזכור כי קרן השתלמות היא גם כלי חיסכון מצוין לצרכי פנסיה וכל כסף שייגרע ממנה בטווח הקצר, יפחית מתוספת שעשויה להיות משמעותית לקצבה בעת ההגעה של החוסך לפנסיה.
לסיכום, משיכה מקרן השתלמות שלא כדין היא צעד חריג, שלפני ביצועו יש לנסות ולמצות את כל האלטרנטיבות ובכל מקרה, חשוב לא לעשות את הצעד לבד, אלא בסיוע מקצועי מבעל רישיון פנסיוני.
* אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח