משכנתא לדירה שניה - על ההבדלים והאפשרויות

משכנתא הינה הלוואה ארוכת טווח הניתנת על ידי הבנקים המורשים לכך, ומשמשת ברוב המוחלט של הפעמים לצורך רכישת דירה. כאשר אנשים מגיעים למצב בו הם מעוניינים לרכוש דירה נוספת, עומדת לפתחם האופציה של משכנתא שניה. חשוב מאוד לשים לב, כי משכנתא שניה אינה זהה למשכנתא הראשונה בתנאיה הבסיסיים, מאחר ומדינת ישראל מאפשרת רכישה באמצעות 25% בלבד של הון עצמי במקרה של דירה למי שאין דירה בבעלותו. ישנן עוד סיבות, שגורמות למשכנתא השניה להיות מורכבת יותר לעומת משכנתא דירה ראשונה. אך עם זאת, רבים בוחרים עדיין באופציה הזו, מכיוון שבשימוש נכון ותוך חשיבה על כל הפרטים שצריך, תוכלו לקבל את העסקה המשתלמת ביותר, באמצעות המשכנתא השניה.

מה הופך את המשכנתא השניה למורכבת יותר?

כפי שציינו, ישנן מספר סיבות שהופכות את המשכנתא השניה למורכבת יותר מזו הראשונה, ויכולות להוות מכשולים בפני אלו שרוצים להשתמש בה.
להלן מספר דוגמאות למכשולים כאלו, שבעזרת תשומת לב אליהם, תוכלו להימנע מהם בקלות.

  • בחירת אזור והשפעתו על סיכויי ההשכרה – כאשר הבנק עלול לחשוב, בעקבות סיבה סבירה, כי הדירה עשויה להישאר ריקה לתקופות מסוימות בעקבות קשיים בהשכרתה, הוא יכול לדרוש ריבית גבוהה יותר. כלומר, במידה ובחרתם באזור מאוד לא אטרקטיבי, תיאלצו לספוג שערי ריבית גבוהים יותר, מה שכמובן לא ייצא לכם משתלם.

  • הון עצמי – אחת הבעיות המרכזיות היא עניין ההון העצמי, שעבור משכנתא לדירה שניה צריך לעמוד על 50% ממחירו של הנכס, שאותם יהיה עליכם לגייס בעצמכם.

  • מסים גבוהים יותר – כאמור, מדינת ישראל מעוניינת להקל על רכישת דירה ראשונה, ולכן המיסוי על דירה שניה ייראה אחרת מזה שהכרתם בעת שרכשתם דירה בפעם הראשונה. הדבר מתבטא הן במס רכישה, שכולל הנחות או פטור מלא בדירה ראשונה לעומת 8-10% משווי הדירה הנדרשים בדירה שניה, והן במס שבח, שעומד על 25% מרווח ההפרש בין שווי הדירה למחיר מכירתה. חשוב לציין כי הפרטים במיסים הללו הם מורכבים יותר ממה שהצגנו, ולכן כדאי להיוועץ במומחים בתחום כגון יועצי מס ומשכנתאות, על מנת להבין את המקרה שלכם ומה כדאי לכם לעשות.

  • גובה ההחזר – מדינת ישראל מאפשרת החזר חודשי שנמוך מ-30% מההכנסה הפנויה שלכם, במקרה של משכנתא לדירה שניה.

משכנתא ראשונה ושניה – מה ההבדל?

את רוב ההבדלים בין המשכנתאות ציינו, אך נציג אותם כאן באופן מסודר.

  • מס רכישה – עבור דירה ראשונה ישנן הטבות משמעותיות ואף פטור ממס זה, אך בדירה שניה המצב שונה.

  • ריביות יהיו לרוב מעט גבוהות יותר ממשכנתא ראשונה.

  • הון עצמי שנדרש עומד על חצי ממחיר הדירה, לעומת רבע בלבד בדירה ראשונה.

  • הגבלות על גובה ההחזר

קיימים מעט הבדלים בין לקיחת משכנתא שניה לצורך שיפור דיור או לצורך השקעה. למשל, ישנה הטבה במס הרכישה עבור משפרי דיור, המציעה להם הנחה במס במידה ויצליחו למכור את דירתם הנוכחית בטווח זמן של שנה וחצי.

משכנתא שניה – התהליך

בשלב ראשון, נפנה לבנק המתמחה בנתינת משכנתא לדירה שניה, ונציג לו פרטים על הנכס המבוקש ועל מצבנו הכלכלי, לפיהם הוא יבצע את ההחלטה אם לאשר את הבקשה למשכנתא. רק לאחר מכן תגיע ההגשה של הבקשה באופן רשמי ומסודר, ופגישות בבנק בהן יציעו לכם מסלולי משכנתא שונים. כחלק בלתי נפרד מהתהליך, תצטרכו לרכוש גם ביטוח משכנתא וביטוח מבנה, ולבסוף תוכלו לחתום על המשכנתא ולרכוש את הדירה שרציתם.

 

בנק ירושלים מציע מספר מסלולי משכנתא, בריבית משתנה המאפשרת לכם לבחור מתי ישתנה גובה הריבית, או בריבית קבועה, לטווח ארוך של עד 30 שנה. במסלולי הריבית המשתנה תמצאו משכנתא צמודה למדד או לא צמודה, על בסיס הפריים או על בסיס תשואת עוגן המק"מ, ומשכנתא במטבע חוץ. גם מסלולי המשכנתא עם הריבית הקבועה יכולים להיות צמודים או לא צמודים למדד. 

 

המלצות טיולים בארץ
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר