משרד הביטחון וגם אגף השיקום הם האחראיים על טיפול בנכי צבא ההגנה לישראל. נכי צה"ל להם יש נכות בשיעור של 50% לפחות הם נכי תגמול נצרך והסיבה לכך היא כי אין להם את האופציה לפרנס את עצמם או את בני המשפחה שלהם כראוי בשל הנכות. בנוסף, אחוזי נכות ברמה הזו מעידים על יכולות שיקום בעייתיות ועל כן, ועדת נצרכות קובעת האם נכים אלו יכולים להיחשב כנצרכים ותוך כך, קובעת הועדה לגבי תגמול זה המביא לסיוע כלכלי.
כדי שאדם שהינו נכה צה"ל יוכל להיות זכאי לקבלת תגמול נצרך לנכה צה"ל חשוב שיתאים מבחינת שלושה פרמטרים:
חשוב לדעת, עבור נכה נצרך גובה התגמול משתנה ואינדיבידואלי. משמע, תלוי גם באחוזי הנכות ובמספר האנשים התלויים בנכה. התשלום מחושב על סמך אחוז התשלום שמקבלים עובדי המדינה להם דרגה ספציפית. תגמול זה מאפשר לאדם המבקש אותו לקיים חיים נורמטיביים ככל שניתן ולא להתדרדר למצוקה כלכלית בשל נכותו.
אנשים שהינם מוגדרים כנכי צה"ל או נכה נצרך ואיבדו את היכולת לפרנס באופן חלקי או באופן מלא זכאים לתגמול מחיה חודשי. תגמול זה למעשה בא להחליף את המשכורת החודשית כאשר הוא מבוסס על אחוז מסוים אותו עובד המדינה היה מקבל ועליו למעשה ישנן ההחלטות על התגמול החודשי וזאת בהתאם להחלטה של הוועדה, לאחוזי הנכות של אותו אדם (כל עוד אחוזי הנכות אינם פחותים מחמישים אחוז) ובהתאם למצבו הכללי. כאמור, כל אדם ואדם מקבל התאמה אישית עבור תגמולים נכה נצרך אחד אינו דומה לשני ועל כן חשוב לשים לב לכך.
לצערנו לא מעט אנשים שהפכו לנכים במהלך שירות הביטחון לא יודעים מה הזכויות שלהם בפרט שגם הוגדרו בתור נכה נצרך והמידע לא הגיע אליהם כראוי או לא הוסבר כראוי. ועל כן, עלולים גם שלא לדעת מהו תגמול נצרך לנכה צה"ל ובכלל האם הם זכאים לו. חשוב שהמידע יגיע אל כל מי שזקוק לו וכל אדם שיכול להסתייע בתגמול זה יוכל לנהל חיים נורמטיביים ומכבדים ברמה הכלכלית. עורך דין מקצועי שילווה את האנשים הזקוקים לתגמול זה יוכל להעניק את כל המידע המקצועי, ולייצג במידת הצורך אם התגמול קיבל דחייה מסיבה זו או אחרת. כך או כך, חשוב שתהיו מלווים באנשי המקצוע הכי טובים בתחום על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר.
קרדיט לתמונה Freepik