מה משותף לכל בני האדם, בכל מקום ובכל זמן? כולנו זקוקים למים ומשתמשים בהם באופן יומיומי למגוון צרכים. מערכות אספקת מים הן אחד הדברים הבסיסיים שיש לדאוג להם בבית או בבית העסק, אך רובנו לא מכירים את האפשרויות השונות. במאמר הזה נתייחס לצרכים השונים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת מערכת מים לבית, למשרד או לבית העסק.
מה היא בעצם מערכת מים ולמה היא חשובה? מערכת מים היא כלי המאפשר לנו לשלוט ולייעל את צריכת המים שלנו, בין אם בבית, במשרד או בבית העסק. אם בעבר היינו משתמשים רק בברזים על מנת לספק לעצמנו, לעובדים וללקוחות שלנו מים, הרי שכיום קיימים פתרונות אחרים, איכותיים, אסתטיים ויעילים יותר, שמאפשרים לספק מים בסטייל. איך יודעים איזו מערכת מים או מתקני מים לבחור?
המטבח הביתי בדרך כלל משמש מספר מועט למדי של צרכנים – הוא משמש את בני המשפחה ומדי פעם אורחים שמגיעים לבית. לכן, על פי רוב, לבית נבחר במערכת מים פשוטה יחסית שלא דורשת תחזוקה רבה, כמו בר מים סטנדרטי. יחד עם זאת חשוב לזכור שגם בבית, מים בשימוש לא נכון מובילים לבזבוז וגם לבלאי מהיר יותר של הצנרות, ולכן כדאי לשקול שימוש באמצעי יעיל יותר כמו למשל בר מים תת כיורי. בר מים תת כיורי יאפשר נראות נקייה יותר וכמובן שילוב של פונקציות שאין במערכות מים מסורתיות, המתאימות לבעלי מטבחים מתוחכמים שרוצים מקסימום מהמטבח שלהם.
במשרד או במקום העבודה יש לנו מספר גדול יותר של צרכנים, המשתמשים במים באופן שוטף לשתייה או להכנת שתייה חמה. לאור זאת, הדרישות שלנו ממערכת מים גדולות יותר מאשר במטבח הביתי. ריבוי צרכנים יוצר יותר בלאי, לכלוך ואפשרויות לקלקל את המערכת, ולכן במשרד או במקום העבודה כדאי לבחור מערכת מים יעילה וחזקה, כמו למשל בר מים תת כיורי או מערכת מים תת כיורית. בכל מקרה, לקראת ההתקנה חשוב להשוות בין אינסטלטורים על מנת להבטיח למנוע תקלות אפשריות.
בניגוד למטבחון המשרדי או לחדר האוכל, במסעדות ובברים השימוש של הלקוחות עצמם במערכת המים נדיר יותר, לרוב הם לא מוזגים לעצמם מים אלא מקבלים את המשקאות מהמלצר או מהברמנית. לכן הפרמטר האסתטי הוא אולי פחות משמעותי בבחירת מערכת מים במקרה זה. יחד עם זאת חשוב לזכור שצרכי מים של מסעדות וברים הם גדולים, ועל כן חשוב להקפיד על מערכות מים פרקטיות ונוחות במטבח ובבר.
בית מלון או בית הארחה הם כבר עסק אחרי לגמרי מבחינת מערכות מים. על פי רוב, בבית מלון נזדקק להמון מערכות מים שונות – לחדרים, למטבח, לבר, לחדרי האוכל. כל אחד מהצרכנים הוא בעל צרכים משלו ובמשותף מדובר בצריכה כוללת משמעותית עם הרבה מאוד משתמשים. במקרים רבים הבחירה היא להציב בר מים סטנדרטי בחדרים, ואילו בחדרי האוכל להשקיע יותר. בבית מלון כדאי לא להסתפק במים בלבד ולשלב גם מיחם לשבת ומתקני סודה לרווחת האורחים.
במוסד רפואי או סיעודי יש לנו לא רק צרכי שתייה של המטופלים, מזיגה, שימוש במים במטבחים – אלא גם פרמטרים משמעותיים מאוד של צרכי ניקיון וכביסה. בשל כך חשוב לא פחות מבחירת מערכת המים לטפל במים עצמם. המים בישראל עלולים פעמים רבות להיות קשים מה שפוגם בבריאות השותים ועשוי גם לפגום בבגדים המתכבסים. לכן חשוב להקפיד לא רק על מתקני מים שימושיים ונוחים אלא גם על מכשיר מרכך מים חזק שימנע תופעות לוואי שנלוות למים קשים.