המטבח הוא האזור הכי חם והכי פעיל בבית. כל בני המשפחה נכנסים אליו וכדי לשמור עליו פונקציונלי, נוח, מסודר וגם מעוצב, יש להתחיל מתכנון נכון וחכם. תכנון או פריסת מטבחים מתבצע כחלק מהחשיבה המעמיקה על ארגון המטבח והוא חשוב בכל פרויקט, בניה ושיפוץ. המטבח צריך להיראות יפה לעין אך הוא חייב להיות גם פונקציונלי ויעיל. החדשות הטובות הן שאפשר לשלב בין השניים.
המראה המרשים של המטבח צריך להיות מרשים אך אם הוא לא פונקציונלי הוא פשוט ״לא יעבוד״. אחנו נשקיע שעות רבות בסידור של החלל, נהיה מתוסכלים כשאנחנו לא מוצאים את הכלים השונים ונרגיש צפיפות. כדי שכל זה לא יקרה פנינו אל חברת איילים המתמחה בעיצוב מטבחים ועיצוב בעץ ושמענו ממנה על שבעת האלמנטים המרכזיים בעיצוב המטבח. אם אתם עומדים לפני בניה או שיפוץ את הכתבה הזו תרצו לשמור.
הדבר הראשון שיש להכיר הוא את משולש המטבח אשר נקרא לעתים גם משולש העבודה או משולש הזהב. למעשה מדובר על היחס בין שלושת המרכיבים המרכזיים של המטבח: הכיור, הכיריים או משטח העבודה והמקרר. שלושת האזורים הללו צריכים לקבל את מרב תשומת הלב וכשהמרחקים בין השלושה מתאימים לנו תהיה זרימה מושלמת ומעבר קל בין אזור אחד לאחר. זהו כלל בסיסי אשר הופך את השהות במטבח וגם את המראה שלו לטבעיים.
המטבחים המודרניים נוטים להיות בעלי פריסה פתוחה וחשוב לבחון היטב האם זה הפתרון הנכון ביותר. הדרך הנכונה היא לחשוב במונחים של אזורי עבודה ולוודא כי כל אחד מקבל את תשומת הלב הראויה. כל אזור עבודה צריך להתאים לעיצוב הכללי של המטבח אך גם להיות עם פתרונות ספציפיים מאימים. יש לחשוב היכן יעמדו מכשירי החשמל, לתכנן נקודות חיבור מתאימות וליצור סביבה מתאימה עם פרזולים, אלמנטים מיוחדים בתוך הארונות ובחלל הפתוח.
הכיור הוא אחד האלמנטים המרכזיים במטבח ופעמים רבות עיצוב המטבח יסב סביבו. ברגע שהוחלט על המיקום של הכיור ועל הגודל שלו (רגיל, כפול או אחד וחצי) אפשר להתחיל לעצב אלמנטים אחרים מסביבו. באופן מסורתי הכיור ממוקם תחת החלון וזאת כיוון שזהו אזור שבעבר בילו בו הכי הרבה זמן (לפני כניסתו של המדיח לכל בית). היום אפשר לראות כי הכיור יכול להיות בכל מקום כולל במרכז האי שבמטבח. יש לחשוב על המיקום כך שלא ייצור עומס בעין גם כשהוא מלא בכלים ולהבטיח למטבח מראה מרשים, שימושי ונקי.
לא בכל המטבחים ישנו אזור ישיבה אך יש לתת על כך את הדעת. יש לשאול האם ישנה נכונות לשבת לאכול במטבח או אולי רק לשתות קפה בקלילות. בתכנון נכון אפשר ליצור אי או דלפק וליצור גם מטבח שימושי ונוח לעבודה וגם חלל שכיף לשהות בו ולשבת יחדיו.
הוספת דלפק או אי במטבח יכולה להיות מושלמת ובתנאי שיש מספיק מקום בחלל ובתנאי שהם לא יפריעו לתנועה במקום. פתרון כזה יכול להיות יצירתי מאד כשישנן דרכים רבות להפוך את המטבח למקום שכיף לשהות בו. בתכנון דלפק או אי יש להביא בחשבון את אזורי האחסון, לחשוב מה נכון לשלב בהם מעבר לאזור ישיבה ולתכנן מראש גם נקודות חשמל, מים ורצוי גם נקודות USB.
אלמנט מרכזי במטבח הוא אלמנט העץ. המטבח יכול להיות כולו מעץ ואפשר לשלב בו חומרים נוספים כמו שיש, מתכת וזכוכית. בהתייחסות לעץ יש לבחור את הנכון ביותר לנו מבחינת האיכות, הסגנון העיצובי ולשלב אלמנטים שיהפכו את המטבח לנוח יותר. שילוב של פרזולים מתאימים, ארונות עליונים, פתרונות אחסון ועיצוב בהתאמה אישית שמבטיח שהמטבח יתאים לנו, ייתן את התחושה המושלמת עבורנו.
תכנון והנדסת אנוש לזרימה מיטבית של כל מה שקורה במטבח, זה אחד מהשיקולים המרכזיים כשאנו רוצים לעצב מטבח. מטבח גדול וקטן כולל מרחב בו אנחנו אמורים לנוע ולזרום בנינוחות. יש להימנע מהצבת אלמנטים שעלולים לחסום את המעברים. הדבר נכון במיוחד בתכנון אי אשר יכול להיות אלמנט מהנה במיוחד אלא אם הוא גורם לנו לחוסר נוחות ומקשה על כל פעולה בחדר. יש לחשוב על המעברים לא רק כשהארונות סגורים אלא גם כשאלו יהיו פתוחים כשתכנון נכון מונע לכלוך, מקל על התנועה ועל העבודה במטבח.
קרדיט לתמונה Freepik