כמה קילומטרז' הוא יותר מדי? מי נסע במכונית בעבר ובאיזה אופן? הנה כל מה שחשוב לבדוק לפני שקונים רכב יד 2 מאדם פרטי
אורן הדר, תוכן שיווקי בשיתוף Carwiz
ישראלים רבים מחפשים לרכוש רכב יד 2, אך לא מעטים משלימים עסקה ומגלים שהמכונית יותר שחוקה משחשבו או שפתאום צצות ועולות להן תקלות מעיקות, ואפילו בעלים בלתי צפויים. מדריך זה יראה לכם את הבדיקות הבסיסיות שקריטי לעשות כשקונים רכב יד שניה בישראל.
איך קונים רכב מאדם פרטי?
לפני הכול, דעו את הזכויות שלכם: לפי חוק מכירת רכב משומש, אסור למוכר לעבוד עליכם, בין אם הוא אדם פרטי או חברת סחר ברכב. הוא מחויב לפעול בתום לב ולא לחפש איך לרמות אנשים - למשל, לשנות קילומטרז', להסתיר תאונות או נזקי שלדה, ולצמצם מספר בעלים.
מוכר שיעבור על החוק הזה יקבל קנס משמעותי, ולא חסרים תיעודים משפטיים לכך. ועדיין, אסור לסמוך על המזל ויש שורה של בדיקות שחשוב לעשות כדי שלא תיתקעו עם רכב בעייתי, הוצאות מיותרות ועוגמת נפש.
מה חשוב לבדוק ברכישת רכב יד 2 מאדם פרטי?
- מיהו המוכר ומהי סיבת המכירה. מכירת רכב פרטי יד 2 יכולה לנבוע מהרצון להשתדרג או שינוי בצרכי הנסיעה. ישראלים רבים גם מוכרים על מנת לצמצם עלויות שוטפות, בעיקר בעידן המשבר הכלכלי הנוכחי. חשוב לדבר עם הנהג ולהכיר אותו קצת, כך שתתקבל תמונה יותר מדויקת של נסיבות המכירה. קחו בחשבון שחיבור עם המוכר יוכל להשפיע על העסקה בצורה משמעותית. ישראלים יכולים לעשות לכם הנחה ולהתפשר קצת יותר משום שאהבו לדבר איתכם.
- שעבוד המכונית. מכירת רכב יד שניה יכולה להתבצע בנסיבות רבות, שחלקן עשויות להכניס אתכם להתקשרות עם גורמים שלא הכרתם במעמד העסקה - למשל, רכב שנמצא תחת שעבוד לבנק או נושה אחר מטעמי חוב. טכנית, אין איסור רכישה של רכב ששועבד, אך מדובר בסיכון, שכן המשעבד יכול לממש את זכותו ולקחת לכם את האוטו מתי שירצה. לפיכך, אסור לקנות רכב משועבד בלי שבעליו יסיר את השעבוד בטרם הרכישה.
- מספר הבעלויות. לצד השנתון, חשוב לבדוק כמה ידיים עברה המכונית (מספר הידיים המופיע ברישיון, הוא שקובע) וגם מי היו הבעלים הקודמים שלה. זיכרו שגם אם הנהג הנוכחי שמר על המכונית כמו על בת משפחה, יתכן שבעליה הקודם עשה בה שימוש אחר לגמרי.
- היסטוריית הטיפולים. רכב שטופל בקביעות ונהגו ניהל ספר רכב כהלכה הוא מוצר מבוקש. כך תדעו בדיוק מה אתם קונים ולא יחכו לכם הפתעות מכניות. לעומת זאת, אם המוסכניק בודק את הרכב ואומר לכם שהליקויים שמצא הם כאלה שמקורם בהזנחה ובלאי ממושך, תוכלו לדעת שלפניכם רכישה פחות בטוחה. ככלל, חשוב לדבר עם המוכר על המוסך שלו, ולוודא שלא התקין כל מיני רכיבים מאולתרים שעלולים ליצור סיבוכים יקרים בהמשך.
- אופי השימוש ברכב. נהג שנסע שנים, בעיקר מחוץ לעיר, ייתכן ששחק את המנוע והגיר, ושיעור הבלאי של המכונית יהיה גדול יותר. נהגים צעירים נוטים לנסוע מהר יותר ולהיות יותר מעורבים בתאונות, ויש לקחת זאת בחשבון כשקונים רכב ממי שהיתה זו מכונית ראשונה עבורו. אלו רק שתי דוגמאות להשפעת אופי השימוש על שלמות הרכב והסיכוי שיהיו בו חולשות ופגיעות.
- קילומטרז' ומצב מכני. אלו הם מדדי השחיקה הטבעית של המכונית לעומת איכות התחזוקה שלה. אל תפסלו אוטומטית מכונית עם קילומטרז' גבוה. שיעור הנסועה השנתי הממוצע לרכב פרטי בישראל עומד על כ-20,000 ק"מ, וזהו מדד שמראה האם בעליה השתמש בה הרבה יותר מהסביר. המצב המכני ייקבע בבדיקת מכונאי - וחשוב מאוד לקחת את האוטו לניתוח במוסך מקצועי שאינו מוטה.
- מחיר ותקציב. קניית רכב יד שניה יכולה בקלות להפוך להוצאה גדולה יותר משתכננתם - ולפעמים זו החלטה טובה משום שמצאתם מכונית במצב נדיר שמצדיק זאת. כדאי לקבוע תקציב בשתי רמות - מחיר סטנדרט, ותקציב חריגות - שיתייחסו לשני סוגים של מציאות: מכונית שמתאימה לצרכים הסטנדרטיים שלכם, ומכונית בעלת ערך מוסף מאוד מיוחד, אשר מצדיק תוספת עלות. לכל אחד יש הגדרה משלו לערך מוסף - למשל, אבזור יוצא דופן, מצב מכני מושלם, או דגם שתמיד רציתם ויגרום לכם ליהנות יותר מהמכונית. אך בלי גבולות גזרה שכאלה לא נכנסים לשוק הרכב המשומש, כדי שלא תרגישו אכזבה, פספוסים או את החור בכיס.
- ההרגשה על הכביש. מומלץ לעשות נסיעת מבחן ברכב רק אחרי שבוצעו שאר הבדיקות, מסיבה פסיכולוגית פשוטה - לפעמים האוטו כל כך כיפי, שאנחנו נוטים להחליק בעיות ולהתפשר. שימו לב לתגובת ההגה, לנוחות הישיבה, לראות מהמכונית ולהתנהגות הכביש. הטו אוזן לקולות מהמנוע, חריקות ותקתוקים, ונסו את כל מצבי מערכות הבטיחות (ואם מדובר ברכב שטח, גם המתלים ובקרת האחיזה).
בשורה התחתונה, לא קשה לבחור נכונה ולחבוק רכב יד 2 במינימום פשרות ואכזבות - כל עוד יודעים ממה אסור להתעלם ומקפידים על הבדיקות.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם קארוויז שהינו מותג של מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. מספר רישיון 54414.
קרדיט לתמונה: Shutterstock