מהו מדד שארפ וכיצד הוא מסייע לבחור השקעות?

חשוב להכיר ולהבין את מדד Sharpe, כיצד הוא מחושב, והתועלת שלו בסיוע למשקיעים שרוצים לבצע השוואת בתי השקעות או לבחור השקעות.

מהו מדד שארפ?

זה מדד המציין את התשואה הממוצעת של השקעה מעל השיעור חסר הסיכון ביחס לתנודתיות שלה. במילים פשוטות יותר, הוא מודד כמה תשואה עודפת אתם מקבלים עבור התנודתיות הנוספת שאתם חווים על החזקת נכס מסוכן יותר. זוהי דרך שימושית להבין אם החזר על השקעה נובע מהחלטות השקעה חכמות או כתוצאה מעודף סיכון.

חישוב מדד שארפ

הנוסחה עבור מדד Sharpe היא:  Rp – Rfלחלק ל- σp

כאשר:‏

Rp היא התשואה של התיק.

Rf הוא שיעור התשואה חסר הסיכון, בדרך כלל התשואה על ניירות ערך ממשלתיים קצרי טווח כמו שטרות אוצר ארה"ב.

σp היא סטיית התקן של התשואה העודפת של התיק, המייצגת את התנודתיות של ההשקעה.

מדד שארפ גבוה יותר מצביע על כך שהתיק מספק יותר תשואה ליחידת סיכון, דבר שעדיף למשקיעים המחפשים את התשואות המותאמות ביותר לסיכון.

חשיבותו של מדד Sharpe בבחירות השקעות

כלי השוואתי

מדד שארפ שימושי במיוחד כאשר משווים את הביצועים של השקעות או תיקים שונים. על ידי מתן מספר סטנדרטי, זה מאפשר למשקיעים להשוות את התשואות הפוטנציאליות של השקעות עם פרופילי סיכון שונים על בסיס דומה. זה חיוני בבחירה בין תיקים שעשויים להשתנות באופן משמעותי מבחינת מאפייני הסיכון והתשואה.

הערכת תשואות מותאמות לסיכון

משקיעים מתעניינים לא רק בתשואות שהשקעה יכולה להניב אלא גם באופן שבו תשואות אלו מושגות. תשואות גבוהות שהושגו באמצעות סיכון גבוה עשויות להיות לא אטרקטיביות כמו תשואות מתונות יותר שהושגו באמצעות סיכון נמוך יותר. יחס Sharpe מסייע להעריך אילו השקעות מניבות תשואות גבוהות יותר ליחידת סיכון, ומאפשר למשקיעים לייעל את תיקי ההשקעות שלהם ליעילות מירבית.

הערכת ביצועים

עבור מנהלי תיקים ומשקיעים בודדים כאחד, Sharpe Ratio הוא מדד חיוני להערכת הביצועים של תיקי השקעות. זה עוזר בקביעה אם רמת הסיכון של התיק מוצדקת על ידי התשואות שלו. אם שני תיקים מציעים תשואות דומות, זה עם מדד שארפ הגבוה יותר נחשב לבחירה הטובה יותר מכיוון שהוא משיג את התשואות הללו עם פחות סיכון.

הקצאת נכסים אסטרטגית

מדד שארפ יכול להשפיע על החלטות הקצאת נכסים, על ידי סיוע למשקיעים להבין את החלפת הסיכון-תשואה הקשורה לסוגי נכסים שונים. לדוגמה, אם מניות מציגות יחסי שארפ גבוהים בהרבה מאג"ח, משקיע עשוי לשקול להגדיל את החשיפה שלו למניות ביחס לאג"ח, בהנחה שהוא מרגיש בנוח עם רמות הסיכון הנלוות.

מגבלות של מדד שארפ

בעוד שהמדד הוא כלי רב עוצמה להערכת ביצועי השקעה, יש לו מגבלות. הוא מניח שהתשואות מחולקות באופן נורמלי ושהמשקיעים דואגים רק לתנודתיות כלפי הצד השלילי, מה שאולי לא תמיד המצב. בנוסף, היחס יכול להיות מוטה על ידי השקעות שאין להן חלוקה נורמלית של תשואות, כגון קרנות גידור והשקעות אלטרנטיביות. לכן, אין להשתמש בו במנותק אלא כחלק מחבילה מקיפה של כלי ניתוח השקעות.

שילוב יחס Sharpe באסטרטגיות השקעה

משקיעים המעוניינים לייעל את אסטרטגיות ההשקעה שלהם משלבים לעתים קרובות את מדד שארפ בתהליך קבלת ההחלטות שלהם. על ידי מעקב קבוע אחר יחסי Sharpe של תיקי ההשקעות שלהם, משקיעים יכולים לבצע התאמות כדי לשפר את היעילות של ההשקעות שלהם, להעביר הון לנכסים עם מדדים גבוהים יותר במהלך סקירת תיקים. תרגול זה מסייע לשמור על איזון בין סיכון לתשואה, תוך התאמה עם סובלנות הסיכון האישית ויעדי ההשקעה.

סיכום

מדד שארפ הוא מדד בסיסי בארסנל כלי ניתוח ההשקעות. על ידי מתן מדד ברור וניתן לכימות של ביצועים מותאמי סיכון, הוא עוזר למשקיעים לקבל החלטות מושכלות יותר לגבי היכן להקצות את ההון שלהם. כמו בכל הכלים האנליטיים, האפקטיביות שלו משתפרת כאשר משתמשים בו בשילוב עם הערכות אחרות כדי לצייר תמונה מלאה של סיכונים והזדמנויות השקעה. 

 

צילום FREEPIK

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום עסקים לאתר
רישום המלצה חדשה