מה עומד מאחורי הבאזז התקשורתי הרב שיש בימינו סביב השקעה בשוק הקרקעות? האם מדובר בטרנד חולף גרידא? או שאולי שמשהו גדול קורה מתחת לפני השטח? בימים בהם אנחנו מחפשים כל דרך אפשרית להחזיק את הראש מעל המים, אין לנו מנוס מלפתוח את הראש לרעיונות חדשים, כך שלא נצעד באותן דרכים כמו רבים אחרים ו'נעמוד בפקקים' כמו כולם. לכן, עלינו להפוך כל אבן ולבדוק כל אפשרות להכנסה נוספת, ואם מדובר בהכנסה פסיבית - מה טוב. אז מה הממצאים לגבי קרקעות להשקעה?
עולם ההשקעות אינו זר לעם ישראל. כבר עשרות שנים אנחנו חיים במציאות בה הכל נהיה יותר ויותר יקר, בעוד המשכורת שלנו אינה מצליחה להדביק את הפער. לא פלא שישראלים רבים בוחרים להשקיע במניות, באג"חים ובמיוחד בנדל"ן - שכן מדובר בתחום השקעות יציב יחסית לאחרים. אך בשנים האחרונות מתרחשת מגמה מעניינת אצל המשקיעים הפרטיים בתחום הנדל"ן: רבים מהם בוחרים לנטוש את שוק הדירות, בעוד התעניינותם בשוק הקרקעות הולכת וגוברת. אם כן, יצאנו לבדוק מה קורה מאחורי הקלעים של השוק ה'אקזוטי' הזה, ומדוע קרקעות להשקעה הן שיחת היום אצל המשקיעים הפשוטים.
נתחיל מבראשית וננסה להבין - מדוע המשקיעים הפשוטים נוטשים את שוק הדירות? הרי השוק הזה הוא פשוט ללמידה, ורובנו מכירים לפחות אדם אחד שיש לו דירה להשקעה או שהוא מחפש אחת. וכולנו יודעים איך מחירי השכירות הגבוהים מכניסים סכומים מכובדים לכיסם של אלו שכבר יש להם דירה.
כל זאת טוב ויפה, אך לא נכון עבור אלו שרוצים להיכנס לשוק הדירות בימינו. כמו שאנחנו יודעים, מחירי הדירות זינקו לסכומים אסטרונומיים, והריביות עולות בהתמדה. ואין מה בכלל לדבר על המסים הגבוהים שצריך לשלם בעל דירה חדש, ועל מס הרכישה על הדירה השנייה. שוק הדירות הוא רווי מאוד כיום, וקשה להיכנס אליו אלא אם כן אתה איש נדל"ן בכל רמ"ח איבריך ויש לך המון כסף בצד. משמעות הדבר היא שההזדמנויות ששוק הדירות מציע היום למשקיע המנסה לחדור לשוק הן לא מספיק נגישות ואטרקטיביות.
עד לשנים האחרונות, גם שוק הקרקעות לא האיר פנים למשקיע הפרטי. ראשית כל, זהו שוק שונה מאוד משוק הדירות, והוא מצריך למידה שלו על בוריו לפני שניגשים להשקיע בפועל. איתור עסקאות השבחה כדאיות בשוק הקרקעות אינו עסק פשוט, ועל כן משקיעים פרטיים רבים נאלצו ונאלצים להיעזר באנשי מקצוע כדי למצוא עסקה שכזו (שלא לדבר על ההוצאות הנלוות על ייעוץ נדל"ן וייעוץ משפטי). בנוסף, השקעה בקרקעות מצריכה אורך רוח שלא לכולם יש, שכן מי שרוצה להרוויח מבניית נכסים על קרקעות להשקעה, צריך לצלוח לא מעט משוכות בירוקרטיות לשם כך.
כל זה השתנה לפני מספר שנים, כשיזמים פורצי דרך מעולם הקרקעות החליטו שהם רוצים לפתוח את שוק זה לקהל הרחב. הם הבחינו כי הציבור משווע להשקיע, וכי קרקעות להשקעה יכולות לספק את התשובה. אך הם גילו כי ישנם יותר מדי חסמים בדרך - והם החליטו להסירם על ידי קורטוב של חשיבה מחוץ לקופסא.
הרעיון העומד בבסיס השיטה שלהם הוא להפוך את הלקוח לשותף: החברה היזמית רוכשת קרקעות שהיא מעריכה כי יניבו רווחים יפים, ואז מוכרת ללקוחותיה נתחים מההשקעות הללו על ידי החתמתם על הסכם שיתוף במקרקעין. חתימה על ההסכם משמעותה שהלקוח הוא שותף להשקעה הלכה למעשה, יחד עם משקיעים נוספים שחתמו איתו על אותו המסמך.
כלומר, המשקיע אינו צריך ללמוד את שוק הקרקעות כדי להשקיע בו. הוא לא צריך לפנות למאתר קרקעות, ליועץ נדל"ן ולא לעו"ד, והוא אינו צריך לנהל את ההשקעה. את כל אלה הוא מקבל במקום אחד - אצל החברה היזמית, שמתכללת את ההשקעה בכוחות עצמה ומתמחה באיתור קרקעות עם פוטנציאל גבוה. חשוב גם לציין כי חתימה על ההסכם הופכת את המשקיעים בקרקע לקבוצת לחץ על יזמים וקבלנים ונותנת להם 'Say' בכל ההחלטות הגדולות הנוגעות להשקעה.
מה שיפה באמת ברעיון המהפכני הזה הוא שהסכם השיתוף עליו חתומים הלקוח והחברה היזמית ממזג את המניעים של שני הצדדים: לחברה היזמית יש אינטרס ישיר שהלקוח שלה ירוויח, שהרי היא והלקוח משקיעים יחדיו באותה קרקע. כך, לא נותר לחברה היזמית וללקוח אלא לעבוד יחדיו על מנת לקצור יחד את פירות ההשקעה.
אנשים רבים נוטים להירתע כאשר הם שומעים את המושג 'קרקעות להשקעה'. אבל רתיעה זו אינה רלוונטית יותר בימינו, שכן החסמים שהיו כה נפוצים בשוק זה בעבר כבר אינם, וקרקעות רבות רק מחכות לחדי העין שישקיעו בהן לפני כל אדם אחר. מי יהיו אלה שיתפסו מקום בשוק הקרקעות לפני שהוא יהפוך לפופולרי מדי? רק ימים יגידו.
קרדיט תמונה FREEPIK