החיים יכולים להיות מורכבים, ואנשים יכולים לעבור משברים הגורמים להם לגעת חומרים המשפיעים עליהם לרעה כגון סמים או אלכוהול ולהתמכר אליהם. היום קיימים מרכזים רבים המטפלים בגמילה בכל רחבי הארץ.
מרכז גמילה הוא מרכז המקבל מטופלים הסובלים מהתמכרויות. אנשי מקצועי אשר עובדים במרכזים אלו מטפלים במכורים על מנת שהם יצאו מהמרכז חופשיים ויצליחו לחיות בלי החומרים האלו. טיפול זה מתחלק בדרך כלל לשני חלקים: השלב הפיזי, אשר המטופל מופרד מההתמכרות שלו, אם מדובר באלכוהול, סמים או הימורים. והשלב השני הינו נפשי, כאשר המטופל מודע להתמכרותו ומתחיל לבנות את החיים החדשים שלו לקראת היציאה של הסחר.
ישנם סוגים שונים של התמכרויות ומומלץ להבין אותם ולהבדיל ביניהם על מנת לטפל בהתאם במטופלים:
כל טיפול הוא אינדיבידואלי ובנוי כך שהוא יתאים למטופל לפי הרמת והסוג התמכרות. כך שקשה להגדיר זמן מוגבל לכל טיפול, כל מטופל שונה וצריך את הזמן שלו. למרות זאת, היום רוב מרכזי הגמילה ממומנים על ידי המדינה, כך שלכל תכנית נקבעו זמן מוגבל. ישנן תכניות שונות של 3,4 או 7 חודשים, ועד שנה חצי. במסגרות פרטיות, התכניות שנקבעות מראש הינן בין חודש לחצי שנה.
חשוב לציין שהטיפול לא נגמר לאחר היציאה של המטופל מהמסגר. הטיפול ממשיך לאחר מזה על ידי עבודה עם עובד סוציאלי וחברות התמיכה הקיימות. חברות אלו מעניקות יחס, תמיכה והזדהות.
על אף שהמטופלים הסתבכו בהתמכרויות, הם לרוב אנשים שיש להם משפחה, קריירה, הכירו חברים וכדומה. האנשים הקרובים אל המכור סובלים מהתנהגותו ואף עלולים להיפגע ממנה מבחינה פיזית או מילולית. כתוצאה מכך, הנגמל צריך להיות רחוק ממשפחתו וסביבתו במהלך הגמילה. המטופלים במרכזים לגמילה צריכים להתרכז בעצמם, להבין כי קיימת בעיה ולהגיע אל הטיפול.
ישנם כמה פרמטרים אשר חשוב לבחון ולבדוק לפני בחירה של מרכז גמילה:
לסיום, מרכז גמילה איכותי מציל את חייהם של מטופלים רבים, מחזיר להם את האור והתקווה ומסייע להם לצאת מההתמכרות לתמיד.