גלוטן: חלבון שקיים באופן טבעי בחיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ודגנים אחרים. הגלוטן הוא מה שמאשר לקמח להתאחד לבצק, ומה שתורם לגמישותו של הלחם לאחר האפייה. יש מי שסימנו את הגלוטן כאויב המושבע לתזונה הבריאה, תזונאים ומדענים מוסמכים דווקא לא ממש מסכימים.
ישנם אנשים שהם אלרגיים לאחד מרכיבי הגלוטן. כיוון שהגלוטן כל כך נפוץ ומקובל בשימוש בכל כך הרבה מאכלים: לחם, פיצות, בורקס, עוגות, פסטה, דייסות ועוד – האלרגיה גורמת להתפרצות מחלה אוטואימונית שנקראת צליאק בה הגוף מתקיף את עצמו. למרות שחלק מתסמיני המחלה כוללים גם כאבי בטן, תסמינים נוספים כוללים עיכוב בגדילה אצל ילדים, נשירת שיער ועוד. ניתן לאתר את המחלה בבדיקות דם. חולי צליאק חייבים להימנע מאכילת גלוטן באופן מוחלט.
מרבית האנשים אינם חולים בצליאק ואינם אלרגיים לגלוטן. הימנעות מגלוטן אינה תורמת לבריאותם או עוזרת להם לרדת במשקל. נכון, אדם שהיה מכור לעוגות ועם המעבר לתזונה נטולת גלוטן גם הפסיק לצרוך עוגות (או בורקסים, פיצות וכיוצא בזה) ייתכן שירד במשקל אך הסיבה אינה קשורה לגלוטן אלא להורדת סוכרים ושומנים מהתפריט. גלוטן נמצא במוצרים שמכילים גם סיבים תזונתיים – ואלו דווקא דרושים תזונה בריאה ומאוזנת. אם כך, באם אתם בוחרים בתזונה ללא גלוטן, מסיבות בריאותיות ואחרות, כדאי למצוא את המתכונים הבריאים ביותר, בכדי להבטיח כי תזונתכם לא נפגמת ואינכם מאבדים את הסיבים החשובים. הנה כמה המלצות למתכונים נטולי גלוטן
יש תרבויות בהן קוסקוס או תבשיל הדומה מאד לקוסקוס, עשוי מחומרי גלם אחרים – לדוגמה תירס. ניתן להכין קוסקוס מקמח תירס שאינו מכיל גלוטן ולעשות בו שימוש בדומה לכל קוסקוס אחר מחיטה שמכינים.
איך עושים: לוקחים 3 כוסות מים, רבע כוס שמן, בערך כפית מלח ושתי כוסות קמח תירס. את כל אלו מבשלים יחד כעשרים דקות, במידת הצורך – אפשר להוסיף בערך חצי כוס מים. אחרי הבישול מקררים בתוך הסיר וכשמגיע לטמפרטורת החדר מפוררים – הכי טוב עם מעבד מזון. את הקוסקוס נטול הגלוטן הזה ניתן להעשיר במרקים צמחיים או בשריים, בירקות ובמה שבא.
כמעט כולם אוהבים פסטה, גם אלו שנמנעים מגלוטן. אחת הדרכים להשיג אפקט דומה לזה של פסטה היא שימוש מתוחכם בגזר – לוקחים גזרים ובעזרת קולפן יוצרים רצועות דקיקות וארוכות דמויות פטוצ'יני. את הרצועות שמים בקערה עם מים וקרח – דבר שיביא לריכוך הרצועות. מעל רצועות הגזרים מפזרים אגוזי פקאן קצוצים, עירית קצוצה ופטרוזיליה ומתבלים ברוטב לסלט. זה אולי נראה כמו פסטה, אבל זה בכל זאת גזר. רוטב מומלץ כולל שמן זית, מייפל, חרדל דיז'ון, מלח ופלפל – הכל על פי הטעם.
אם אתם מחפשים הוכחה לכך שדיאטה נטולת גלוטן אינה גורמת להרזיה – זה המתכון עבורכם! אז מה עושים? מתחילים מהתנור – מחממים ל-180 מעלות (רצוי עם טורבו וחימום עילי). לוקחים קערה גדולה ומערבבים בה קופסת גבינה (שמנת או קוטג'), 2 ביצים, 2 כפות קמח תירס, חבילת תרד טחון קפוא ומופשר, כוס + של גבינה צהובה, מומלץ שילוב של קשקבל וגרויר.
אם יש תרד טרי – דאגו לשטוף אותו היטב, תרד אוהב להסתיר מצבורי בוץ נסתרים. השרייה כפולה ושטיפה משולשת יעשו את העבודה. העבירו את כל העיסה לתבנית לתנור והוסיפו עוד קצת פרמז'ן (בשביל הנשמה) מלמעלה, שיקבל פריכות. אחרי 45 דקות תקבלו מאפה משגע, נטול גלוטן ודאגות. אם יש לכם סבלנות חכו מספר דקות לפני שתחתכו כדי שיתייצב.