פיברומיאלגיה הינה תופעה שמהווה עד ימינו אתגר מחקרי בפני חוקרים משדות מחקר שונים. חוקרי כאב, חוקרי המוח, וחוקרי התנהגות וחוסן נפשי. ניתן למצוא תוצאות של מחקרים עדכניים אשר לעתים הממצאים בהם מנוגדים זה לזה ומכאן, הצורך בנקיטת משנה זהירות.
מקובל כיום להתייחס לפיברומיאלגיה כתסמונת שלה תופעות לוואי מורכבות ואשר מקורן בחוסר איזון והפרעות בתפקוד מערכות שונות באדם שלהם השפעה ההדדית. תופעות הלוואי מוסכמות על מרבית העוסקים בתחום. רופאים וחוקרים המתמחים בתחום הכאב והמחלות הנובעות מבעיות של חוסר איזון במערכות השונות עצמן.
סימני הלוואי האופייניים לסינדרום זה הינה עיפות כרונית, כאבים כרוניים, בעיות עיכול, ותפקודים לקויים של מערכות נוספות וכל זאת ללא מציאת גורמים ברורים לתופעות לוואי אלה המכונות פיברומיאלגיה.
בנוסף הביטוי לחוסר האיזון והתפקוד הלקוי של מערכת זאת או אחרת בא לידי ביטוי שונה מחולה לחולה.
חוסר הבהירות ששרר במשך שנים רבות הביא לכך שפרוטוקול הטיפול נבע מפרוטוקול האבחון של תופעות אלה והתבסס על שיטת האלימינציה. לדוגמא כאשר לתופעת כאב מסוימת הייתה ניתנת תרופה ייעודית שלא השפיע היו עוברים לבדיקה נוספת או לתרופה נוספת וכן הלאה עד שלבסוף הוגדר החולה כסובל מפיברומיאלגיה.
ראוי לציון שעד לימינו אלה ועל אף שפיברומיאלגיה נתפסת כבר שנים כסינדרום רב מערכתי הרי שמנגנוני הרפואה הממסדיים ופרוטוקולי הטיפול גורמים לא אחת לצריכת תרופות מיותרות ושאינן משפיעות על תופעות הלוואי ואף עלולות לגרום לסיבוכים נוספים בשל חוסר התאמה או קונטר-אינדיקציה שלילית.
ניתן למצוא כיום רופאים שהכשרתם וניסיונם רב השנים הביאום להתייחסות מורכבת וכוללנית יותר לפיברומיאלגיה ומשכך גם דרך באבחון והטיפול. רופאים אלה פיתחו לאחר עיסוק רב שנים הן בתחום הכאב והן בתחומים נספים מתודות טיפוליות ייחודיות בעלות שם עולמי ושיעילותן מוכחת.
מתודות טיפוליות אלה עולות בקנה אחד עם מחקרים שנעשו בשנים האחרונות ומנסים הן לזהות התוויות המעידות על סיכוי עתידי להופעתה של הפיברומיאלגיה. ומחקרים שמנסים לזהות מקורות מוגדרים בתפקודים הפיזיולוגיים של הגוף. מחקר בולט בתחום גילה התוויות ברורות בהדמיות MRI של המוח אצל חולים בפיברומיאלגיה ומשכך נבחנת האפשרות לאבחון הסינדרום על סמך הימצאותן של התוויות אלה.
לאחרונה פרסם בצרפת מחקר שנעשה על ידי Dr. Eric Guedj באוניברסיטה במרסי המצביע על קיומה של זרימת דם בעלת מאפיינים ספציפיים שונים בין אזור מסוים של המוח לאזור אחר ולאור מיקומם של אזורים אלה יצירת השפעה על מערכות שונות. לדוגמא מערכת העצבים המרכזית ותוצאות של כאבים שעצביים וכן זרימת דם המשפיע אל אזורים במוח האחראים על תופעות של מערכת הנפש.
אחד המחקרים אף הרחיק לכת ומתוך ההנחה שהגורם לפיברומיאלגיה הינו שיבושים בזרימת הדם כתוצאה מנפיחות או דלקות באזורים שונים במוח שמשבשים את זרימת הדם וההעברה העצבית, זאת לאחר שגילו בנוזלי המוח שאריות המעידות על קיומה של דלקת. נעשה שימוש בכורכום כאמצעי טיפול בפיברומיאלגיה
(pril 9, 2017 New Treatment Target for Fibromyalgia: Inflammation in the Brain By Ginevra Liptan, MD).