טיפול CBT דיכאון | רחלי צורף

בלדה לאישה / תרצה אתר


אפילו ענני הגובה, לא יכלו לשתיקתה 
היא הביטה עד בלי שבע, היא הביטה וידעה 
שכעת פורחות בעמק, שלל חבצלות הבר 
ולמרות הכל, הכל נגמר. 

אפילו ענני אוקטובר, הסגולים אל מול שקיעה, 
לא עזרו לה אף לרגע, לא עזרו להרגע, 
אף כי שוב פרחו בעמק, שלל חבצלות הבר 
למרות הכל, הכל נגמר. 

אפילו הספרים בחדר, הסגור והעצוב, 
כבר ידעו היא לא בסדר, היא הולכת לבלי שוב 
עוד פורחות הרחק בעמק, שלל חבצלות הבר 
אך למרות הכל, הכל נגמר.

 

דיכאון הוא אחת המחלות הנפוצות בעולם.

ישנם מספר סוגי דיכאון אשר מסווגים על פי המגדירים הפסיכיאטרים לפי עוצמת הסימפטומים שלהם. דיכאון מג'ורי קליני – העוצמה החזקה ביותר של דיכאון, בו רגשות העצב, חוסר האונים וחוסר התקווה הם הבולטים ביותר. תפקודו של האדם נפגע באופן חמור (עד כדי לא לצאת מהמיטה), והוא מצמצם את פעילותיו בכל תחום כמעט. דיכאון מתון (mild) - הסימפטומים דומים, אך עוצמתם נמוכה יותר. הפגיעה בתפקוד היומיומי מצומצמת. דיסתימיה – רמה קלה של דיכאון, בדרך כלל לזמן ממושך. תחושות הדיספוריה והעצבות מלוות את האדם כמעט כל הזמן, אך הן לא פוגעות לחלוטין בתפקודיו.

 

הנסיבות לדיכאון לא חייבות בהכרח להיות שליליות הן יכולות להיות לידה, פרישה, יום הולדת וכיוב'

הדיכאון מתבטא במגוון רחב של רגשות שהבולט מעל כולם הוא אנהדוניה. - חוסר יכולת להנות. על אף שרוב האנשים שחושבים על דיכאון חושבים מיד על עצב הדיכאון מרגיש בעיקר ריקנות, שאין טעם לכלום, התחושה היא ששום דבר כבר לא שווה, לא משמעותי.

 

בהתנהגות ניכרת בדר"כ ירידה באנרגיה, בתפקוד, וירידה בפעילות החברתית וזה יוצר גלגל שמחריף את הדיכאון – סוג של נבואה שמגשימה את עצמה, המחשבות הן לרב שליליות הן כלפי העצמי ("אני מכוער", "אני כישלון", "אני חסר ערך") הן כלפי העולם והאינטראקציות איתו ("אף אחד לא אוהב אותי", "אנשים מתייחסים אלי רע")  והן כלפי העתיד ("אין תקווה", "שום דבר לא ישתנה", "אני לעולם לא אצא מזה")

הטיפול הקוגניטיבי  התנהגותי היה ונותר אחד הטיפולים היעילים ביותר בדיכאון. פרופ' אהרון בק הוא אבי השיטה והוא כתב על כך ספרים רבים.

 

החלק ההתנהגותי בטיפול בדיכאון הוא מרכיב מרכזי – אקטיבציה התנהגותית  היא הדבר הבסיסי. הוכח מחקרית מעל לכל ספק כי יש בכך כדי להביא לשיפור רב במצבם של המטופלים. רוב האנשים מרגישים יותר רע בבוקר מאשר בערב בגלל המחשבה על מה שמחכה בהמשך היום וגם כי בסופו של דבר העשייה של כל היום משפרת את ההרגשה לקראת הערב למעשה האדם הדיכאוני דומה למכונית שהמצבר שלה התרוקן וכדי שיתחיל לפעול צריך לדחוף ואז המצבר יטען מעצם נסיעת המכונית והיא תוכל להמשיך לנסוע לאחר הדחיפה גם לבד כך גם האדם מעצם העשייה ההרגשה תשתפר .

 

בחלק  הקוגניטיבי של הטיפול הדגש הוא לעזור לאנשים לשנות את חשיבתם על ההווה והעתיד. בטיפול הקוגניטיבי אנו מחפשים  מטרות לחיים , חיפוש משמעות מחודשת כי זה מה שמחזיק אותנו את כולנו.  אנו פועלם להגברת תחושת המסוגלות העצמית והגברת היכולת להתמודד עם בעיות , בטיפול בדיכאון המטופל לומד מהו מהלך הדיכאון. אצל חלק מהאנשים הסובלים, הדיכאון מושפע מטעויות בחשיבה. אנו בודקים ומערערים את המחשבות השליליות הנוטות  להשתמר בעזרת סידרה של הטיות, או עיוותים קוגניטיביים המאפיינים אנשים בדיכאון כמו: חשיבה דיכוטומית, או "הכל-או-לא-כלום" ("אם אני לא יכול לעשות את זה בצורה מושלמת, אין טעם לנסות בכלל") ,הפשטה סלקטיבית (התמקדות ב"חצי הכוס הריקה" – התמקדות בפרט שלילי אחד במצב, תוך התעלמות מצדדים אחרים), היסק שרירותי (קפיצה למסקנה בלתי-מבוססת ושלילית ללא ראיות מתאימות, או על סמך ראיה קלת ערך), הכללת-יתר (אדם שעשה טעות אחת או נחל כישלון אחד יאמר "כל מה שאני עושה לא יצליח)

שיטות הטיפול קוגניטיבי יעילות גם במניעת הישנות והידרדרות המצב.

 

אז אם אתם חשים שהדברים שקראתם מדברים אליכם או על אדם הקרוב לכם אל תישארו עם זה לבד פנו לטיפול, צרו קשר , יש דרך להקל ולעזור לכם.

 

חזרה לעמוד העסק >>>

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר
המלצות טיולים בחול
רישום המלצה חדשה