בחצות הלילה ב-31 בדצמבר 2020, אחרי כמעט 5 שנים של ויכוחים פוליטיים ובשיא מגפה עולמית ששיתקה את המשק שלה, בריטניה השלימה את הפרישה שלה מהאיחוד האירופי ויצאה לדרך עצמאית חדשה. בערב חג המולד, אחרי 9 חודשים של משא ומתן מתישים, נחתם הסכם בין בריטניה והאיחוד האירופי המסדיר מחדש את יחסי הסחר ביניהם. ההסכם החדש, בן כמעט אלפיים עמודים, פורש על חלק ניכר מהסחר בין הצדדים וצפוי להסדיר במהרה נושאים שזוהו כחשובים ביותר על ידי ממשלת בריטניה - ביניהם מזון, דייג, מעבר נתונים דיגיטליים והסדרת מעמדה של צפון אירלנד מבחינת מכס ורגולציה אירופית. אחרי 47 שנות חברוּת באיחוד האירופי, בבוקר הראשון של 2021 הממלכה המאוחדת התעוררה לעידן של יחסים כלכליים ופוליטיים חדשים עם שכנותיה הקרובות. כביכול, ה״ברקזיט״ הושלם.
שכנותיה של בריטניה הן לא היחידות שיושפעו מהברקסיט, חברות רבות הפועלות באירופה צפויות להיות מושפעות מההסכם. אז איך הברקזיט ויחסי המסחר החדשים של בריטניה והאיחוד האירופי ישפיעו על חברות ישראליות הפועלות באירופה? להלן כמה מהשינויים החשובים ביותר שכדאי להכיר:
המיושמים הן על האיחוד האירופי והן על בריטניה (למעט צפון אירלנד). גופי תאימות בריטיים איבדו את הסמכתם באיחוד האירופי וחברות ישראליות אינן יכולות עוד להשתמש בנציגים המבוססים בבריטניה לצורך עמידה ברגולציה של האיחוד האירופי.
לאור הפוטנציאל להפרעה משמעותית בסחר, חברות ישראליות רבות מחפשות מיקומים חלופיים בתוך האיחוד האירופי לבסיס הפעילות האירופית שלהן. אירלנד מהווה בחירה ברורה מבחינת חברות ישראליות באיחוד האירופי. אירלנד הינה המדינה היחידה דוברת אנגלית שנותרה באיחוד, עם כוח אדם מאומן היטב וסביבה פרו-עסקית מובהקת. משטר מס החברות הנמוך של אירלנד הינו אטרקטיבי במיוחד - חברות באירלנד צפויות לשלם מס חברות בשיעור של רק 12.5%, אך שיעור זה הינו לרוב נמוך יותר עבור חברות המפעילות פעילות מו"פ משמעותית במדינה. העיר דבלין, מרכז פיננסי מתוחכם וביתן של רבות מחברות ההייטק המוכרות בעולם, גם הוכיחה את עצמה כאבן שואבת עבור מספר חברות ישראליות מוכרות שהקימו פעילות גדולה בשנים האחרונות – כולל Wix, Payoneer, ו- Amdocs.
עו״ד מתן לס, עורך דין ישראלי באירלנד, הוא מייסד ארגון ״יזמות אירלנד ישראל״ וחבר בלשכות עורכי הדין של אירלנד וישראל. עו״ד לס מציע שירותים משפטיים יעודיים עבור חברות ויזמים ישראלים באירלנד.