הומלץ לכם לעבור ניתוח עמוד שדרה צווארי ואתם מתלבטים ומעוניינים לקבל מידע נוסף? בעמוד השדרה ישנן 24 חוליות, המסומנות בהתאם למיקומן באותיות ומספרים.
עמוד השדרה נחלק לשלושה חלקים שהם עמוד השדרה הצווארי (החלק העליון), הגבי (האזור האמצעי) והמותני (האזור התחתון). עמוד השדרה הצווארי כולל 12 חוליות ומשמש להזזת הראש על ידי מערך מורכב של תנועות ומכאן פגיעותו.
ניתן למנות מגוון פתולוגיות שעלולות לפגוע בעמוד השדרה הצווארי, כשהנפוצות שבהן הן: מצבי טראומה, כגון שבר או חבלה בחוליות בעקבות תאונת דרכים, פריצת דיסק צווארית חמורה הגורמת להקרנת כאבים בצוואר, בעורף ובאזור התחתון של הגולגולת, ולעתים אף לבעיות תחושה באחת או בשתי הגפיים העליונות, וכן גידול סרטני, עקמת חמורה או ניוון של החוליות והיצרות תעלת השדרה.
ד"ר שלמה דוידוביץ מסביר שמטרתו של ניתוח עמוד שדרה צווארי היא להפיג את הלחץ שנגרם מהיצרות תעלת השדרה או פריצת הדיסק על חוט השדרה ושורשי העצב. קיימות כמה גישות שונות לניתוח צווארי, כשבחירת הגישה נקבעת בהתבסס על ממצאי בדיקות הדימות, נתוני החולה, רמת הלחץ על חוט השדרה ושיקולים נוספים.
כלל הגישות הניתוחיות מחולקות לשתי קטגוריות של ניתוחי עמוד שדרה צווארי בגישה קדמית ובגישה אחורית. אחד מהניתוחים בגישה הקדמית הוא דיסקטומיה צווארית(כריתת דיסק פרוץ) וקיבוע. הניתוח נעשה דרך חתך בצדו של הצוואר, כדי להגיע לאזור הקדמי של עמוד השדרה.
לאחר הסרת הדיסק הפגוע, מוכנס אל הרווח שבין החוליות משתל הדומה לדיסק המקורי, זאת במטרה לקבע את עמוד השדרה במנחה אופטימלי. לעתים עולה הצורך בהוספת פלטת טיטניום לחיזוק הקיבוע בין גופי החוליות.
גישה אחרת לביצוע ניתוח עמוד שדרה צווארי היא דיסקטומיה צווארית בעזרת מכשיר אנדוסקופ, מכשיר הכולל מצלמה מגדילה עד פי 100 ומשמש לצפייה בחללים ואיברים בגוף. אחד מהניתוחים בגישה אחורית הוא למינקטומיה צווארית (כריתת קשת החוליה) עם או ללא קיבוע, ניתוח שבמהלכו כורתים את קשת החוליה האחורית לשחרור לחץ רב מוקדי על חוט השדרה.
במקרים רבים כרוך ניתוח זה בקיבוע עמוד השדרה בעזרת ברגים ומוטות טיטניום. כמו כן, משך האשפוז לאחר הניתוח הוא כ- 5 ימים או יותר, בהתאם למקרה הספציפי.
ניתוח נוסף הוא פורמינוטומיה צווארית (הרחבת התעלה) בגישה זעיר פולשנית, שמטרתו להרחיב את התעלה דרכה יוצא העצב מעמוד השדרה. הסכנות והסיבוכים בשיטה האנדוסקופית נמוכים משמעותית בהשוואה לניתוחים הפתוחים וגם משך ההחלמה קצר לאין שיעור ביחס לניתוחים הקונבנציונליים.
רבים מההליכים והטכניקות החדשים ביותר בניתוחי עמוד השדרה כוללים גישות פולשניות מינימליות. בעוד שמנתחים מכירים את ההליכים הללו בעמוד השדרה המותני, רבים לא העזו לבצע ניתוחים אנדוסקופיים בעמוד השדרה הצווארי בגלל מצבו העדין.
טכנולוגיה כירורגית חדשה זו בגישה זעירה פולשניות חוללה מהפכה בעבודתם של נוירוכירורגים. קיצור זמני אשפוז והחלמה מהירה. שילוב טכניקה חדשנית זו יספק גם הזדמנויות למידה ויחשוף את ההליך בכל מקום אפשרי.
"