פסילת רישיון נהיגה - מתי יש לשוטרים סמכות לבצע שלילה

יום אחד אתם נוהגים ויום אחר כבר אין לכם רישיון לנהוג. החיים בלתי צפויים ועבירות תנועה יכולות לעלות לכם ביוקר ולשלול מכם את האפשרות לנהוג.


חשוב מאוד לצאת לדרך כשאתם ערניים ולהקפיד על כללי הנהיגה והבטיחות. בכל מקרה, כדאי לדעת שפקודת התעבורה קובעת כי קצין משטרה יכול לפסול רישיון נהיגה של נהג במקרים שונים ולתקופות מוגדרות עוד לפני קיום משפט ופסק דין.


לפניכם כל מה שחשוב לדעת על ההליך, באילו מקרים יכול להישלל רישיונכם בעקבות שימוע אצל קצין משטרה ולמי ניתן לפנות במידה וזומנתם לשימוע או נפסל רישיון הנהיגה שלכם.

נתחיל מכך שקצין משטרה יכול לבצע את הפסילה המנהלית של הרישיון ועל זו ניתן לערער בבית המשפט. שיקול הדעת של השוטר היא משחקת תפקיד אך הוא גם מחויב לשקול את השיקולים הרלבנטיים אם הוא חזה בעבירה ומדובר בעבירה חמורה יחסית מתוך רשימת עבירות חמורות יחסית. כמו למשל, במקרים של נהג שגרם בעבירת לתאונת דרכים בה נחבל אדם או נהרג או ניזוק רכוש באופן משמעותי. ההליך המקובל לפסילה הוא שקצין המשטרה מקיים שימוע לנהג ואם יש יסוד להניח שיוגש נגד הנהג כתב אישום, הוא רשאי לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג.

 

לכמה זמן נהוג לפסול רישיון נהיגה לאחר שימוע?


פסילת רישיון נהיגה היא לפי תקופות מוגדרות בהתאם לסוג העבירה. בעבירה שגרמה למותו של אדם בתאונה דרכים פסילת הרישיון היא ל-90 יום בעוד בעבירה שגרמה לתאונת דרכים בה נחבל אדם או נוצר נזק לרכוש הפסילה היא ל-60 ימים. עם זאת, קצין המשטרה יכול לפסול לתקופות קצרות יותר.
פסילה מנהלית יכולה גם להתקיים בעקבות נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים ונהיגה במהירות מופרזת או במצבים שהשוטר סבור שהנהג לא הפעיל שיקול דעת בנהיגה.
הפסילה יכולה להיות גם אינדיווידואלית לפי נקודות שהנהג צבר בעקבות ביצוע עבירות תנועה שונות בשנים האחרונות ויש גם חשיבות לכך אם הנהג הוא נהג חדש.
חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני תעבורה ובעל ניסיון בנושא של שלילת רישיון נהיגה. כך למשל, במצבים מסוים ניתן לבדוק אפשרות של דחיית שלילת הרישיון או הודעה בכתב האשמה לצורך דחיית שלילה.

 

מתי רישיון הנהיגה עלול להיפסל ל-5 שנים?

חלק מהסיבות לשלילת רישיון נהיגה לתקופה של 5 שנים במקרים חמורים, כגון:

תאונות דרכים קטלניות: אם נהג גרם לתאונת דרכים קטלנית או לתאונה שגרמה לפציעות חמורות, בית המשפט עשוי להטיל פסילת רישיון לתקופה ממושכת, כולל עד 5 שנים ויותר, בהתאם לחומרת המקרה ולנסיבותיו.

נהיגה בשכרות חמורה: במקרים של נהיגה בשכרות עם רמת אלכוהול גבוהה מאוד בדם או תחת השפעת סמים, במיוחד אם יש היסטוריה של עבירות דומות או אם הנהיגה בשכרות גרמה לתאונה.

עבריינות תעבורה חוזרת: נהג שמבצע עבירות תעבורה חוזרות ונשנות, במיוחד אם מדובר בעבירות חמורות, עשוי להיפסל מלנהוג לתקופה ממושכת. מספר העבירות ותדירותן משפיעים על ההחלטה.

נהיגה בזמן פסילה: אם נהג נתפס נוהג בזמן שרישיונו כבר פסול, בית המשפט עשוי להחמיר בעונש ולהטיל פסילת רישיון ממושכת של עד 5 שנים או יותר.

נהיגה ללא רישיון בתוקף: אם נהג נוהג ללא רישיון בתוקף או ללא רישיון כלל, ובמיוחד אם הוא נתפס מספר פעמים בעבירה זו.

בכל מקרה, תקופת הפסילה הסופית נקבעת על ידי בית המשפט בהתחשב בכל הנסיבות המיוחדות של כל מקרה ומקרה.

כיצד מחדשים רישיון נהיגה לאחר פסילת רישיון?


חידוש רישיון נהיגה לאחר פסילה תלוי בנסיבות המקרה. על פי משרד התחבורה, נהג שנפסל מלהחזיק רישיון נהיגה על ידי משטרת ישראל מקבל את רישיונו במשטרה בלשכת התנועה ואילו נהג שנפסל על ידי משרד הרישוי מקבל את רישיונו במשרד הרישוי בו נלקח רישיון ונהל שנפסל על ידי בית המשפט נדרש להמציא טופס הפקדת רישיון, כתב אישום וגזר דין ובכל מקרה, יש לפנות עם המסמכים הנדרשים החל מיום לאחר תאריך סיום השלילה.


יש לקחת בחשבון שיש נסיבות של פסילה זמנית או לצמיתות ובהתאם לדרגות, נהג שהוטלה עליו מניעת נהיגה צריך לבצע אמצעי תיקון לפי הפרוצדורה המשתנה לחידוש רישיון נהיגה כפי שקבע משרד התחבורה כמו מבחן מעשי, מבחן עיוני והגשת בקשה להוצאת רישיון נהיגה, תלוי בנסיבות. החידוש של הרישיון גם אם הוא נפסל לשלושים או שישים או תשעים יום אינו מתבצע באופן אוטומטי ויש להסדיר את חידושו, כמו את דחייתו או קיצור משך הפסילה בהתאם לנסיבות.


היות והסיטואציה יכולה להיות מורכבת ומבלבלת חשוב מאוד להיוועץ עם עו"ד לענייני תעבורה שבקיא בנהלים ויוכל לכוון אתכם כיצד לפעול במידה וקבלתם פסילה של רישיון נהיגה על ידי שוטר. 

המלצות טיולים בארץ
המלצות טיולים בחול
רישום המלצה חדשה
המלצות טיולים בארץ
רישום עסקים לאתר