יש אנשים שיונים משמשות עבורם בילוי כשהם מאכילים אותן עם מעט קרומי לחם. אבל עבור אחרים יונים אינן אלא "חולדות עם כנפיים" הנושאות וירוסים וחיידקים המפיצים מחלות מזיקות. אז השאלה היא, האם היונים באמת מפיצות מחלות או שזה סתם מיתוס עירוני שמעליל עליהן? ובכן, כן הנה החדשות רעות, אבל יש לנו גם חדשות טובות לבשר לכם בעניין הזה. ליונים יש אכן מספר מפתיע של מזיקים המפיצים מחלות, משהו כמו יותר מ -60 זנים, אולם החדשות הטובות הן שמעטים מתוכם הם קטלניים לבני אדם.
יונים מעבירות מחלות באמצעות צואתן. בעוד שכולנו יודעים שאסור לנו לגעת או לאסוף גללי יונים בידיים, הרי שהדבר הופך לקצת יותר מסובך מזה. צואת יונים הנגועה בחיידקים או נגיפים נותרת לרוב ברחוב, נופלת על אדני חלונות ומכוניות ומתייבשת, ואז היא הופכת לאבקה שעפה באוויר ואנו שואפים אותה. שאיפת אבקה כזו היא אחת הדרכים להפיץ את המזיקים הללו העלולים לגרום למחלות לבני אדם.
המזיקים הנפוצים ביותר העלולים לגרום למחלות המועברות מיונים לבני אדם הם בעיקר חידקיי אי - קולי. זה קורה כאשר גללי ציפורים נוחתים באספקת מים או מזון ואז נצרכים על ידי בני אדם. בדרך כלל ניתן להימנע מכך על ידי שטיפת מזון ביסודיות לפני האכילה. בנוסף, ישנן מספר מחלות כמו דלקת קרום המוח ומחלות נשימה שהמזיקים המצויים בצואת היונים יכולים לגרום להתפתחותן.
אלא שבנוסף לנשיאת מחלות, יונים יכולות גם לזרוע הרס ברכושכם, מאחר והקנים שלהם מפריעים לאלמנטים חשמליים ולמזגנים. כמו כן, צואת יונים איננה רק לא סניטרית, אלא עלולה ליצור תנאים חלקלקים ומסוכנים.
לא מעט אנשים גילו שלהיפטר מיונים באופן עצמאי זו משימה לא קלה. לעופות המזיקים הללו יש אינסטינקט ביתי מה שגורם להם להרגיש מחוברים לאתרי הקינון שלהם. בנוסף, זוג יונים יכול להביא לבקיעתן של עד ארבעה ביצים בשנה, כך שבעיית היונים הקטנה שלכם עלולה להפוך במהירות לאסון סביבתי. קחו בחשבון שיונים יכולות להטיל ביצים בשעת הצורך גם על משטחים חשופים, ולכן היפטרות מהיונים אינה פשוטה כל כך כמו הסרת הקנים שלהן.
מכיוון שמניעת קינונן של יונים יכולה להיות משימה קלה יותר מאשר הרחקת יונים ההמלצה היא להשתמש באופן יזום במוצרי הרתעה שיגרמו לציפורים הללו לשהות במקום אחר, כך שיצר הביות שלהם לא יחזיר אותן לגינה או לגג שלכם. חלק מהאמצעים המפורטים מטה יכול להתאים גם למטרה זו.
אבל אם איתרע מזלכם וכבר נחתה אצלכם בגינה להקת יונים, הרי שקו ההגנה הראשון, כמו בכל העופות המזיקים, הוא הוצאת כל מקורות המזון והמים מהאתר. עם זאת, יהיה עליכם לנקוט בצעדים נוספים בכדי לשלוט בבעיית היונים. תצטרכו להקים מחסום לציפורים שיכול לכלול מספר פתרונות להרתעה ולהדיפתן. החל מרשת קוצים נגד יונים המונעת מיונים לנחות. (דרך אגב הקצות שלה אינם מושחזים ולכן אינם גורמים לפציעות), וכלה ברשת הרחקה שתמנע מהם לנחות בשלום על אדן החלון שלכם, או לקנן בתוך הספים.
בנוסף מומלץ להשתמש כטיפול הטוב ביותר נגד עופות, בג'ל מיוחד הדוחה ביעילות ציפורים בזכות דביקותו העצומה. ציפורים, ובכלל זה יונים כמובן, לא ירצו לשבת או לקנן במקום שבו הוא נמרח. הג'ל הזה עמיד למים, הוא כמעט חסר צבע וריח, ויעיל גם בטמפרטורות גבוהות. בנוסף, הוא יכול להחזיק מעמד כשנה לפחות.