במידה והומלץ לכם לעבור ניתוח פריצת דיסק, שאז קרוב לוודאי תתעוררנה בקרבכם לא מעט שאלות הנוגעות לשיטות לביצוע ההליך הכירורגי, לפעולות המתבצעות במהלך הניתוח, לתהליך ההחלמה מניתוח פריצת דיסק, וכמובן גם לסיכונים הטמונים בו.
ד"ר שלמה דוידוביץ מסביר שבניתוח פריצת דיסק בשיטה האנדוסקופית הזעירה, הניתוח מסתיים בהצלחה וכן זמן ההחלמה קצר יחסית.
ניתן למנות כיום שתי גישות ניתוחיות נפוצות להסרת דיסק הפרוץ שלוחץ על העצב שהן השיטה הקונבנציונלית הפתוחה והשיטה הזעירה פולשנית. בגישה הקונבנציונלית מתבצע חתך באזור הרלוונטי בגודל של כ- 5 ס"מ כדי לאפשר הנגשה לתעלת השדרה.
בשלב הבא, מפשלים הצידה את הרקמות הרכות והשרירים ומסירים את העצמות המצרות את הדיסק הפרוץ או את תעלת השדרה, זאת במטרה לשחרר את העצב הסובל ולהסיר את הדיסק שלוחץ. בתום שלב זה, מייצבים את עמוד השדרה ומקבעים את החוליות בעזרת ברגים ומחברים ביניהן על ידי שתל עצם. בתום הניתוח תופרים את הרקמות הרכות והשרירים בחזרה וחובשים את החתך הניתוחי.
לאחר סיום הניתוח בגישה הקונבנציונלית, משך האשפוז נע על פי רוב בין יומיים לשלושה ימים. תהליך ההחלמה מניתוח פריצת דיסק (הניתוח הסטנדרטי) עשוי להיות ממושך ולנוע בין חודש אחד לכמה חודשים, ובפרט בניתוח לקיבוע חוליות. הסיבוכים והסיכונים ניתוח פריצת דיסק כוללים זיהום, דימום, דליפה של נוזל חוט השדרה, כישלון קיבוע החוליות ונזק נירולוגי קבוע או זמני.
מעבר לעובדה שתהליך ההחלמה מניתוח פריצת דיסק (הניתוח בגישה הפתוחה) עשוי להיות ארוך ומייגע, ניתוחים בעמוד השדרה עלולים לא אחת להותיר את המטופלים מרותקים לכיסא גלגלים, בשל הקרבה הגדולה לעצבים, ומכאן נובע החשש הגדול. אלא שכיום ישנה טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לבצע הליכים כירורגיים במינימום סיכונים ומשך החלמה קצר משמעותית, הלוא היא הגישה האנדוסקופית הזעיר-פולשנית.
ההליך בשיטה זו מיושם דרך חתך קטן, באמצעות סיב אופטי גמיש שבקצהו עדשה המגדילה את טווח הראייה של המנתח עד פי 100, זאת להבדיל מהניתוח בשיטה הקונבנציונלית העושה שימוש במיקרוסקופ או עדשות מגדילות המותקנות מעל למשקפיו של המנתח ומאפשרות להגדיל את זווית הראייה עד פי 15 לכול היותר.
בשיטה האנדוסקופית הזעיר-פולשנית פוחתים משמעותית הסיבוכים והסיכונים בהשוואה לניתוחים המקובלים, וזמן ההחלמה מניתוח אנדוסקופי מהיר במיוחד. רבים מהמנותחים מצליחים להתהלך כשעתיים מסיום הניתוח ומשתחררים לביתם שעות ספורות לאחר מכן.
רוב הטכניקות האחרות של ניתוח דיסק אנדוסקופי משתמשות גם בגישה הטרנספורמינלית (פתיחה רוחבית ליציאת עצבים), אולם היעד העיקרי הוא הדיסק עצמו. על ידי הסרת רקמת דיסק בריאה נוצר אובדן נפח (ואקום).
הטכניקה בה משתמשים בניתוחים אנדוסקופיים מכוונת להסיר באופן ישיר ובטוח את הבקע הצובט את העצב - ללא קשר למיקומו או לגודלו. מצבו הטבעי של הדיסק וכן הניידות והיציבות של קטע עמוד השדרה נשמרים במלואם.
לאחר שבוע עד שבועיים תוכלו לחדש עבודה משרדית פשוטה ועבודה פיזית קלה. המטופל אינו צריך לעשות שום עבודה פיזית קשה במהלך 6 השבועות הראשונים ואז רק להגדיל בהדרגה. לאחר כשלושה שבועות המטופל מסוגל לשחות או לרכוב על אופניים.
שיעורי ההצלחה תלויים מאוד בניסיונו של המנתח. בספרות המדעית הבינלאומית מצוטטים אחוזי הצלחה של כ- 90%. בהערכות הסטסטיות שלנו לניתוח דיסק דיסק אנדוסקופי מצאנו אחוז הצלחה של 95%.