מתנדב פעיל למען ניצולי שואה, אלעד שושן קלושינר, מסביר על החשיבות העצומה של יום הזיכרון לשואה ולגבורה: "מספר ניצולי השואה החיים בישראל הולך ומצטמצם, חייבים לזכור אותם בחייהם ולהבין שהזיכרון ימשך לנצח".
על היום המיוחד שמגבש את כולנו סביב הניצולים ונגד האנטישמיות.
כמה ניצולי שואה חיים בישראל? בני כמה הם? אלעד שושן קלושינר עם הנתונים
יום הזיכרון לשואה ולגבורה אינו רק יום זיכרון לאומי בישראל, היום העצוב מסמל עבור העם היהודי את החשיבות שבזיכרון אירועים טראומתיים וחשובים שקרו לעם היהודי בהיסטוריה, זיכרון השואה מאפשר לעם היהודי לזכור את הנרצחים ולחזק את הניצולים.
מתנדב למען ניצולי השואה והגיל השלישי, אלעד שושן קלושינר, מציג את הנתונים של הרשות לזכויות ניצולי השואה המציגים את מספרם ההולך וקטן של הניצולים ומצבם הכלכלי הקשה של חלק נכבד מהניצולים: "בהתאם לנתוני הרשות בישראל חיים כיום כ- 174,000 ניצולים כאשר גילם הממוצע הוא 84.5, 18% מהניצולים בני יותר מ- 90 ויותר מ- 900 ניצולים הצליחו לחצות את גיל 100. על אף הטראומה הגדולה לניצולים ולעם כולו והזמן הרב שעבר, נתונים אלו אמורים לעודד ולהציג סיפור הישרדות מרתק שנמשך עד היום".
אם תשאלו את שושן קלושינר על מצבם של הניצולים בהתאם לנתונים, נראה כי התמונה אינה מעודדת: "כשמדברים על ניצולי השואה מדברים על שני דברים מרכזיים: מספרם המצטמצם מדי יום ומצבם הכלכלי. בכל יום שעובר למעלה מ 40 ניצולים נפטרים, כאשר בכל יום זיכרון אנו מתמודדים עם נתונים כואבים על פטירתם של למעלה מעשרת אלפי ניצולי שואה והמספר לצערי הולך וגדל. מצבם הכלכלי הקשה של ניצולי השואה ידוע לכל כבר שנים ונראה שטרם בא על פתרונו, כ -25% מניצולי השואה חיים מתחת לקו העוני וחלק נכבד נוסף מהניצולים חיים בצמצום כדי לא להישאר במחסור".
אלעד שושן קלושינר: "זיכרון השואה והגבורה יישאר איתנו לנצח"
בהתאם לנתוני הרשות לזכויות ניצולי השואה נראה כי בעוד מספר שנים בודד נאלץ לחיות עם העובדה הכואבת שמספרם של ניצולי השואה הוא מספר בודד ועלינו להכין את עצמנו ליום הלא רחוק שבו לא יהיו ניצולי שואה חיים במדינת ישראל.
מלבד הצורך בדאגה לרווחתם הכלכלית של ניצולי השואה, יום הזיכרון לשואה ולגבורה מדגיש עבורנו את זיכרון הניצולים שחיים בקרבנו ולדאוג לשירותים החברתיים של הניצולים.
אלעד שושן קלושינר מאמץ ניצולת שואה כבר 13 שנים דרך ארגון לתת, כמתנדב מצטיין במהלך השנים נראה שניצולי השואה הם בראש סדר העדיפויות שלו: "ניצולי השואה עברו הרבה בחייהם והיו ממקימי ארץ ישראל, אנחנו חייבים להם הרבה ולמרות זאת הם לא מבקשים הרבה ובעיקר לחיות בכבוד, חיים בכבוד משמעותם בין היתר גם חיי חברה ויחד עם מתנדבים רבים בישראל אני יכול להעיד על תחושת סיפוק אדירה למלא את החלל החסר שניצולי שואה ואנשי הגיל השלישי שזקוקים לו במהלך השבוע".
על יום הזיכרון ביום שלא יישארו בישראל ניצולי שואה חיים אלעד בוחר להשיב באופטימיות: "בדומה לתשעה באב וזיכרונות ארוכי טווח נוספים, אני מאמין שמאות שנים ויותר אזרחי המדינה ויהודים ברחבי העולם יזכרו את השואה והניצולים".